Az Európai Kardiológiai Társaság (European Society of Cardiology ) 2003-ban dolgozta ki azt az egyszerű módszert, melynek segítségével megbecsülhető a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések ( pl. szívinfarktus, stroke- széltüés, agyi érelzáródás) bekövetkezésének kockázata. A módszer azon alapul, hogy egyes életmódi tényezők (pl. a dohányzás), vagy egyes betegségek ( pl. a magas vérnyomás) növelik a kockázatot, míg a női nem és a fiatalabb életkor kisebb kockázattal jár. Amennyiben a kedvezőtlen tényezőkből több is előfordul, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kockázata igen nagy lehet. Ha például egy 60 éves férfi vérnyomása magas és dohányzik is, akkor a rizikó nagy, ha azonban a dohányzást abbhagyja és a vérnyomása rendeződik a megfelelő gyógyszer szedésével, akkor a rizikója jelentősen csökken.

Amennyiben szeretné megtudni, hogy milyen a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából az Önre jellemző kockázat, akkor a nemének megfelelő oszlopból és az életkorának megfelelő sorból ki kell választania az Ön vérnyomásértékéhez és a legutóbbi vérvétel során mért koleszterin-szint (cholesterin) számszerű értékéhez tartozó négyzetet a mezőn, ennek értéke határozza meg az Ön kockázatát. A kapott érték az elkövetkező  10 évben bekövetkező súlyos, az életet veszélyeztető infarktus, vagy stroke bekövetkezésésnek kockázatát jelzi. Ha az Ön értéke kisebb, mint 4%, az kis kockázatot jelent, 4-5% mérsékelt kockázatot, 5-8% nagy kockázatot, >8% igen nagy kockázatot jelent.

A tábla használatában első alkalommal Önnek is szüksége lehet segítségre. Kérje meg háziorvosát, hogy segítsen Önnek kiszámolni és megérteni a táblázat adatait! Amennyiben nem történt Önnél koleszterin meghatározás, vagy vérnyomás-mérés az elmúlt években, akkor érdemes ezt megvizsgáltatni, még abban az esetben is, ha Önnek semmilyen panasza nincs. Hiszen, ahogyan ez a táblázatból kiderül, ha Ön például egy 50 éves, nem dohányzó férfi, akinek a vérnyomása 160/80 Hgmm és a koleszterinszintje 4 mmol/l, akkor a kockázata kicsi, ha azonban a koleszterin 8 mmol/l, akkor a kockázata nagy. Jó hír, hogy a koleszterin-szint hatékonyan csökkenthető, így a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázata is az átlagos mértékre csökkenhet. Érdemes megfigyelni, hogyan változhat egy azonos korú, nemű személy kockázata ha dohányzik és ha leszokik a dohányzásról.

A kockázatbecslő tábla a korábban szív- és érrendszeri megbetegedésben még nem szenvedő emberek esetén alkalmazható.

vissza

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 1. Halmy peter szerint:

  tisztelt Látogatók,

  én a stroke-t átélt,illetve azt megelőzni kívánó személyek első és legfontosabb lépésének a megfelelő korrekt és mély információt tartom.

  Példaként : Láttam az egyik csatornán egy japán filmet azt hiszem “harc a has ellen ” címmel. A filmben részletesen leírták miért veszélyes a kockahas. A szervezet termel egy érelmeszesedést legyőző anyagot.A kockahasban nagyalakú zsírsejtek vannak,amelyek ezt a hatóanyagot elnyomják. A tornával és a has lefogyasztásával ez a tevékenység visszaszorul és az anyag képes lesz az érelmeszesedést megakadályozni. Jó lenne tudni mi a a tapasztalat a tornával kapcsolatosan. Máshol azt olvasom,hogy a folyamatot csak lassítani lehet.

  Köszönöm :

  Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..