Strokeinfó Alapítvány

2017_rehab tabor

A Strokeinfó Alapítvány a tavalyi évben sikeres, 3 napos terápiás tréninget szervezett Dobogókőre agyi sérültek és hozzátartozóik részére, amit a egy pénzintézet pályázata támogatott.

2017-ben emeljük a szintet és egyhetes rehabilitációs tábort tervezünk újra augusztus 28. és szeptember 2. között.

Mivel nem nyert pályázatunk a tábor megtartására támogatást, ezért  crodwfunding formát választottunk a megrendezés pénzügyi segítségéhez: Az Adjukössze.hu oldalon elindítottuk “Építsük fel újra együtt!” kampányunkat.

A crowdfunding az utóbbi évek egyik felkapott témája startup körökben, egy relatív új finanszírozási forma. Sokan hallottak már róla, még többen beszélnek róla, de valójában kevesen vannak „képben” a mibenlétével: https://adjukossze.hu/kampany/epitsuk-fel-ujra-egyutt-458

 

Beszámoló

Örömmel értesítjük Kedves Adományozóinkat, hogy sikeresen megvalósult az Építsük fel újra együtt kezdeményezés!

Nem a terv szerinti helyen, sokkal szerényebb körülmények között, mégis a táborozók jövőre is Szigetszentmártonban szeretnének a segítségünkkel további fejlődést elérni.

12 főnek segítettünk a nehéz rehabilitálódási folyamatban eligazodni és továbbfejlődni.

A táborban 7 terapeuta és 2 előadó segítette a munkát.

A részletes program:

Augusztus 28. A délutáni érkezést követően elhelyezkedtünk szállásainkon, és a bemutatkozások után részletes eligazítást kaptak a résztvevők.

Augusztus 29. Reggel 9 órakor kezdődött a délelőtti program, ARNI- módszer (Az ARNI több mint 15 éve működik Angliában, egy STROKE túlélők, agyi sérültek számára kifejlesztett, klinikai és egyetemi kutatáson alapuló, funkcionális edzésen, egyéni megküzdési stratégián alapuló, erőfejlesztési, keringés – javító, speciális gyakorlati módszer, technikai tréning rendszer) Kun Aranka terapeuta segítségével. Ezen a napon vendégünk is volt, Szigligeti Zsuzsi, az egyik agilis önkéntesünk tekintett bele a napi programokba. Az ebéd utáni pihenést követően önsegítő csoportterápiás program négy alkalmából az első kezdődött Kocsis Gábor stroke túlélő motivációs tréner, blogger támogatásával. Témák: Mire számítsunk? Pszichés teher, visszaesések, elszigetelődés, félelmek, lassú fejlődés, teljes életbe való visszatérés nehézségei. Régi önmagam?

Augusztus 30. Délelőtt 10 órakor kezdődött a szerdai ARNI módszer, szintén Aranka útmutatásával, aztán Sarkadi Gabriella, stroke túlélő, az alapítvány vezetője folytatta a csoportterápiát. A mai téma önismeret, felelősség-vállalás, önelfogadás volt. Rövid ebéd és pihenés után Sallai Zsuzsa, Visszadobtak előadását hallhatták az egybegyűltek. Miután Zsuzsát 9x élesztették újra ezek után a futásban találta meg a küldetését és futó nagykövetté vált. Az előadás után sem engedtük pihenni a táborozókat, mert Viola Erzsébet zeneterápiás foglalkozása következett.

Augusztus 31-én délelőtt már Peterdi Gabriella és Csuka Erzsébet konduktorok fejlesztették tovább a résztvevők mozgását. Délután pedig Csuka Erzsébet beszédfejlesztést tartott elsősorban az afáziás rehabilitálódni kívánóknak. Aztán ismét Sarkadi Gabriella tartotta az önsegítő csoportterápiát, ezúttal a téma környezettel/világgal való kapcsolat és az önmegvalósítás volt.

Szeptember 1-én szintén Peterdi Gabriella segített a résztvevők mozgásfejlesztésében. Majd ebéd előtt a Bemer terápiáról tartott előadást a magyarországi vállalkozás egyik vezetője, Bodogán Attila. Délután megleptek minket a Corvinus Egyetem hallgatói (akik szintén itt táboroztak): együtt énekeltek a Strokeinfós táborozókkal. Közben zajlott a csoportterápia záró napja, Kocsis Gábor és Sarkadi Gabriella külön-külön, egyenként beszélgetett el az 5 napos rehabilitációs foglalkozás táborozóival. A rehabilitációs tábort közös tortázással zártuk be.

Mindennap, a foglalkozások között masszázst (Giró Máriától) és talpmasszázst (Kun Arankától) kaptak a táborlakók. A tábori étkezés mindenkinek örömére szolgált, a mindennapi mozgás ellenére több kilóval tértünk haza! J Esténként tábortűz és közös éneklés építette a közösséget. Szombaton,  reggeli után, élményekkel telve,  visszatértünk az otthonunkba.

Élménybeszámolók:

„Az 5 nap alatt kivirágoztam! Egésznap foglalkozás, előadás volt, sőt vacsora után tábortűz mellett beszélgettünk, daloltunk. Nagyon jót, számomra sok jót kaptam. Pl. Nem tudom megcsinálni! – azt mondták lépésről lépésre :)” G. A.

„Kaptam: Feloldást a görcsös állapotomból, ami leginkább kezemben hatott, ezért a fizikai görcseim is lazultak. Tudást a magam megismeréséhez és elfogadásához, támogatást ahhoz, Hogyan tovább?” B. M.

„Hogy mit kaptam? Sok új gyakorlatot, amivel kiegészíthetem a megszokottokat. Itt találkozhattam a rég nem látott sorstársakkal, főleg olyan emberekkel, akik a tapasztalataikkal felmérhetetlen segítséget nyújtottak.” GY. K.

„Nagyon jól éreztem magam. Sok minden jót hallgattunk, csináltunk, szívtuk magunkba. Annyira jó volt mások történetét hallgatni, tanulni tőlük, barátságot kötni a sorstársakkal. ” O. E.