Rehabilitációs módszerek általában


-Passzív mozgatás: még az eszméletlen betegnél is el kell kezdeni, mert a féloldali bénulás, a tartós mozdulatlanság miatt, mélyvénás trombózissal járhat. Az izmokat “emlékeztetni kell ” , hogy mi a feladatuk. Azonkívül még az átmozgatás fontos az esetlegesen fellépő tüdőgyulladás és felfekvéses sebek kialakulásának megelőzésében, valamint a székrekedés kezelésében.

                                        rehab_stroke      újrakezdés_strokeinfo

– Aktív mozgatás: amikor a beteg már maga végzi a mozgást, a gyógytornász pedig rásegít.

– Otthoni, késői rehabilitáció: célja: az elért rehabilitációs szint megtartása, annak továbbfejlesztése.

De nemcsak a testet, a lelket is ápolni kell. A gyakran kialakuló érzelmi problémákat, a bizonytalanság, kiszolgáltatottság érzését (pl.: fürdés, WC-használat, öltözködés, stb.) tovább fokozhatja a szellemi képességek romlása (pl.: az aphasia).

Hagyni kell tehát a beteget önállóan küzdeni, lehetőséget kell adni neki a folyamatos fejlődésre, és amikor szükség van a beavatkozásra.

meditáció_strokeinfo

Fontos, hogy a beteg az egészségügyi dolgozók (orvosok, nővérek, gyógytornászok, logopédus, stb.) segítségén túl a hozzátartozók támogatását is megkapja. A türelem az egyik legfőbb dolog, amivel a betegen kívül a segítőknek is rendelkezniük kell!

erdő_strokeinfo

 Sajnos a legtöbb stroke-on átesett beteg nem tud lehetőségeiről, azaz, hogy sok esetben jelentős javulás érhető el a megfelelő terápiával.
Ezt a tehetetlen állapotot tudjuk mi lerövidíteni és felgyorsítani a gyógyulás menetét, hogy a beteg minél hamarabb visszatérhessen a megszokott életritmusához.

Olvasson tovább: http://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/13325/stroke-altal-lebenult-betegek-rehabilitacioja-gyogymasszazzsal

 

 Vissza

2 hozzászólás a(z) Módszerek bejegyzéshez

 1. Peterdi Gabriella szerint:

  Tisztelt Szerkesztők!
  Javaslom a Rehabilitáció lehetőségei között mindenképpen megemlíteni
  Dr. Pető András méltán nemzetközi hírnévre szert tett módszerét,
  a konduktív pedagógiát.
  Peterdi Gabriella, konduktor

 2. Kormos György szerint:

  Tisztelt Szerkesztő!

  Egy kolegám testvére nemrég agyvérzést kapott és azzal a kéréssel fordultak hozzám, hogy szerezzek be olyan képeket/kártyákat amikkel megkönnyíthetik a beteg kommunikációját (wc, fésülködés, stb). Nekem nincs tapasztalatom ilyesmiben, és interneten sem találtam ilyen összefoglaló ábrákat. Esetleg tudna nekem segíteni abban, hogy hol érhető el ilyesmi?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..