Diák fordította: Óvatosan a gyógyszerekkel!

medications-257346_640

Az US-Amerikai kutatók, egy tanulmánya kimutatta, hogy azok a nők akik a múltban a mellrákkal szembeszálltak és után a magas vérnyomásra, szívproblémákra, ACE-gátlót és/vagy béta-blokkolót kellett szedniük; a rizikó, hogy visszaesnek a mellrákba ezeknek a gyógyszereknek a hatására, megnőtt. Ami újra bebizonyítja, hogy a gyógyszerek mellékhatásai nem mindig ismertek.

Seamless ornament with chamomiles

Rosszabb a nők életminősége a stroke-ot követően, mint a férfiaké

Az agyi érkatasztrófát elszenvedett nőknek rosszabb az életminőségük, mint férfitársaiknak – állapították meg amerikai kutatók a Neurology című folyóiratban közölt tanulmányukban.

A tanulmány 1370 résztvevő bevonásával készült, akiknek mentális és fizikai egészségét először három hónappal, majd egy évvel a szélütést követően értékelték a szakemberek. A kutatók a mobilitást, az önellátást, a mindennapi tevékenységeket, a depresszióra és a szorongásra való hajlamot, valamint a fájdalomérzetet kiértékelő képlettel mérték fel a páciensek életminőségét – adta hírül a BBC News.

“A tanulmány azt mutatja, hogy a nők életminősége sokkal rosszabb a szélütést követően, mint a férfiaké. Ennek oka azonban nem teljesen egyértelmű” – húzta alá Madina Kara idegkutató, a brit Stroke Egyesület tagja. “Az eredményekből továbbá az is kiderül, hogy a 65 év feletti nők nagyobb valószínűséggel élnek egyedül, ami meghatározó tényező lehet a rosszabb életminőségükben, mivel nem kapják meg a megfelelő támogatást” – tette hozzá a szakember. A túlélők arányának növekedésére való tekintettel az orvosoknak és más egészségügyi dolgozóknak több figyelmet kellene fordítaniuk a páciensek életminőségével kapcsolatos kérdésekre, és jobb, többek közt gender-specifikus módszereket kellene kidolgozniuk a megfelelő beavatkozási eljárásokhoz. (MedicalOnline)

Seamless ornament with chamomiles

Nyelvtannal az agyvérzés ellen

nyelvtan-agyvérzés

Magyar kutatók egy csoportja rájött, hogyan lehet kiszűrni egy ötven év felett szinte mindenkit érintő, de általában jó ideig tünetmentes betegséget egy pofonegyszerű eljárás segítségével. A nyaki verőérszűkület veszélyes dolog, de a beszédkészségben beálló mérhető romlás jól jelzi, ha valakinek további kivizsgálásra van szüksége.

További: http://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/07/25/nyelvtannal_az_agyverzes_ellen/

 

Seamless ornament with chamomiles

Megvan a szélütést megelőző fehérje

 

dna-163710_640

Brit kutatók azonosították azt a fehérjét, amely képes arra, hogy megvédje az agy bizonyos részét a szélütés okozta pusztító károsodástól.

A szakemberek már több mint 85 éve megállapították, hogy bizonyos agysejtek túl tudják élni az oxigénhiányos állapotot. Az Oxfordi Egyetem kutatói a Nature Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban most azt kutatták, hogy miként kapcsolnak túlélő módra ezek a sejtek agyi érkatasztrófa -stroke – esetén. Felfedezésüktől azt remélik, hogy elvezet olyan gyógyszer kifejlesztéséhez, amely ugyanezen módon képes lesz az egész agy megvédésére.

További cikk: http://hvg.hu/vilag/20130226_Megvan_a_szelutest_megelozo_feherje

 

Seamless ornament with chamomiles

Így őrizhető meg az agy fiatalkori szerkezete

Az olyan szellemi tevékenységek, mint az olvasás, írás, a kártya- és táblajátékok segítenek megőrizni az idős emberek agyának szerkezeti épségét – ismertették tanulmányuk eredményét amerikai kutatók az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves tudományos ülésén.

 

brain-951847_640

Míg korábbi tanulmányok az időskori szellemi aktivitás és a jobb mentális állapot közötti kapcsolatot vizsgálták, addig a chicagói Rush Egyetem Orvosi Központja és az Illinois-i Műszaki Egyetem kutatói a mentális aktivitás és az idősödő agy fehérállományának szerkezete közti kapcsolatot kívánták leírni.

Teljes cikk: http://www.origo.hu/egeszseg/20121126-igy-orizheto-meg-az-agy-fiatalkori-szerkezete.html

Seamless ornament with chamomiles

Soha nem látott képek Einstein agyáról

A világ egyik legnagyobb zsenijének “jó agya volt, jó helyen és jó időben”. Agyát a kutatók alaposan szétcincálták, és megállapították, hogy több pontban is jelentősen különbözött egy átlagos emberi agytól.

einstein

Seamless ornament with chamomiles

Az agyat kutatja a világ

Magyarországról már a kezdetektől fogva részt vesz a projektben dr. Freund Tamás professzor és kutatócsoportja.

Az emberi agy működésének pontosabb megértését célozza az Emberi Agy Projekt (HBP), melynek indulását ma jelentette be az Európai Bizottság. 2013 és 2023 között a kontinens 80 tudományos intézménye vehet részt az 1,2 milliárd eurós programban. Az EB által kezdeményezett, jövőbeni és feltörekvő technológiák fejlesztésére irányuló kutatásokba Magyarországról a Freund Tamás akadémikus vezette MTA KOKI kapcsolódik be.

 

22198_309898025796999_1184367273_n

Seamless ornament with chamomiles

Elsőként rendezték Debrecenben az Európai Stroke Nyári Egyetemet

 

Első alkalommal adott otthont magyar intézmény az egyik legjelentősebb nemzetközi neurológiai tanácskozásnak, az Európai Stroke Nyári Egyetemnek. A szombaton zárult konferenciasorozatra húsz ország szakemberei érkeztek a Debreceni Egyetemre (DE).

 

Seamless ornament with chamomiles

A vérrög “kihalászása” után gyorsabb a szélütés utáni felépülés

 

 

A szélütés kezelésének jövőjét jelentheti az az új módszer, amelyben apró hálóval húzzák ki a páciens agyából az eret elzáró vérrögöt – derül ki a The Lancet brit orvosi folyóiratban megjelent két tanulmányból.

 

 

Seamless ornament with chamomiles

vissza

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..