A dió, mint egészséges táplálékbomba

A dió, mint egészséges táplálékbomba

Melyek a dió gyógyhatásai?

dió_stroke

A dió tápanyagokban gazdag és rendkívül ízletes. A gyógyító hatása viszont kevésbé ismert. Ebben a cikkben olvashatnak a dió használatáról, a tárolásáról és még sok érdekességet gyógyító hatásáról.

A dió telítetlen és esszenciális zsírsavakat tartalmaz – Ez 100 g esetén 70 g-ot jelent. A maradék összetevők pedig a normális zsírok, protein, kalcium, vas, cink, továbbá C és E vitamin. Emellett 100 g dió fedezi a napi réz- és E vitaminszükségletünket. A felsoroltak miatt a dió egy egészséges táplálékbomba, ami az ember kiegyensúlyozott étkezés alapja.

Lehetőleg héjastul vegyük a diót, hisz így sokkal frissebbek. Fél évnyi hűtés után is fogyaszthatók, emellett rengeteg ízletes finomság készíthető belőle, például: saláták, a sütemény tölteléke, de akár bármely pikáns étel összetevője lehet. Az Interneten jobbnál jobb és egyszerű recepteket találhatunk, melyek diót tartalmaznak.

A dió, mint hagyományos gyógyszer

A dió amellett, hogy nagyon finom, igen egészséges, olyannyira, hogy egyes betegségekre is jó hatással van, vagy esetleg meg is gyógyítja. A nyugati orvostudomány szerint a diófőzet vagy a dió levele segít a fertőzések legyőzésében, emellett a gyulladás elleni hatásai is igen ismertek, amik legtöbbször a térdnek és a hátnak nyújtanak segítséget. A diót évezredekkel ezelőtt, Perzsiában kezdték megművelni, az idő múlásával Kínába is eljutott, ahol máig remek gyógyír az impotenciára és a sperma minőségének javítására.

A mai idők híres gyógymódjai

A dió gyógyhatása igen sokszínű. A hagyományos gyógymódokon kívül léteznek tudományosan megerősített gyógyhatásai is. Ide soroljuk a koleszterinszint csökkentését, ami más betegségek okozója is lehet. A benne található telítetlen zsírsavak hormonális prosztagladinokká alakulnak, amiknek vérhígító és értágító hatásuk van. Ezzel csökkentik a magas vérnyomást és a vérrögök kialakulását.

A dió viszonylag sok B6 vitamint tartalmaz, ami a kiegyensúlyozott idegrendszerért felelős. A nőknek, akik permenstruációs szindrómában szenvednek is nagy segítséget nyújt a dió gyógyhatása.

A szervezet alapvető funkcióihoz napi 1 mg rézre van szükség. Ha ezt az Ön étrendje nem biztosítja, akkor a szervezete nem megfelelő rézellátása az immunrendszer károsodásához vezethet. 100 g dió a napi adag többszörösét tartalmazza. A diófogyasztás így segíti elő a betegségek megelőzését.

Az elegendő Linolsavak táplálják bőrét és megvédik a kiszáradástól. DE az alább felsorolt anyagok is , mint például az E vitamin és a cink is ismertek pozitív hatásukról. Összességében teát a dió fogyasztása simább és puhább bőrt eredményez.

Fordította: Sélley Szabolcs