A stressz elkerülése az izmok ellazításával

A stressz elkerülése az izmok ellazításával

 

ID-10037680Az izmok ellazítása egy hatékony eszköz a stresszhelyzet elkerülésére. Azonban a legjobb technikákat egy erre irányuló tanfolyamon lehet megtanulni.  Ha egyszer már elsajátítottuk ezeket a technikákat, később bármikor elvégezhetjük őket.

A stressz feszültséghez vezet

ID-10055056Ha stresszes állapotban vagyunk, az izomzatunk különböző részeken megmerevedhet. A leggyakrabban érintett területek a nyak és a hát, de a fogcsikorgatás is a feszültség egyik jele. Az izmok ellazításával, ami Edmund Jacobsontól ered, meg tudjuk oldani a fennálló feszültséget és újabbakat is megelőzhetjük. A stresszhelyzet elkerülésére szolgáló ellazító technika tehát egy kiemelkedő eszköz lehet bárki számára.

A merevség és az ellazulás váltakozásaID-100158002

A merevséget követi az ellazulás –ez egy egyszerű módszer az izmok ellazítására. Az optimális hatás elérésének érdekében figyelni kell a két helyzet arányaira. Egynél hármat kell lazítani, ez azt jelenti, hogy miután az izmai tíz másodpercre meg voltak erőltetve, utána harminc másodpercig pihentetni kell. Figyeljen a merevségre és az izmok ellazítására is, hogy az érintett részek teljesen ellazuljanak. Összesen 16 különféle csoport létezik, amiket legjobban egy tanfolyamon ismerhetünk meg. Figyeljen erre nyolc héten keresztül, utána már könnyen el tudja végezni a technikákat. Utána persze kialakul egy érzékenység a fenyegető merevségre. Így meg tudunk ragadni célzott intézkedéseket a stresszhelyzet elkerülése érdekében és az izmokat ellazító gyakorlatok megelőzésképp is használhatjuk egy stresszesebb időszakban.

Szinte mindenre jó

ID-100227591Az izmok ellazításának egyik nagy előnye a feladatok egyszerűsége – ha az ember elsajátította már persze. Mindegy, hogy az irodában, a vonaton, hogy otthon van: bárhol gyakorolhatja. Az alapelv korosztálytól független, azaz bárki végezheti. A szakértők csupán a nehéz fizikai, vagy szellemi terhelésnek kitett embereknek ajánlja, hogy a gyakorlatok kezdete előtt menjenek el orvosukhoz.(A jóga is csökkentheti a stresszt.)

Fordította: Sélley Szabolcs és Koczák Eszter

Forrás: http://www.t-online.de/ratgeber/gesundheit/beschwerden/id_55692536/stressvermeidung-durch-muskelentspannung.html