5 napos, intenzív rehabilitációs tábor

2017. augusztus 28.–szeptember 2, Szigetszentmárton, Mártoni Tábor

 

A stroke egy súlyos betegség, mely során hirtelen, kritikusan kevés vér jut az emberi agyba, és ez hatással lesz a gondolkodásunkra, a mozgásunkra – életünk minden pillanatára.

Az egyik percben még egészségesek, vidámak és kommunikatív vagyunk, a következőben viszont szédülni kezdünk és kettős látásunk lesz. Féloldali végtaggyengülést, bénulást érzünk. Nehezen értjük meg, mit mondanak a többiek. Nem tudjuk kifejezni a gondolatainkat, esetleg iszonyatos fejfájásunk támad és látótér kiesésünk lesz. Ezek a stroke tünetei.

 

A fenti statisztikát saját csoportunkban készítettük, az eredmény sokkoló: egyre több a fiatal és munkaképes korú, akikre a stroke közvetlenül lecsapott (a stroke szó angolul leütést, lecsapást jelent).

Az alapítvány létrehozója, Sarkadi Gabriella 2006-ban szenvedte el a stroke-ot. Az esélyeiről: 10 emberből kb. 1 él túl egy olyan súlyosságú stroke-ot, amivel ő szembesült, és 10.000 ilyen túlélőből nagyjából 1 gyógyul szinte maradéktalanul.  A felépülése közel négy évig tartott.  Úgy gondolta, hogy “szerencséje” olyan áldás, ami felelősséggel jár. Ezért a stroke-on átesett betegek újrakezdéséért és a teljes felépülés elősegítéséért hozta létre a Strokeinfót

és szervezzük az 5 napos, intenzív rehabilitációs táborunkat.

Ez 5 csodálatos nap, mely reményt és új lendületet ad a gyógyulási folyamatnak!

A stroke-ból nem lehet csak a gyógyszerek segítségével meggyógyulni, óriási szerepe van a gyógytornának és a logopédiai gyakorlatoknak, a lelki és mentális támogatásnak. A táborban ezekből a rehabilitációs tevékenységekből épül fel minden nap.

A Strokeinfó Alapítvány a tavalyi évben sikeres, 3 napos terápiás tréninget szervezett Dobogókőre agyi sérültek és hozzátartozóik részére, amit a egy pénzintézet pályázata támogatott.

2017-ben emeljük a szintet és egyhetes rehabilitációs tábort tervezünk újra augusztus 28. és szeptember 2. között.

Mivel nem nyert pályázatunk a tábor megtartására támogatást, ezért  crodwfunding formát választottunk a megrendezés pénzügyi segítségéhez: Az Adjukössze.hu oldalon elindítottuk “Építsük fel újra együtt!” kampányunkat.

A crowdfunding az utóbbi évek egyik felkapott témája startup körökben, egy relatív új finanszírozási forma. Sokan hallottak már róla, még többen beszélnek róla, de valójában kevesen vannak „képben” a mibenlétével: https://www.adjukossze.hu/szovegesoldal/cikk/5

Kiket várunk a rehabilitációs táborba?

A stroke érintettek közösségének résztvevői közül 18-an vehetnek részt a kiscsoportos rehabilitációs foglalkozásokon a Mártoni Táborban, Szigetszentmártonban.

Indulás: hétfő reggel. Az első foglalkozás hétfő délután kezdődik.

Hazaindulás: a szombati reggeli után.

Milyen programok lesznek az 5 napos, intenzív rehabilitációs táborban?

Minden délelőtt mozgással, pl. gyógytornával indítjuk a napot, aminek kulcsszerepe van a felépülési folyamatban.

Délben ebéd, majd csendes pihenő következik.

Minden délután logopédia és csoportterápia segít abban, hogy a betegek egy támogató közösségben ismét 100%-osan használhassák a képességeiket!

Milyen visszajelzések érkeztek a korábbi táborról?

„Annyi tapasztalati információt kaptam, ami pótolhatatlan és egyedi. Köszönöm a szervezőknek, hogy ezzel a rendezvénnyel még jobban felnyitották a szemem a többféle fejlődést segítő lehetőségre.” (P. K., hozzátartozó.)

“Az előadások építő jellegűek voltak, mindenből lehetett tanulni.” (Z.Á., túlélő)

“A szobatársamtól tanultam: hogyan vegyem fel félkézzel a melltartót.” (Gy.K., túlélő)

“A legtöbb stroke túlélő pozitívan fogja fel, ami történt vele. A legtöbb stroke túlélő harcol. Harc = Győzelem.” (O.E., túlélő)

“A zeneterápiáról: sosem szerettem csoportban énekelni, a legjobb zenetanár, akit valaha láttam.” (B.L., túlélő)

“Feleségem további gyógyulását jobban tudom segíteni az előadásokon hallottak alapján. Nagyon jó embereket ismertem meg, köszönöm a lehetőséget, az előadásokat! Teljesen kivirultam!” (O.B., hozzátartozó)

  

 

Lehet-e még jelentkezni?

IGEN, van még néhány hely. Kérjen tájékoztatást és jelentkezési lapot a strokeinfo.gabriella@gmail.com e-mail címen!

A táborban a szállást, étkezést, utazást kell kifizetni, a terápiák költségét az alapítvány állja!

Jelentkezzen legkésőbb augusztus 18-ig, mert a terápiákon optimálisan, kellő figyelemmel 18 résztvevővel tudunk foglalkozni! 

A Strokeinfó Alapítvány Csapata