ID-100277292

Étrendi útmutató véralvadásgátló szedése esetén

Szokásos étrendjét fogyaszthatja, speciális diéta nem szükséges véralvadásgátló kezelés mellett.

Lényeges, hogy táplálkozásán ne változtasson jelentősen (pl.: fogyókúra). A különböző élelmiszerek eltérő mennyiségű K-vitamint tartalmaznak, ami csökkenti a véralvadásgátló hatását. Ezért kerülje az egyszerre nagyobb mennyiségű zöldség vagy gyümölcs fogyasztását és a túlzottan bő étkezést.

További cikk: http://www.mnsza.hu/szivbeteg/kezel/veralvadas_etrend.php

 

Seamless ornament with chamomiles

A stroke idegrendszeri következményei

A stroke (régebbi nevén gutaütés vagy agylágyulás) az agyállomány agyi erek betegsége következtében kialakult pusztulását jelenti. Ez a kór felelős a legtöbb rokkant állapot kialakulásáért. A betegek ágyhoz kötve, akár életük végéig is ápolásra szorulhatnak, mivel a stroke idegrendszeri következményei közé tartozik a tartós bénulás, valamint a beszéd- és nyelészavar.

Tovább a cikkhez:  http://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/18767/a-stroke-idegrendszeri-kovetkezmenyei
Seamless ornament with chamomiles

Félóránként öl a stroke Magyarországon

 

Hazánkban 40-50 ezer ember kap évente stroke-ot, 10 percenként kerül egy beteg kórházba stroke miatt, s ami még ennél is sokkolóbb, hogy a szélütés következményeként Magyarországon minden félórában meghal egy ember. Ezért fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket, és azonnal kérjünk segítséget!

Tovább a cikkhez: http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/felorankent-ol-a-stroke-magyarorszagon/
Seamless ornament with chamomiles

Az ún. vérlemezke gátlók (“vérhígítók”) csökkentik a vérlemezkék összecsapódását, ezáltal csökkentik a vérrögök kialakulásának és az erek elzáródásának veszélyét. Ez az aszpirinen kívül más hatóanyagokkal, más hatásmechanizmuson keresztül is lehetséges.

 

Gránátalma

 

ID-10022728

Több tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. Számos beteg igazolta rendkívüli gyógyító-megelőző hatását az érrendszeri és rákos betegségek esetén. A legismertebbek napi egy pohár gránátalmalé fogyasztása egy év alatt az érfali lerakódásokat csökkenti. Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású, a vérhígítók és koleszterincsökkentők hatását növeli és lassítja a ráksejtek növekedését.

 

Medvehagyma

 

Ramsons in a basket

http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/medvehagyma/77

 

Ginkgo biloba (páfrányfenyő)

 

ID-100234235

http://www.informed.hu/?tPath=/print/betegsegek/gyacs/atherosclerosis&article_print=yes&article_id=112567

 

Seamless ornament with chamomiles

Életmód változtatási tanácsok

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

 

Ahhoz, hogy elkerüljük a betegségeket, nemcsak az egészséges táplálkozásra kell odafigyelnünk.

Wellbeing collage

Életmódunkat is meg kell változtatnunk: ki kell küszöbölnünk káros szenvedélyeinket, rossz szokásainkat, helytelen életfelfogásunkat. És ne feledjük a mondást: ép testben ép lélek — ami fordítva is érvényes: az ép lélektől ép a test.

Nagyon fontos, hogy ne dohányozzunk, és ne fogyasszunk túlzott mennyiségben alkoholt. (De alkalmanként (pl. ünnepekkor) elfogyaszthatunk egy-három deciliter jó minőségű bort — mindig jó minőségű italt válasszunk!) A kávét lehetőség szerint helyettesítsük élénkítő hatású teával. Ilyenek például a hibiszkuszvirág-, borsmenta-, csipkebogyótea stb. Havonta legalább 1-2 napig tartsunk lékúrát, böjtöt, vagy nyers zöldség- és gyümölcsnapot. A kevesebb ételbevitel mindig egészségesebb, mint a túlzásba vitt. A több napig tartó böjthöz (Breuss-, Mayer-, Gerson-diéta) mindig kérjük ki orvosunk véleményét!

Mozogjunk! De ne ugorjunk fejest a mély vízbe – ha egész héten ülő munkát végzünk, ne tegyük ki szervezetünket a hirtelen intenzív fizikai igénybevételnek! A tornát, mozgást kezdjük fokozatosan. Nagyon jót tesz az egészségünknek, és jó közérzetet biztosít a kalanetika (calanetics), a jóga, a biciklizés, a séta a friss levegőn, vagy a kerti munka. Mindenki keresse meg a számára legmegfelelőbb mozgást! Időnként azonban próbáljuk ki a semmittevést is vagy relaxáljunk, jógázzunk, imádkozzunk.
Immunrendszerünket rendszeresen tartsuk edzésben: szaunával, Kneipp-kúrával friss levegőn való tartózkodással az év minden évszakában.
Mindenképpen aludjunk eleget! A legjobban akkor pihenjük ki magunkat, ha legalább egy órával éjfél előtt fekszünk le. …

A nyugodt életvitel mellett fontos az „én-határok” védelme. Ésszerű keretek között tudni kell „nem”-et mondani – nem kell mindig és mindenkinek megfelelnünk! Tartsuk be az egyensúly és mértékletesség elvét életünk minden területén – egy kis idő múlva garantáltan sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben, testünkben!

Pixmac000075764375

 Az életmód megváltoztatása nagyon fontos a stroke-ból gyógyuló számára. De ne feledjünk mindezekben egyeztetni háziorvosunkkal!- szerk.

Seamless ornament with chamomiles

Krónikus fejfájás stroke után

ID-10081510

10-ből egy esetben a véralvadék okozta szélütés (stroke) krónikus fejfájás kialakulását vonja maga után – olvasható a Stroke című tudományos folyóiratban. Az Írországi Nemzeti Egyetem (Galway) munkatársai által vezetett felmérés 16 ezer betegre terjedt ki, és megállapították azt is, hogy stroke-ot követően nő a testi és a mentális hanyatlás kockázata is. A fájdalom már korábban is felmerült, mint a stroke potenciális szövődménye, azonban a szakemberek között nem volt konszenzus, hogy vajon milyen arányban is jelentkezik, és hogy mennyire befolyásolja az egészségi állapotot. Jelen vizsgálat sikeresen pontosította a korábbi becslések szerinti 8-55 százalékot.

A tanulmány egy korábbi gyógyszervizsgálat adatait használta fel, mely 35 országra kiterjedve 34 hónapos időszakot ölelt fel. A Boehringer Ingelheim finanszírozta vizsgálat célja annak meghatározása volt, hogy milyen gyakran alakul ki a szélütést követő krónikus fájdalom, kik a legveszélyeztetettebb betegek, és mik a hosszabb távú egészségügyi következmények. Fájdalom leginkább azokban az esetekben maradt vissza, ahol a stroke funkciókiesést okozott, ilyenkor gyakori volt az egyes ingerekre való túlzott reakció. A kockázatot fokozta a súlyosabb stroke, illetve a betegek alkoholfogyasztása, a sztatin típusú koleszterincsökkentő gyógyszer szedése, a betegség utáni depresszió, a cukorbetegség, és a verőérbetegség jelenléte, emellett a nők is fokozottan érintettek. (mno.hu)

vissza

 

14 hozzászólás a(z) Élet a stroke után bejegyzéshez

 1. Szűcs János szerint:

  Tisztelt Doktornő, Doktor úr! Az unoka húgom 47- évesen esett át egy stroke-n sok gyakorlással már pár lépcsőt is megtesz, és a járókerettel több 10-métert is gyalogol. Van e remény ezek ismeretében arra, hogy kitartó munkával szakszerű irányítással járni tud, ha nem is futni? Ezt mind hét hónap alatt érte el. Tisztelettel: Szűcs János.

  • Hintya Enikő szerint:

   Kedves János!

   Mi, az oldal szerkesztői nem vagyunk orvosok, viszont volt stroke-osok igen, és bátran mondhatjuk, hogy ha a húga nem adja fel, és rengeteget nyújt, tornázik, és erőlteti az érintett oldalát, akkor jó esélye van a gyógyulásra 🙂 Én fél éve kaptam a stroke-ot és nekem már biztosra mondják, hogy teljesen felépülök, pedig annak idején nem sok esélyt láttak a gyógyulásra az orvosok. A húga olvassa a blogomat (http://strokeomvolt.blog.hu) mert hasznos dolgokat szedtem benne össze, ami neki, és minden stroke-osnak jól jöhet, és amíg van mondanivalóm ezzel kapcsolatban, addig frissül is, új bejegyzésekkel. De ezt a honlapot is érdemes böngésznie, mert sok a hasznos tudnivaló a stroke-ról. Üdvözlettel, és mielőbbi gyógyulást kívánva a húgának: Enikő

 2. Weszely György szerint:

  Tisztelt Strokeinfo Alapítvány!
  Az életmód változtatási tanácsok között ajánlják a szaunázást. Több szakorvos ettől kifejezetten eltiltott a stroke-om után, sőt a melegvizes (36Cfok feletti) medencétől is
  óvnak.Tény, hogy egy alkalommal a fürdőkádamba igen meleg vizet engedtem, és
  ettől rosszul lettem, mert nagyon leesett a vérnyomásom.
  A nagy meleget nehezebben viselem, mint korábban, nyáron egyszer a kulcsaimat, másszor a mobiltelefonomat hagytam el.
  Tisztelettel Weszely György

  • Sarkadi Gabriella szerint:

   Kedves György!

   Jómagam, mint stroke túlélő álmodtam meg az alapítványt, úgyhogy tudom, hogy miről beszél. Engem is eltiltottak a szaunázástól közvetlenül a stroke után. Aztán arról beszéltek, hogy bármit megtehetek már, de nem véletlenül írtuk a cikk végére, hogy beszélje meg háziorvosával. A szaunával és a meleg vízzel akkor is vigyázni kell, ha a szívével gond van. Ez a felvetés arról szólt, hogy HOSSZÚ TÁVON, vagyis életmódszerűen mit lehet (kell) megváltoztatni, természetesen orvossal egyeztetve. Köszönöm a kérdését, pontosan ez volt a célom, hogy a gyakorlatban felmerülő kérdéseket tisztázzuk. Kérem, hogy iratkozzon fel adatbázisunkba, mert a fő célunk az az, hogy egy közösséget hozzunk létre, akik segítenek egymásnak! Szívesen venném, ha megírná a történetét, ezzel is inspirálva másokat, hogy a stroke túlélhető: /www.strokeinfo.hu/Hétköznapi hősök
   Jó egészséget kívánva, és hatalmas köszönettel: Sarkadi Gabriella

   • Weszely György szerint:

    Kedves Gabriella!
    Köszönöm válaszát, kérésének megfelelően küldöm történetemet,
    melyet két részletben írtam meg .
    Címe: RÖG
    1. rész 2013 február, Bajcsy Kórház

    Agyamba beleállt a rög,
    ettől lettem röghözkötött.
    De ezen nem röhögök,
    ülök, fekszem és nyögök.

    Mire a rög felszívódik,
    a vetés is kisarjadzik.
    A rögös utam megkátyúzom,
    bal kezemet feltámasztom.

    Sima úton nem döcögök,
    milyen más, ha nincsenek göröngyök.
    Elmegyek a REHAB-ra,
    erősítek holnapra.

    Body builder leszek végül,
    ha a fejem le nem szédül.
    Holnapután után vígan futok,
    a rögökkel már nem foglalkozok!

    2. rész (2013.május Gizella Kórház, a REHAB.)

    3 hónap után megvan az örömöm,
    mert jól mozog mindkét könyököm.
    De az egészen azért mégsem röhögök,
    mert elvisznek az ördögök.

    Weszely György

 3. toth gyöngyvér szerint:

  kedves Gabriella.Edesanyámnak nem régiben volt egy szerencsére enyhebb lefolyasu sztrokja ami az orvosok szerint nem fog maradando nyomot hagyni.Azt szeretném megkérdeni hogy ezek után is élhet e olyan teljesértékü életet mint eddig vagy óvakodjon a fizikai munkától mert ô szereti a kis virágoskertjét kapálgatni s nem tudja hogy ilyesmit lehet e ezek után?

  • Nagy Lóránt szerint:

   Én személy szerint nem hiszek abban hogy nem fog maradandó nyomot hagyni az agyvérzés! Nekem egy hajszál ér pattant el az agyamban anno és régen képes voltam a mobiltelefonban egy gombostű fej méretű alkatrész beforrasztására ma már csak úgy hogy többször pozicionálom újra a kezem továbbá a helyesírásom romolt! Az viszont igaz hogy ahhoz képest hogy az agyvérzésem után nem tudtam mozgatni a bal kezem ma szinte úgy használom mint régen
   és az agyvérzésem után gyereki szintre estem vissza beszédben de ez is helyrejött ! Ma már szinte teljesen egészséges vagyok de nem mondanám azt hogy olyan mint régen mert régen nem kellet újra pozicionálnom a kezem és a helyesírásom sem volt ilyen rossz! De ez van és magamnak köszönhetem mert Informatikusként a Paksi Erőműben azt éreztem fiatalként bármire képes vagyok és liter számra ittam a kávét és így képes voltam 72 órát fent lenni egyhuzamban de az élet ezt meg is bosszulta mert emiatt kaptam egy agyvérzést ma már tiltva vagyok a kávétól és kímélem magam!! Többé már nem követnék el ekkora hibát!! A pénz nem ér meg mindent!!

 4. Rácz Lia szerint:

  Sziasztok. Én november 3-án Stroket kaptam lebénult a bal oldalam de Hálisten már mozgok úgy mint régen, felépültem,viszont manapság húzódik a kezem,a szám,nagyon nehezen nyelek! Ez mitől lehet?
  Szülinapom előtt történt velem a Stroke! Akkor 18 éves voltam most vagyok 19.Köszönöm a segítséget. Üdv Lia

 5. Balázsné Nehübel Henriette szerint:

  Kedves Strok-on átesett Emberek!
  Kérném segítségetek, tanácsotok! A férjemnek 49 évesen, 4 éve volt az első storkja, aztán követte még kettő. Nem volt tünet különösebb az elsőnél, csak fejfájás. A másodiknál már nem tudott egyenesen menni, nekiment mindennek. A körzeti orvos azt mondta kimerült, pihenjen egy hetet. A harmadiknál összeesett és akkor csináltak neki CT-t két nap múlva és állapították meg, hogy egymás után több agyinfarktust kapott 2 év alatt. Hála érte nem bénult le, de nagyon lelassult, nehezen beszél, alig érteni és elvesztette a finom mozgását. Az ételt kilötyögteti. A számítógép billentyűit elvéti. Állandóan szédül, ez mindenben akadályozza. Nem tud azóta dolgozni. Leszázalékolták. Nagyon depressziós lett, nem tudja ezt elfogadni. Nagyon elkeseredett és nem tudom hogyan segítsek neki. Az elmúlt két évben voltunk több kórházba, feltöltésen, gyógytornán, fizikóterápián. De sok javulás nem történt. Mit tegyek? Kérem szépen tanácsotok. üdvözlettel Heni

 6. Király István szerint:

  Üdvözlök mindenkit! Túl éltem egy szív infarktust, mely 57! százalékban károsítota aszív imokat. Most kaptam egy sztrókot. Le bénúlt a bal oldalam. Négy nap után, teljesen felépülve hagytam el a Nagykanizsai kórházat. A szerencsém a gyorsaság vol. Mindenhol, mindenki tudta a dolgát. Azt hiszem, nagyon szerencsés vagyok. Minden jót kívánok minden kedves sorstársamnak.

 7. Farkas Jenőné szerint:

  T.cim. Egy hónapja kaptam sztrokot,egy hét alatt a lebénult lábam rendbe jött ,sok torna/ de egy hete elkezdett fájni a fejem,de nagyon, éjjel aludni sem tudok és most már,
  rendszeres lett,csak erős fájdalomcsillapítoval tudok létezni,tehetetlen vagyok.

 8. Pusztai Magdaléna szerint:

  a hozzászólásokat olvasva el vagyok keseredve 2016 ban egy agyvérzéem volt elég nagy területen intenzív osztályon kezdtem a kórházi Canossát 5 hónap múlva jött egy agyi infarktus mert az orvos nem adott vérhígítót így a rög szépen elért az agyamig állítólag a mozgásközpontnál van c2 évig semmi nem történt idén kezdtem javulni a bal oldali bénulásom nem javult csak agyógytorna után 8 hónap torna után még mindíg bottal járok igen lassan lesz ebből gyógyulás valaha?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..