Egy kis inspiráció:

A stroke lelki következményei

ID-100219516

A http://healthtalkonline.org/disability/Stroke/Topic/1421/ cikkét alapul véve írta: Hintya Enikő (http://strokeomvolt.blog.hu).

A stroke sokszor a semmiből jön, és drámai és nem várt változásokat hoz az ember életében. Tönkreteszi az izomzatot, az egyensúlyt, a bőrérzékelést vagy a beszédkészséget, attól függően, hogy az agy mely része sérül. Ennek az összetett agysérülésnek azonban a fizikaiakon kívül lelki tünetei is vannak.

A stroke-osok nagy többsége nagyon aggódik amiatt, hogy elvesztette az uralmát a saját teste felett, hiszen az nem úgy működik, mint annak előtte.

Nagyon sokan remény vesztettekké válnak az első, kórházban eltöltött idő alatt. Mások kifejezetten könnyűnek élik meg a stroke-ot lelkileg, számukra nem megterhelő, sőt, inkább kihívásként fogják fel.

“Miért én?” – teszik fel sokan a kérdést, mert sokan élnek úgy, ahogy egy stroke-on átesett ember is élt, mégsem kapják meg ez a betegséget. Nehéz megbarátkozni azzal az új személyiséggel, ami a lábadozás során kialakul. Az idősek gyakran azt hiszik, a betegség a koruk következménye. Sokan számolnak be arról, hogy a személyiségükben olyan változások álltak be, melyek következőében sosem lesznek már ugyanazok, mint voltak. Sokan szenvednek attól a gondolattól, hogy mozgás sérültekké váltak. Ezt az érzést súlyosbítja az emberek mozgás sérültekhez való hozzáállása, vagyis, hogy félrenéznek, ha kerekesszékes, mankós stáb. embert látnak (mert egyszerűen nem tudják, hogyan viselkedjenek velük, mert ugye bámulni nem illik).

A stroke az emberek hitére is hatással van, akinek nem volt, az sok esetben ezáltal alakul ki, vagy szilárdul meg, hiszen felismerik, hogy figyelmeztetést kaptak egy külső erőtől, aki végül életben hagyta őket. Vagy ellenkezőleg, épphogy elvesztik a hitüket, a “miért én” érzés miatt.

A gyógyulási folyamat része, hogy elfogadjuk “új énünket”, és új elfoglaltságokat találjunk, mert esetleg a régiek már nem lehetségesek, és megtanuljunk a hiányosságokkal is együtt élni.

Sokak számára az is nehézséget okoz, hogy elhagyva a kórházat, vissza próbáljanak illeszkedni a régi életükbe; hiszen úgy érzik, már nem passzolnak bele, főleg, hogy minden ismerős a régi XY-t várja vissza.

ID-100100610

Sokan nem szeretnek egyedül lenni, mert félnek egy újabb stroke-tól, és ilyen esetben jó, ha van velük valaki (nekem, mint volt stroke-osnak ez soha eszembe sem jutott – a szerk.). Ennél viszont jobb megoldás mindent megtenni annak érdekében, hogy ne kapjunk egy újabb sroke-ot. Szedni kell a vérhígítót rendszeresen, és egészségesebben, természetesebben élni.

Számos esetben alakul ki önbizalomhiány,  a stroke-on átesett ember nem mer közösségbe menni, mert fél az eleséstől, vagy nem akarja, hogy mások lássák a gyengeségeit.

Megint mások azt tapasztalják, hogy sokkal érzékenyebbek lettek, olyan helyzetekben is elérzékenyülnek, vagy sírnak, amelyekben előtte nem; szélsőséges esetben depresszió is kialakul. Ez teljesen normális velejárója a stroke-nak, ehhez is hozzá kell szokni.

A depresszió a legtöbb esetben a “be vagyok zárva egy dobozba” érzéstől alakul ki, vagyis, hogy a páciensek ideiglenesen, vagy véglegesen nem tudnak már megtenni dolgokat, amiket annak előtte tudtak. A gyógyszeres kezelés olyan esetben megoldás, amikor a pozitív gondolkodásra nevelés már nem segít.

Nem mondthatjuk ki egyértelműen, hogy stroke-osok voltunk, és teljesen meggyógyultunk, mert ilyen nincs. Ugyanazok, már sem lelkileg sem testileg nem leszünk, ezzel meg kell barátkozni.

Kötelességünk viszont a tőlünk telhető legtöbbet megtenni azért, hogy a régit a legjobban megközelítő szintre visszakerüljünk.

ID-10044357

Seamless ornament with chamomiles

ÖSSZHANGBAN ÖNMAGUNKKAL, avagy…

 Kifelé a krízisből, út a sikeres élethez

„Hiszem, hogy a betegség maga a kulcs bizonyos ajtók megnyitásához…”

A burnout-ot (kiégés) találóan a lélek infarktusának is nevezhetjük. A teljes összeesése a test- szellem-lélek rendszernek. Ezek a tényezők szintén szerepet játszhatnak a stroke kialakulásában. Tény, hogy 2004 és 2011 között számos pszichológiai betegség 1400%-al nőtt. (WldO)

ID-100128285

Seamless ornament with chamomiles

Az agy és a meditáció

A meditációnak rövid távon főleg pszichés előnyei vannak, de hosszú távon már fizikai hatásai is megmutatkoznak.

Egy új kutatás szerint a régóta meditálók agykérgének a tekervényezettsége markánsabb, mint a nem meditálóké, ami a kognitív teljesítményt jelez.

jóga_1_strokeinfo

Aki kipróbálja a meditációt, már rövid távon élvezheti kedvező hatásait: a kiegyensúlyozottságot, a nagyobb nyugalmat és vitalitást, valamint a kisebb alvásigényt. A fizikai hatások is már néhány hónap alatt megtapasztalhatók: többek között normalizálódhat a vérnyomás, vagy javulhat az emésztés. De azzal kapcsolatban, hogy igazán hosszú távon, évek, évtizedek alatt hogyan hat a meditálás a testre és a lélekre, a közelmúltban kezdtek el megjelenni az első eredmények.

Tovább:http://www.origo.hu/egeszseg/20120514-mit-okoz-a-meditacio-hosszu-tavon-az-agyban.html

Seamless ornament with chamomiles

Összefüggést találtak az életfelfogás és a stroke kockázata között

Az optimizmus csökkenti a stroke kockázatát – derült ki az amerikai Michigan Egyetem vizsgálatából.

A stroke (szélütés) a harmadik leggyakoribb halálok az USA-ban, közvetlenül a szívbetegségek és a rák után, és az első számú leszázalékolási tényező. Magyarországon évente körülbelül 50 ezren kapnak szélütést.

Azt már korábban kimutatták, hogy az optimista szemléletmód óvja a szív egészségét, és több más jótékony hatása mellett az immunrendszert is erősíti. Arra utaló jeleket is találtak már, hogy a pozitív életszemlélethez és érzelmi beállítottsághoz alacsonyabb stroke- kockázat társul. Most azonban első ízben találtak konkrét összefüggést az optimizmus és a szélütés kockázata között. A kutatásról az Amerikai Szív Társaság Stroke című szaklapja számolt be.

szivárvány_strokeinfo

Seamless ornament with chamomiles

 

A stressz-szint mérhető!

Itt a nyár, a pihenés, a nyugalom, a regenerálódás ideje! Hiába megyünk azonban nyaralni, ha közben görcsben van a gyomrunk! A nyugati világban a munkahelyi és magánéleti stressz jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi problémát. A stressz, és az azzal való megküzdés képessége mérhető, így a kimutatott veszélyeztetettség ellen célzott lépéseket tehetünk.

dr. Keresztényi Zoltán

Relax! – Lazíts!

Selye János, magyar származású tudós kutatásai során megállapította, hogy a stressz szakaszai kémiai „sebhelyeket” hagynak maguk után, amik kitörölhetetlenek, és ha túl intenzíven halmozódnak fel, a sejtek gyors öregedését vonják maguk után.

http://www.paramedica.hu/

Seamless ornament with chamomiles

Post-stroke depresszió

 

Az agyi érkatasztrófákat követően jelentkező pszichiátriai-pszichológiai zavarok az orvosi gyakorlatban rendszerint kevesebb figyelmet kapnak. Stroke-ot követően gyakran észlelhető hangulatzavar, szorongás. Az agyi érkatasztrófák leggyakoribb, s egyben a terápia számára leginkább hozzáférhető pszichés következménye a depresszió.

Seamless ornament with chamomiles

 

Beck Depresszió Kérdőív

www.belorvos.hu/userfiles/freeradicals/beck.pdf

 

Értékelés

Normál

0 – 5 pont

Enyhe

6 – 11 pont

Közepesen súlyos

12 – 15 pont

Érdemes felkeresnie egy hivatásos segítőt:    pl. pszichológust, lelkészt, pszichiátert.

Súlyos

≥ 15 pont

Kérjen segítséget, a halogatás aligha segít. Nincs mit veszítenie, csak nyerhet:

Lelki egyensúlyt, jó közérzetet!

 

Seamless ornament with chamomiles

A sportos emberek hamarabb felépülnek a stroke-ból

Azzal már korábban is tisztában voltak az orvosok, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a stroke kockázatát, egy friss felmérés szerint azonban a fizikailag fitt betegeknek a stroke utáni felépülési esélyeik is jóval magasabbak.

 

Teljes cikk: http://www.betegszoba.hu/cikkek/sport/a_sportos_emberek_hamarabb_felepulnek_a_stroke_bol/

Seamless ornament with chamomiles

Stroke után – antidepresszánsokkal gyorsabb lehet a felépülés

 

A Cochrane Library-ben közzétett kutatás szerint az antidepresszánsok nem csak a depresszióban szenvedő betegek esetében segítik az agyérgörcsből való felépülést. A gyógyszerek az agyérgörcsöt követő egy évben csökkentik az alárendeltséget, a testi fogyatékosságot, a depressziót és a szorongást. A kutatók szerint a gyógyszerek az új idegsejtek növekedését is serkentik az agyban, és védik a stroke által károsított többi sejtet. A depresszió megelőzése révén pedig nagyobb fizikai aktivitásra is ösztönzi a betegeket. Az Edinburgh-i Egyetem kutatásában 52 olyan korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek a szelektív szerotonin újrafelvétel-gátló gyógyszerekkel foglalkoztak.

Gillian Mead professzor elmondta, hogy az antidepresszánsokat már évek óta használják sikerrel a depresszió kezelésében, most azonban az is kiderült, hogy olyan hatásokat is gyakorolnak az agyra, melyek segíthetnek az agyérgörcs okozta fizikai következményekből való felépülésben is. A kutatók egyelőre nem tudják pontosan, hogyan segítik elő az antidepresszánsok ezt a felépülést, de azt feltételezik, hogy ezek a gyógyszerek serkentik az új idegsejtek növekedését az agyban, vagy védelmet nyújtanak a stroke által károsított sejteknek. A szakértők ugyanakkor azt is hozzátették, hogy nagyobb szabású klinikai kísérleteket kell végezni annak alátámasztására, hogy az antidepresszánsok valóban elősegítik a stroke-ot túlélők felépülését, illetve annak megállapítására, hogyan és milyen mértékben fejtenek ki ilyen hatást ezek a gyógyszerek. (MNO/ Betegszoba)

Seamless ornament with chamomiles

Stroke-osokkal foglalkozó pszichológus:  Dr. Pataki Ilona  pataki@btk.ppke.hu

Ajánlott irodalom:

Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona

Benne: Agyi infarktus – vérhiányos stroke

…. a roham többféle szituációban bekövetkezhet, melyek általában a szeretethez kapcsolhatók. Ez a nagyon heves reakció egy kategorikus nemet jelent egy általunk mereven elutasított helyzetre. A szeretettel, az élet folyamatával, a változásokkal és különböző eseményekkel (tehetetlenség, öregség, halál) kapcsolatos belső ellenállást, keserűséget élünk meg….

              Agyvérzés – vérzéses stroke

… ez a betegség az élettel, a változásokkal szembeni ellenállás rendkívüli megnyilvánulása. A vér, az életörömöm szállítója nem képes többé az agy bizonyos részeit oxigénnel ellátni, így ennek a résznek a működése leáll, és bénulás következik be….

 

 Vissza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..