Az állatok néha jobban hatnak, mint bármilyen orvosság

Az állatok néha jobban hatnak, mint bármilyen orvosság

ID-10034460Kutyák, macskák, tengerimalacok vagy papagájok: Az állatoknak valóban vannak gyógyászati képességeik. Pozitív hatásaik listája hosszú, főleg beteg embereknél. Ezt egyre több tanulmány bizonyítja. Ők akár a depresszió ellen is megvédenek. De mit tudnak az állatok, amivel segítenek az embereken?

ID-100238787Okos, bátor vagy engedelmes: A kutyatartók mindig is egyedinek tartották állataikat. De egy állat személyiségének passzolnia kell a jelleméhez.A kutyák mozgásban tartják a tulajdonosaikat. Az állatok által a gyerekek megtanulnak felelősséget vállalni. A lelki és testi sérülteknél az állatok olyanok, mint a terapeuták. Azonban mindez csak egy feltétellel működik: Az embernek bizalmat kell sugároznia az állat felé.

Így fogalmazza Reinhold Bergler professzor, nürnbergi pszichológus és a „Háziállatok a társadalomban” kutatási körID-10025746 elnöke Brémában. Aki nem szereti a négylábúakat, madarakat vagy halakat, vagy ráadásul fél tőlük, nem használja ki az ő jelenlétüket. Ha a gyerekek például felügyelet nélkül hagyják a tengerimalacaikat a ketrecben, nem válnak felelősségteljessé. „Fontos a fajnak megfelelő tartási mód.” Különben nagy valószínűséggel viselkedési zavarok következhetnek be, és ez zavarja az egyébként pozitív ember-állat kapcsolatot.

Az, hogy az állatok jó hatással vannak az emberekre, nem újdonság. Már a 18. században a York kolostori szerzetesek a lelki sérültek kezelésénél nemcsak az imát vetették be, hanem az állati támogatást is. A pozitív hatások sok tanulmányt támasztanak alá. „Nemcsak az egészségesek, hanem a betegek is hasznot húznak az ember-állat kapcsolat sokoldalúságából”, állítja a zürichi egyetem.

 ID-10044405De mit tudnak az állatok, amivel segítenek az embereknek? Természetesen, itt is hosszú a lista: „Az állatok új világokat nyitnak meg”, mondja Graham Ford az „Állatok segítenek az embereknek”-től, Höchbergben, Würzburgnál. Az egyesület tagjai állatokkal – többnyire kutyákkal – látogatnak öregek otthonába, korházakba vagy óvodákba. A reakciók az esetek többségében pozitívak: Az idős emberek, akik a társalgóban némán gubbasztanak a tv előtt, az állatok jelenlétében hirtelen felélénkülnek. Átélik, ahogy egy élőlény ártatlanul feléjük közeledik, ahogy élvezi a figyelmüket és ez a legtöbb esetben boldoggá teszi őket.

Kicsi állatoknak is lehet hatalmas hatása, mint például a törpepapagájnak. Ezért 200ID-100242998 ember egy öregek otthonában egy-egy ilyen madarat kapott gondozásra egy tanulmány elvégzéséhez 8 hétre. „Az eltelt idő után senki nem akarta visszaadni az állatkáját”, tudósítja Bergler professzor. Az otthonban lévők hangulata sokat javult, az idős embereknek újra lett beszédtémájuk és egy feladatuk. Ugyan ilyen pozitív a tudósítás egy hasonló tanulmánynál a tartósan munkanélküliekről. Itt kutyákat vetettek be. „A kutya egy strukturált napirendről gondoskodik. Az ember nem tudja magát egyszerűen elhagyni és egész nap a tv előtt ülni”, mondja Bergler professzor.

Így és hasonló ID-10013869módon tudják a kutyák a gazdijaikat a depresszió ellen is védeni. „Gondoskodnak a napi mozgásról, fényről és szociális kapcsolatról”, mondja egy könyvíró, Eckart von Hirschhausen, Berlinből. Orvosok bebizonyítása szerint a kutyák az ember helyébe tudják magukat képzelni. Betegségekre is érvényes: Aki egy kutyához hozzájut, gyorsabban lábra áll. Az állatok – különösképpen kutyák – segítőkészek lehetnek beteg emberek motiválásában és mozgósításában. Így lett további tanulmányok által bebizonyítva, hogy a pácienseknek egy szívinfarktus után jelentő
sen nagyobb esélyük van a gyógyulásra, ha van háziállatuk. Ugyanis egy kutyatartónál sétáltatás közben csökken a vérnyomás és a koleszterinID-10047796szint. De már egy háziállat simogatása és puszta jelenléte is csökkenti a pulzust és a vérnyomást. Az, hogy az állatok betegségek redukálásában segítenek, ausztráliai tudósok által alátámasztott. Ezáltal lényegesen kevesebb olyan ember jár orvoshoz, akinek van kutyája, ellenben azzal, akinek nincs. E tanulmány szerint a macskáknak szemmel láthatóan még nagyobb befolyása van az emberi egészségre.

Kutyák, macskák, tengerimalacok vagy papagájok: Mind arról gondoskodik, hogy az emberek kevésbé érezzék magukat egyedül. „Helyettesítik az emberi közelséget”, így hangzik egy svájci tanulmányban. Jó befolyással tudnak lenni az emberi kapcsolatokra – mert beszédtémát nyújtanak és egyedül, csupán jelenlétükkel közbenjárnak a vitáknál.

A gyerekeknél a bánásmód nemcsak az állatok felé irányuló szeretetet segíti elő, hanem azID-100245819 emberek felé irányulót is. „A szülőknek figyelniük kellene arra, hogy olyan háziállatot válasszanak, amivel a gyerekek empátiát és felelősségvállalást tanulnak”, állítja Hirschhausen. A szőrös és őszinte érzelmekkel rendelkező élőlények alkalmasabbak lehetnek erre a célra, mint egy teknős, „aki minden jubileumi évben kikukucskál a páncélja alól és salátát majszol.

Fordította: Malonyai-Pethő Réka

Forrás: http://www.welt.de/gesundheit/psychologie/article5265689/Tiere-wirken-manchmal-besser-als-jede-Medizin.html