Én sem hittem, hogy pont velem történik meg!

„10 évvel ezelőtt 2006 áprilisa úgy indult számomra, mint a tavasz máskor. Majd a hónap vége úgy zárult, hogy élet-halál között feküdtem eszméletlenül egy idegsebészet intenzív osztályán.

Több mint három hónapot töltöttem kórházban, és a teljes felépülésem még a mai napig tart.

A lányom – aki akkor még csak 10 éves volt – erre úgy emlékszik: „Borzasztó volt, ahogy a kerekes székben ülve, csorgott a nyálad.”

Újra meg kellett tanulnom szocializálódni (pl.: járni, enni, beszélni).

A betegség, ami megtámadott a stroke vagy más néven a szélütés volt.

Bár augusztus 4-én végleg haza engedtek a kórházból, a rehabilitációm nem ért véget.

A Barthel-index (az önellátást, mozgásterápiát mérő mutató; az összpontszám 100 pont lehet) felvételkor 5 pont, távozáskor pedig 95 pont volt.

Körülbelül egy évnek kellett eltelni ahhoz, hogy egyáltalán meg merjek próbálkozni a buszra szállással.

Igazán szerencsésnek mondhatom magam, mert 10 emberből 1  éli túl az ilyen súlyosságú betegséget, és 10.000 emberből 1 épül fel, úgy, ahogyan én.

ID-10052303

36 éves voltam akkor.

Biztos vagyok benne, hogy oka volt annak, hogy életben maradtam.

Elhatároztam, hogy minden eszközzel küzdeni fogok, hogy életben maradjanak, akiket elért ez a betegség. Az is fontos nekem, hogy ezek az emberek minél teljesebb életet élhessenek. És végül, de nem utolsó sorban ma már elengedhetetlen a felvilágosítás az agy-, szív-, és érrendszeri betegségek tekintetében.

Körülbelül négy éve foglalkozom komolyan az agyi érkatasztrófák okaival, megelőzésével és a rehabilitáció mikéntjével.

Gyógyulóként átéltem a magyarországi egészségügy sok hiányosságát.

Nem akarom elfogadni, a „kevés pénz, kevés cselekvés” álláspontot!

Ezért kezdeményeztem egy olyan szervezet megalakítását, ahol egy új felfogásban, egyszerre foglalkozunk az egészséges élet fenntartásával és a betegségek megelőzésével.”

2011 nyarán megalakult a Strokeinfó Alapítvány.

Sarkadi Gabriella- a kuratórium elnöke
Vissza

2 hozzászólás a(z) A Strokeinfó Alapítvány Története bejegyzéshez

  1. Ágoston Lászlóné szerint:

    T.Sarkadi Gabriella!
    A férjem 59. évesen szeptember 25-én kapott stroke-ot. Sajnos közel 10 óra telt el a történés és a kórházba kerülés között. Ezért elég rossz állapotba került kórházba, ahol életmentő koponyaműtétet hajtottak végre rajta. Az intenzív osztályról kikerülve a neurológiai részlegre került, jelenleg is itt kezelik. Én úgy látom elég kicsi az esély arra, hogy a rehabilitációs osztályra kerüljön. Gyógytornász foglalkozik vele, de nem látok sok javulást. A bal keze nem mozog, a bal lába talán helyrehozható lenne. Nem látom a kiutat ebből az állapotból. Igazából nem is tudom kihez lehetne fordulni a továbbiakat illetően. Ápolási osztályra nem szeretném ha kerülne. Akkor inkább az otthoni gondozás. Persze ez további gondokat vet fel, hiszen én még nem vagyok nyugdíjas. Önnek biztos nagyobb rálátása van ezekre a dolgokra. Kérem adjon tanácsot hova lehetne fordulnom. Válaszát várva köszönettel: Ágostonné Irén

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..