Természetes édesítőszerek

Xilit

A Nyírfacukor ( xilit ) a nyírfából nyert édes anyag neve, melyet édesítőszerként és adalékanyagként kitűnően lehet használni.

nyírfa_cukor

 

Mivel a Nyírfacukor ( xilit ) -nek igen alacsony a glikémiás indexe, ezért a vércukorszintet stabilizálja, egyenletesen alacsonyan tartja, így a cukorbetegeknek kifejezetten hasznosnak minősül.

A szervezetben a felszívódása bonyolultabb, mint a cukroké, amit szintén pozitív tulajdonságként ismerünk el. Csak abban az esetben fordulhat elő hipoglikémia, ha igen nagy mennyiséget (200 g) veszünk be belőle.

A xilit  egy olyan természetes édesítőszer, mely semmilyen mellékízzel nem rendelkezik. Kevesebb kalóriát tartalmaz és kisebb a glikémiás indexe, mint a cukornak, ezenkívül csökkenti az étel utáni vágyat. Hozzájárul a fogak egészségéhez, megakadályozza a kórokozók megtapadását az orr és a torok sejtjein.

A Nyírfacukor  korlátlanul fogyasztható. (ENSZ, 1983. napi engedélyezett mennyiség: „nem meghatározott) Ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor jelentkezhet az illetőnél hasmenés, de a szorbitol is ugyanilyen hatással rendelkezik. Azt fontos tudni, hogy a kutyáknak nem szabad xilitet adni, mert ők már 1-2 grammtól is hipoglikémiát kaphatnak, ami életveszélyes lehet a számukra.

A világ legnagyobb xilit gyártója Kína: innen szerzik be a németek és az amerikaiak is. De nem kell aggódnunk, hiszen mire a csomagba kerül az anyag, több rendszer megvizsgálja, hogy megfelelő tisztaságú és minőségű xilit kerüljön a dobozokba. Több tanúsítvánnyal is ellátták: HACCP, ISO, GMO-FREE és Kosher.

Minden olyan ételben a cukor helyettesíthető Nyírfacukorral, melyben nem vagyunk ráutalva a cukor kristályosodó vagy karamellizálódó hatására. Így a gyümölcsök, édességek, kekszek, főzelékek stb. édesítéséhez tökéletes.

A nyírfacukor  lúgosító hatással is rendelkezik, ezért a Candida diéta során is bátran használható.
A Candida albicans egy élesztőgomba (fungus), amely normál körülmények között is előfordul a bélrendszerben. Egészséges embereknél a Candida kevés kárt okoz, mert jótékony hatású mikroorganizmusok vagy probiotikus anyagok ellensúlyozzák.

A nyírfacukrot  akár anti-candida cukornak is nevezhetjük, mert nem táplálja a candida gombát. Egy nem régiben közzétett kutatás szerint segíthet ellenőrzés alatt tartani a candida szájüregi terjedését, ellentétben a galaktózzal, a szőlőcukorral, és a szacharózzal, melyek fogyasztása inkább a gomba szaporodását eredményezi.

finn_nyirfacukor

Lehetséges lenne, hogy a cukrot 100%-ban helyettesítsük a nyírfacukorral? Azt már tudjuk, hogy hasonlóan viselkedik a két anyag, hiszen mindkettő oldódik a vízben, azonban számos dologban el eltérnek egymástól, így joggal vetődik fel a kérdés, hogy valóban lehetséges lenne-e a cukor xilittel való helyettesítése. Nézzük, hogyan is működik mindez.

 

A Nyírfacukor  felcserélhető a cukorral a meleg italokban, a torták és sütemények készítésekor és a gyümölcsöket, gabonaféléket is tökéletesen lehet vele helyettesíteni. De mivel a xilit nem kristályosodik, ezért kemény cukor nem készíthető belőle és sajnos az élesztő sem képes lebontani, így arra sem alkalmas, hogy kelt tésztába belerakjuk.

Ha fogyókúrázunk vagy cukorbetegek vagyunk a cukor használatával megegyező mennyiségben lehet használni azokban az ételekben, melyekben nem használjuk ki a cukor kristályosodó hatását. Azt fontos tudni, hogy kell némi idő, amíg a Nyírfacukorhoz  a szervezetünk hozzászokik, így 3-6 héten keresztül a felhasználandó mennyiséget fokozatosan kell emelni.

A felső légúti betegségek kezelésére xilites sprayt használunk, ezzel napi négyszeri befújással már lényegesen kevesebb kórokozó marad életben.

ID-100270613

Ha pedig naponta 4-12 gramm Nyírfacukrot  elfogyasztunk, akkor nagy esélyünk van arra, hogy fogaink nem lesznek szuvasak. Azt érdemes megjegyezni, hogy a xilites rágógumik 1 gramm hatóanyagot tartalmaznak darabonként, így már 4 darab rágó elrágása elégséges a megfelelő eredmény eléréséhez.

Ha diétázunk vagy diabéteszben szenvedünk, akkor a Nyírfacukrot  minden étkezéskor és az étkezések között is érdemes fogyasztani, mivel lassan szívódik fel, így stabil energiaszintet biztosít, miközben a vércukorszintet alacsonyan tartja.

A szájápolás során is nagyon fontos a rendszeresség, hiszen a napi egyszeri használat még nem biztos, hogy elég a kívánt hatás eléréséhez.

Ha súlycsökkenésre vagy a vércukorszint szinten tartására vágyunk, akkor mindig használhatjuk a xilitet a cukor helyettesítésére. A sprayt is egész nap lehet használni. Illetve a xilites rágógumit is egész nap ajánlott rágni.

Története

A xilitre már Napóleon korában is felfigyeltek, hiszen az 1800-as évek elején elrendelt kontinentális zárlat miatt sokan próbálkoztak a nyírfában rejlő édes anyag kinyerésére. A fa nedvét lecsapolták, ez az eljárás azonban nagyon kezdetleges volt és nem hozta meg a kívánt eredményt. A cukorrépából sokkal könnyebb volt előállítani a cukrot, így ez vált a standard megoldássá.

A xilit jótékony hatására a tudósok körülbelül 110 éve figyeltek fel. Ekkor történt az, hogy Németországban két tudós, Emil Herman Fischer és Rudolf Stahel, valamint Franciaországban M. G. Bertran egymástól függetlenül hozzájutottak az anyaghoz: nátrium-amalgám segítségével D-xilozból állították elő.

ID-100203913

 

Pár évtizedig még nem voltak nyilvánvalóak, hogy mire is lehetne használni ezt az anyagot, hiszen az egyetlen dolog, amit tudtak róla, az, hogy édes. A második világháború azonban meghozta a változást ezzel a szerrel kapcsolatban, ugyanis hatalmas cukorhiány lépett fel az egyes csaták következtében. A lakosság számára pedig szükség volt az édes anyag pótlása vagy helyettesítése. Így következett be az esemény, mely során a Finn Cukorvállalat kutatói, mérnökei és kémikusai kifejlesztettek egy eljárást, mely segítségével a xilitet képesek voltak kis mennyiségben gyártani. Azonban a háború végeztével megszűnt a cukorhiány, így már nem volt szükség a xilitre, ennek következtében a további gyártási folyamatok kikísérletezésével is alábbhagytak.

A kísérletek a 60-as években éledtek újjá, amikor is Finnország mellett a Szovjetunióban, Németországban és Japánban is foglalkoztak a xilit hatásaival és előállításával. El kezdték felismerni ennek az anyagnak a jótékony egészségügyi és diétás előnyeit.

1970 előtt még jórészt a cukorbetegség kezelésére használták: a xilitet beillesztették a diabéteszben szenvedők étrendjébe, azonban a 70-es években felfedezték, hogy nemcsak a diétások és cukorbetegek számára jelent nagy segítséget, hanem a fogszuvasodás megelőzésében is nagyon hatékony szerepet játszik. 1975-ben meg is jelent Finnországban az első xilit tartalmú rágógumi, majd egy éven belül az USA-ban is piacra dobták.

Nemrég még azt is megállapították, hogy a xilit a felső légúti megbetegedéseknél is igen erős jótékony hatással rendelkezik.

Forrás: http://nyirfacukor.net/

Stevia

Létezik egy olyan növény, melyet az őslakos paraguayi indiánok már évszázadok óta használnak édesítésre. Ez a növény a stevia, melynek leveleiből készült kivonat akár háromszázszor is édesebb lehet az általunk jól ismert szacharóznál. És megoldást jelenthet a cukorbetegek számára is…

 

Cukorbetegség:stevia

A stevia szénhidrát tartalma nulla, ennek köszönhetően azok az emberek is fogyaszthatják, akik nem fogyaszthatnak finomított cukrot. Mivel nem tartalmaz szénhidrátot, így nem befolyásolja az hasnyálmirigy inzulintermelését, vagyis normál szinten tartja azt. Az íze viszont igen édes, vagyis a cukorbetegek ugyanúgy élvezhetik a különböző süteményeket, tortákat, mint az egészséges emberek.

Ezenkívül a stevia glikémiás indexe is nulla. Ez azt jelenti, hogy bekerülve a szervezetünkbe a sejtjeinknek nagyon hosszú időbe telik, mire feldolgozzák. Mivel a felszívódás és a felhasználás ilyen hosszú folyamatot vesz igénybe, ezért a vércukorszintet sem képes nagymértékben megemelni. Ez pedig szintén csak kedvez a cukorbetegek számára.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a stevia a véráramba kerülése során képes csökkenteni a glükóz mennyiségét, vagyis a hasnyálmirigy működését segíti elő. Serkenti az inzulintermelést, így mindkét típusú cukorbetegség kezelésében nagy szerepet játszik.

 

Magas vérnyomás:

Kutatások kimutatták, hogy a stevia csökkenti a magas vérnyomást, miközben a normális értékeket változatlanul hagyja, tehát egészséges embereknél nem okoz vérnyomáscsökkenést.

Fog- és ínyápolás:

Antibakteriális hatása és kedvező ásványianyag-tartalma miatt kiválóan alkalmas a fogszuvasodás és egyéb szájbetegségek megelőzésére, gyógyítására. Előnyös tulajdonságai miatt számos országban fogkrémet és szájöblítő-szert készítenek a felhasználásával, melyeket sikeresen használnak ínybetegségek és fogfájás kezelésére!

 Emésztés:

A stevia javítja az emésztést és a bélműködést, megnyugtatja a túlterhelt gyomrot, így segíthet kisebb rosszullétek elmulasztásában.

Bőrápolás:

Min külsőleg, mind pedig belsőleg alkalmazva alkalmas különböző bőrbetegségek (acne, dermatitis, ekcéma, stb.) gyógyítására. Megvéd a bőr korai öregedése ellen, azt fiatalosság és rugalmassá varázsolja! Kisebb sebek, horzsolások kezelésére néhány csepp stevia-oldatot csepegtethetünk a sérült bőrfelületre, így a fájdalom gyorsan megszűnik és a seb is sokkal hamarabb fog meggyógyulni!

Fogyás, súlycsökkenés:

Amellett, hogy gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, képes csökkenteni az édességek és a zsíros ételek utáni vágyat is! Kutatások kimutatták, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti, édesszájúak fogyaszthatják anélkül, hogy fölösleges kilók lerakódásától kellene tartaniuk, 20 perccel étkezések előtt fogyasztva pedig sokkal hamarabb fogunk telítettséget érezni!

Függőség kezelése:

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a stevia segíthet különböző függőségek leküzdésében is, rendszeresen fogyasztva csökkenti a dohányzás, alkohol illetve az édességek utáni vágyat!

Forrás:

http://stevia.uw.hu/elonyei.html

http://cukorbetegseg.blog.hu/2011/08/12/edes_izek_cukorbetegeknek_a_stevia

 

Kókuszvirág cukor

Tradíció és minőség

Fogyasztása 5000 éves, az eltelt idő alatt a feldolgozás nem változott.  A kókuszcukor a kókuszpálma virágának nektárjából készült cukorkülönlegesség. A kókuszcukor barna, édes, karamelles íze van, egyedülállóan karakteres, mégis lágy, enyhén karamellás. Nincsen kókusz-íze, mivel a kókuszvirág nektárjából készül.

A virágok édes nektárját alacsony hőfokon kristályosra párologtatják. Ez a hagyományos módszer biztosítja, hogy a benne lévő B1, B2, B3, B6 vitaminok, a kálium, magnézium, cink, vas, valamint a 16 féle aminosav nagy része nem vész el, ezért ezek a kókuszvirág cukor fogyasztásával bekerülnek a szervezetünkbe. Energiatartalma: 300 kcal/100 g.

Glikémiás indexe 35, ami alacsony a többi cukoréhoz képest, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Használhat közvetlenül édesítőként, sütéshez, főzéshez is. Fogyasztása ajánlott mindenkinek, aki a tiszta, természetes, egészséges táplálkozást fontosnak tartja. Hőálló, sütésre alkalmas, édessége a cukoréval egyenlő, íze nem a kókuszéra, inkább a cukorra, nádcukorra hasonlít.

Gyermekek étrendjébe is kiválóan beilleszthető, de tudnunk kell, hogy e természetes és fenséges ízű étek után nem szívesen térnek vissza az amúgy számos betegség alapját képező fehércukor vagy egyéb mesterséges édesítők élettelen ízéhez.

Európában óriási népszerűségnek örvend, hiszen az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztásával normalizálódik az éhségérzet, így könnyebben kordában tartható akár egy fogyókúra is.

Egészségügyi előnyei:kokusz

Gazdag aminosavakban – Mivel feldolgozatlan, így a kókuszcukor ugyanazokat a 16 féle aminosavakat, mint a kókusz nedve, tartalmazza. Pontosabban, 100 gramm kókuszcukor biztosít számunkra 34,2 milligramm aszparginsavat (elősegíti az anyagcsere funkcióit, és a depresszió kezelésére is alkalmas), 15,4 milligramm treonint (fenntartja a protein-egyensúlyt a szervezetben), 8,2 milligramm szerint (segíti az agy és az idegrendszer munkáját), valamint alacsonyabb mennyiségű egyéb esszenciális és nem esszenciális aminosavakat. Ezek fehérjéket tartalmaznak, melyek szükségesek a sejtek növekedéséhez és javításához, az anyagcsere működéséhez, és a hormonok és enzimet termeléséhez.

B-vitamin komplex – A kókusz nedve gazdag vitaminokban, többek között tartalmazza a 12 féle B-vitamint, és szerencsére ezeket a kókuszcukor is örökli. A B-vitamin szükséges az egészséges sejtek képződéséhez, de a szorongás, a depresszió kezeléséhez is használják. Nyomokban tartalmaz B12-vitamint, amely csak ritkán található meg növényekben.

Nyomelem-forrás – Már egy teáskanál kókuszcukor számos nyomelemet tartalmaz, amelyek nem találhatók meg a finomított cukorban. Ezen ásványi anyagok közé tartozik a foszfor (fontos a csontok növekedéséhez és a vese normális működéséhez), a kálium (csökkenti a magas vérnyomást és a vércukorszintet), a nitrogén (szív-és érrendszeri betegségek kezelésében segít), a magnézium (szabályozza az anyagcserét és serkenti agyunk működését), a mangán (fontos antioxidáns), a réz (energikusabbak leszünk tőle, illetve segíti a melanin-termelést), valamint kisebb mennyiségben cink, vas, kalcium, bór, kén és nátrium.

Forrás: http://mediterran.cafeblog.hu/2014/08/19/erre-is-szukseged-lesz-kokuszvirag-cukor/

Az Agavé szirup

Agavé szirup: az egészséges édesítő

agaveAz agavé növényből, természetes úton kivont szirup (nektár), az egyik legegészségesebb édesítőszer. Kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor vagy a népszerű cukorpótlónak számító juharszirup, glikémiás-indexe pedig mindkettőnél jóval alacsonyabb: a szervezetbe jutva lassan és egyenletesen emeli meg a vércukorszintet, ezért a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára is kiváló választás lehet.

Az agavét (ejtsd: uh-gah-vay) hosszú idő óta termesztik Mexikó félszáraz, termékeny, vulkanikus talajú, dombos vidékein. Nagyméretű, a kaktuszhoz vagy a jukkához hasonló növény, ugyanakkor ezekkel ellentétben, a pozsgások közé tartozik. Tüskés, húsos levelei körbeveszik az ananászhoz hasonló belső részét, amely a Mexikóban aguamiel, vagy „mézes víz” néven emlegetett édes és ragadós folyadékot rejti. A mexikói őslakosok nagyra tartották az agavét: úgy hitték, hogy nektárja (szirup) megtisztítja a testet és a szellemet. A szirupot elsősorban a kék agavéból nyerik, ezen kívül, legalább hat fajtát használnak erre a célra: köztük az Agave salimiana, az Agave Americana, az Agave magueyand és az Agave mapisaga növényt. A Tierra Group a kék agavét hasznosítja, mert ennek a legmagasabb a szénhidrát-tartalma.

A nyers agavé szirup előállítása

A nyolc évesnél idősebb növények leveleit levágják, hogy szabaddá tegyék az akár 50 kiló súlyú, ananászra emlékeztető belső magot. Az agavé szirup az ebből kivont és megszűrt növényi nedvből készül. A folyadékot felmelegítik (legfeljebb 48 fokosra), ennek eredményeképpen a szénhidrátot tartalmazó inulin lebomlik, és létrejön egy magas fruktóz tartalmú. ugyanakkor a méznél lágyabb, „vékonyabb” szirup. Az agavé szirup hosszabb, vagy rövidebb ideig is hevíthető, ettől függően világosabb vagy sötétebb lesz a végeredmény. A sötétebb változatot kevésbé szűrik, ezért a szilárd anyagok nagyobb arányban maradnak meg benne, íze erőteljesebb lesz, jobban hasonlít a juharsziruphoz.

Az agavé szirup tulajdonságai és felhasználása

Az agavé szirup kiváló általános helyettesítője a magas glikémiás-indexű szilárd és folyékony cukroknak, valamint lényegesen szélesebb körben használható, mint az egyéb, mesterséges édesítőszerek. Ellentétben az édesítőszerek többségével, az agavé szirup igazi cukor. Éppen ezért, glikémiás-indexe kivételével, funkcionális tulajdonságai hasonlóak a legtöbb cukoréhoz (lásd a táblázatot). Ennek köszönhetően, az agavé szirup az egyik legegészségesebb cukorpótló.

Súlykontroll és diéta

Az Amerikai Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 67 százaléka túlsúlyos. Alacsony glikémiás-indexe lehetővé teszi az agavé szirup sikeres alkalmazását az alacsony-, vagy lassabban felszívódó szénhidráttartalmú étrendekben, mint például az Atkins-diéta, a South Beach diéta, valamint a különböző fogyókúrás programok. Az 55 alatti glikémiás-indexű ételek kevésbé járulnak hozzá a zsír elraktározásához, így az agavé-szirup használata a súlycsökkenés mellett a laposabb has elérését is elősegítheti. Figyelembe kell azonban venni, hogy az agavé szirup sem fogyasztható bármekkora mennyiségben, hiszen nem kalóriamentes.

agave2

Cukorbetegeknek

A vércukorszint megfelelő szinten tartása, és az inzulinrezisztencia megelőzése fontos szerepet kap az egészségmegőrzésben. Azok számára, akiknek figyelniük kell a vércukorszintjükre, elengedhetetlen az ételek glikémiás-indexének ismerete, hiszen ez mutatja meg, hogy mit szabad, és mit nem szabad fogyasztaniuk. Az agavé szirupban hasonló mennyiségű kalória található, mint más édesítőszerekben, azonban glikémiás-indexe lényegesen alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy fogyasztása lassabban és egyenletesebben emeli meg a vércukorszintet, ezért a glükóz sejtekhez juttatásához kevesebb inzulinra van szükség. Az agavé szirup tehát –orvosi javaslat birtokában– jó választás lehet az édes ízekre vágyó cukorbetegek számára.

Glikémiás-index* Kalória/gramm**
Agavé szirup 13 2.86
Fruktóz 19 3.68
Barnarizs szirup 20 3.25
Juharszirup 54 3.54
Méz 61 3.04
Magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup (-42%) 62 2.81
Nád- vagy répacukor (szacharóz) 68 3.87
Glükóz 100 3.66
Maltodextrin 105 3.76

Látható, hogy a cukrok és természetes édesítők között, az agavé szirupnak a legalacsonyabb a glikémiás-indexe, valamint a kukoricaszirup után a legkevesebb kalóriát tartalmazza. Mindkét mérőszámot tekintve lényegesen jobban teljesít, mint a népszerű és egészséges édesítőnek számító juharszirup.

Vegetáriánusok is fogyaszthatják

A nádcukor, a sűrített nádcukor szirup, a granulált nádcukor, a barna cukor és a nádcukor melasz finomítása során csontszenet is használnak (a cukrot állati csontból származó szén segítségével szűrik), ezért a méhek által termelt mézhez hasonlóan, nem illeszthetők be a vegetáriánus étrendbe. Ezekkel a cukrokkal szemben, az agavé szirupot a vegetáriánusok is bátran fogyaszthatják.

Agavé szirup granulált és folyékony cukrok pótlására

Mivel az agavé szirup mintegy 40 százalékkal édesebb a barna vagy granulált cukroknál, ezért a kívánt íz hatás eléréséhez, kevesebbet kell belőle az élelmiszerekhez adagolni. Bár az Agavé szirup használata miatt elképzelhető, hogy valamelyest meg kell változtatni ételeink elkésztésének módját, ez sokkal kevesebb kényelmetlenséggel jár, mintha mesterséges édesítőszerrel helyettesítenénk a hagyományos cukrot. A mesterséges édesítőszerek ugyan valóban édesítenek, azonban az igazi cukor csak néhány tulajdonságával rendelkeznek, míg az agavé szirup szinte minden tekintetben (beleértve többek között a barnulást, a nedvességmegtartást, a fagyaszthatóságot és olvaszthatóságot, az élelmiszertartósító képességet) pótolja a finomított cukrot. Az agavé sziruppal legegyszerűbben a folyékony cukrok helyettesíthetők, mivel hasonló a szilárdanyag-tartalma és szintén folyékony állagú. Alacsony glikémiás-indexének köszönhetően nagyszerű alternatívája a magas glikémiás-indexű folyékony édesítőknek, mint amilyen a kukoricaszirup, a méz, a barnarizs szirup és a juharszirup.

Agavé szirup és kukoricaszirup

A kukoricaszirup glikémiás-indexe hasonló a fehér kristálycukoréhoz, valamint magas a glükóz-tartalma, ugyanakkor édessége csak körülbelül 65 százaléka a cukorénak. Jellemzően élelmiszerekhez adagolva használják, mert csökkenti a kristályosodást, és puhítja az ételt. Az agavé szirup is rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, azonban kétszer édesebb a kukoricaszirupnál, miközben a fogyasztásával kiváltott glikémiás válasz lényegesen alacsonyabb.

Agavé szirup és méz

Az agavé szirup, különösen a világosabb változatok, íze a mézhez képest kevésbé erőteljes. A mézzel ellentétben, előállítása során nem kerül kapcsolatba állatokkal, így a vegetáriánusoknak sem kell lemondani róla. Ráadásul, a glikémiás-indexe is alacsonyabb (lásd a táblázatot). Jelentősen kevesebb glükózt tartalmaz, mint a méz, tárolás közben nem kristályosodik, alacsonyabb viszkozitása miatt, használata is lényegesen egyszerűbb.

Agavé szirup és barnarizs szirup

A barnarizs szirup egy folyékony édesítőszer, amit gyakran alkalmaznak müzli szeletek gyártásához, és természetes ételek elkészítésekor. Bár alacsony a glikémiás-indexe (20), mégsem ajánlott a cukorbetegeknek. Ennek oka, hogy a barnarizs szirup édes ízét a benne található nagy mennyiségű maltóz (malátacukor) biztosítja, ami hirtelen megemelheti a vércukorszintet. Míg az agavé szirup és a barnarizs szirup kalóriatartalma közel azonos, az agavé szirup háromszor édesebb, így sokkal kevesebbre van szükség belőle azonos édességszint eléréséhez. Az agavé szirup nedvesítő képessége is jelentősebb a barnarizs szirupénál, ezért puhábbá teszi az élelmiszereket az eltarthatóságuk teljes ideje alatt. Bizonyos esetekben –elsősorban gyakorlati okokból, illetve a költséghatékonyság érdekében– a barnarizs szirupot és az agavé szirupot együttesen is használják az élelmiszerfejlesztések során.

Agavé szirup és juharszirup

A nyers juharszirup glikémiás-indexe (54) valamivel alacsonyobb, mint a kristálycukor értéke (64), ugyanakkor sokkal magasabb az agavé szirup indexénél, ami mindössze 13. Miközben a juharszirup és az agavé szirup édesítő ereje hasonló, azaz majdnem kétszerese a kristálycukorénak, a juharszirup fogyasztása után gyakran fémes íz marad a szájban, ráadásul az ára is duplája az agavé szirupénak. Éppen ezért, a juharszirup kevésbé népszerű élelmiszer összetevő.

Édesítők helyettesítése

  • agave3Méz helyett agávé szirup 1:1 arányban
  • Juharszirup helyett agavé szirup 1:1 arányban
  • Barnarizs szirup helyett agavészirup 1:1/2 arányban
  • Light kukorica szirup helyett agavé szirup 1:1/2arányban
  • Granulált cukrok (kristálycukor, demerara cukor, turbinado cukor, sűrített nádcukor, szerves cukrok) helyett agavé szirup 1:2/3 arányban, a felhasznált többi folyadék mennyiségének 1/3-os csökkentése mellett
  • Barnacukor helyett agavé szirup 1: 2/3 arányban, a felhasznált többi folyadék mennyiségének 1/4-es csökkentése mellett

Amikor az agavé szirupot sütésre használjuk, csökkentsük a sütő hőmérsékletét néhány fokkal, és növeljük meg a sütési időt, mivel az agavé szirup hatására felgyorsulhat az ételek barnulása.

Forrás:  http://www.agavit.info/agave-szirup/

Eritrit

eritritAz eritrit az ún. cukoralkoholok osztályába tartozó vegyület. Ezek a molekulák valamilyen szénhidrát illetve alkohol hibridjei (amelyek azonban nem tartalmaznak etanolt, ami a részegséget okozza). Sokféle cukoralkohol létezik. Ezek megtalálhatók olyan természetes élelmiszerekben, mint a gyümölcsök, de különböző „cukormentes” készítmények adalékanyagaiként is ismertek. A cukoralkohol molekulák felépítésüknek köszönhetően rendelkeznek azzal a képességgel, hogy stimulálják nyelvünknek az édes íz érzékelésére szolgáló receptorait. A legismertebb cukoralkoholok közé tartozik például a xylitol, a szorbitol és a maltitol is, hogy csak néhányat említsünk. Ám az eritrit mintha sok mindenben eltérne a többi cukoralkoholtól.  Mindenekelőtt abban, hogy sokkal kevesebb benne a kalória.

Összehasonlításképpen: a normál kristálycukor grammja 4 kalóriát tartalmazz, a xylitol 2,4-et az eritrit pedig mindössze 0,24-et.

Vagyis az eritrit kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a.

Speciális kémiai felépítésének köszönhetően az eritrit szervezetünk nem bontja le. Gyakorlatilag úgy megy át a testünkön, hogy nincsenek káros metabolikus hatásai, mint a túlzott cukorfogyasztásnak, és nem okoz emésztési problémákat, mint a többi cukoralkohol. Nagybani gyártása során az eritrit glukóz erjesztésével állítják elő egy speciális élesztőgomba segítségével.

Az eritrit nem emeli meg a vércukor- és az inzulinszintet?

Az emberi testi nem rendelkezik az eritrit lebontásához szükséges enzimmel. Miután elfogyasztottuk, bekerül a véráramba, majd a vizelettel együtt kiürül a szervezetből. Egészséges embernél az eritrit nem változtatja meg sem a vércukor-, sem az inzulinszintet, ahogy nincs hatással a koleszterin- illetve a triglicerid szintre, vagy egyéb biomarkerre sem. Ezért az eritrit kiváló cukorhelyettesítő lehet túlsúlyos, cukorbeteg vagy bármilyen más metabolikus szindrómában szenvedő ember számára.

Az eritrit nem táplálja a szájüregben élő baktériumokat?

A cukor egyik mindenki által ismert és elismert káros mellékhatása a szájhigiéniával és a fogazattal kapcsolatos – vagyis azzal, hogy fogszuvasodást okoz, valamint elősegíti a foglepedék képződést. Ugyanis a szájban élő káros baktériumok a cukorból nyerik energiájukat, amit aztán arra használnak, hogy a fogzománcot erodáló savakat termeljenek és válasszanak ki nagy mennyiségben. Más cukoralkoholok, például a xylitol, már utat találtak a „fogbarát” termékekhez, mivel a baktériumok ezeket nem tudják megemészteni, illetve energiává alakítani. Az eritrit fogazatra gyakorolt hatásával kapcsolatban is végeztek már vizsgálatokat – egyelőre vegyes eredménnyel. Vannak vizsgálatok, amelyek arra utalnak, hogy az eritrit fogyasztása csökkenti a lepedékesedést és a káros baktériumok képződését, mások azonban nem mutattak ki pozitív hatást a fogszuvasodás tekintetében.  Egy 485 iskolás korú gyerek körében végzett hároméves követéses vizsgálat viszont arról számol be, hogy az eritrit a xylitolnál és a szorbitolnál is jobban véd a fogszuvasodás ellen.

Mi történik az eritrittel, ha bekerül a szervezetünkbe?

A fő gond a cukoralkoholok fogyasztásával az, hogy sok embernél emésztőszervi problémákat okoznak. Mivel szervezetünk nem mindegyiket képes megemészteni, azok a belekbe jutva baktériumok táplálékai lesznek.

Nos, az eritrit ebben is különbözik a többi cukoralkoholtól. Az eritrit nagy részét ugyanis a szervezet még az előtt megköti, hogy a vastagbélbe jutna, ahol a legtöbb baktérium tenyészik.

A vékonybélből az eritrit egyenesen a véráramba kerül, ahol egy darabig cirkulál, végül pedig változatlan formában kiválasztódik a vizelettel. Az elfogyasztott eritrit mennyiségének 90 %-ával ez történik.

Az eritrit és az emberi emésztőrendszer

Bár az eritrit egy része elér a bélbaktériumokhoz, azok azt nem tudják megemészteni.

Végeztek olyan vizsgálatokat is, ahol a kísérleti alanyok testsúly-kilogrammonként akár napi 1 gramm eritrit is fogyasztottak (0,45 gramm/lb), de az eredmények majdnem mindig nagyfokú toleranciáról tanúskodtak.

Kivéve egy vizsgálatot, ahol 50 gramm eritrit egy adagban történő bevitele bizonyos személyeknél hányingert és émelygést váltott ki.

Vagyis ha nem fogyasztunk egyszerre túl nagy mennyiséget, akkor nagyin kicsi az esély, hogy az eritrit gyomorpanaszokat vagy hasmenést okozzon. Persze azért nem árt az óvatosság, hiszen az, hogy mi a nagy mennyiség, egyénenként változhat.

Mindent összevetve az eritrit kifejezetten biztonságos édesítőszernek mondható. Állatkísérletekben többszörösen vizsgálták annak esetleges metabolikus illetve toxikus hatásait, ám az eredmény minden esetben az volt, hogy az eritritnek még nagy mennyiségen történő tartós fogyasztása esetén sincs egészségkárosító hatása.

Mindent összevetve az eritrit kiváló édesítőszernek tűnik, mégpedig a következő okokból:

  • Gyakorlatilag nincs benne kalória
  • Édesítő hatása kb. 70%-a a cukorénak
  • Nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet
  • Emberekkel végzett vizsgálatok nem mutatnak semmilyen komolyabb mellékhatást, leszámítva néhány apróbb emésztőszervi zavart bizonyos egyéneknél

Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/az-eritrit-a-tokeletes-edesitoszer-minden-mellekhatas-nelkul.htm/

By |2018-12-13T19:11:51+00:00december 13th, 2018|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..