Afázia leírása, kezelése – Strokeinfó Alapítvány

Afázia leírása, kezelése – Strokeinfó Alapítvány

Az afázia összefoglaló elnevezése mindazon beszédzavarnak, amelyek organikus agyi károsodás következtében jönnek létre.

Az afázia tehát a nyelvhasználat képességének zavara. Ez azt jelenti, hogy aki afáziás, nem képes teljes értékűen használni a nyelvet, nem tudja kimondani, elmondani azt, amit akar.
Hasonlít ez az állapot arra, amikor egy számunkra ismeretlen idegen nyelvi környezetben próbálunk kommunikálni. Az ember ilyenkor szembesülhet azzal, hogy nem tudja világosan kifejezni, amit szeretne, vagy képtelen megérteni, amit neki mondanak. Ez azt is jelenheti, hogy nem tud akár egy pohár vizet sem kérni.
Az afáziával élő emberek számára ezek a problémák anyanyelvi környezetben is mindennaposak. Ez azért különösen kudarc az afáziások túlnyomó többsége számára, mert a nyelvhasználati zavar mellett, teljes intellektuális képességükkel rendelkeznek.

Az afázia kialakulása

Az afázia agysérülés következtében alakul ki. Ezen sérülések eredete legtöbbször valamilyen érrendszeri rendellenesség. Az ilyen rendellenességet szélhűdésnek, agyvérzésnek, illetve apoplexiának (gutaütésnek) is nevezik. Az orvosi terminológiában a CVA (cerebrovascular accident) rövidítés használatos, mely az agyi ereket érintő balesetekre utal. Az afázia kialakulását okozhatja továbbá egy trauma (olyan agyi sérülés, melyet például egy autóbalesetben szenvedhetnek el), vagy agytumor is. Agyunk működéséhez oxigénre és glükózra van szükség. Ha egy CVA következtében vagy egy másik említett okból kifolyólag az agyi vérkeringés felborul, agysejtek pusztulnak el azokon a területeken. Az agynak különböző területei vannak, melyek különböző funkciókat töltenek be. A legtöbb embernek a nyelvhasználatot érintő területek a bal agyféltekéhez tartoznak. Afázia esetében ezek a területek sérülnek.

-részlet a Nemzetközi Afázia Társaság tájékoztató anyagából.

 

 

Sok afáziás részesül kórházi kezelésben, mely legtöbbször az agykárosodás elszenvedése után történik. A kórházból való elbocsátást követően több afáziás további kezelésre szorul, ám nem mindig világos, kihez fordulhatnak segítségért. Fontos, hogy a beteg konzultáljon kezelőorvosával a számára alkalmas lehetőségekről. Az afázia kezelése majdnem minden esetben beszédterapeuta segítségével történik. Elvileg minden afáziás jogosult beszédterápiára. A kezelés időtartama többek között összefügg az afáziából való gyógyulás mértékével, valamint az adott ország lehetőségeivel és szabályozásaival.

http://www.afasie.nl/aphasia/pdf/18/brochure1.pdf

zipzar_smiley

„Minden közlési próbálkozás csak mások jóakaratával sikerülhet”
(Max Fisch)

A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset, idegrendszert károsító betegség, és az addig jól használt nyelv teljesen elveszhet. Az agy sérülése következtében az egyén és a külvilág közötti kommunikáció nehézkessé vagy lehetetlenné válhat.

A dysarthria

Az afázia

A beszédterápia 

A betegek krízise

A nyelv- és beszédzavar különböző hatásokkal lehet a kommunikációs, a szociális és az érzelmi területekre egyaránt. Az afáziában és dysarthriában szenvedők egész élete megváltozik. Ezek az állapotok olyan krízishelyzetek, melyek váratlan követelményeket, új alkalmazkodást és döntéseket kívánnak meg. Az egész addigi életvitel megváltozik, egy „új” élet kezdődik.
A teljes beszédrehabilitáció csak a legritkább esetben lehetséges. A legfontosabb teendő a helyzet pszichés leküzdése. A beszéd fejlesztése része a rehabilitációnak, de emellett rengeteg a teendő. Megváltozik a család életformája, az esetleges bénulások mozgássérüléssel is járnak (a kerekes-székes életforma kialakítása). A munkahely elveszítésével anyagi veszteség, a kiszolgáltatott helyzet miatt önértékelési válság egyaránt bekövetkezhet.

A terápia

www.fejlesztok.hu

Ezúton szeretnénk tájékoztatni az érintett afáziás, beszédfogyatékossággal élő személyeket, családjaikat és a terápiás folyamatban részt vállaló szakembereket (orvosokat, pedagógusokat és a pedagógiai munkát segítő munkatársakat) egy érintett személy által kifejlesztett, a beszéd-, szó-újratanulás során használható eszközről.

Az eszköz egy számítógépes program, ami segíti az aktív szótalálást, a beszédértést, a szavak hallás utáni helyes kimondását. A programot Komanovics István fejlesztette, aki elvesztette beszédkészségét, majd a fejlesztő terápiákat követően összeállított egy önálló, otthoni tanulásra, gyakorlásra alkalmas szótárt. A szótár folyamatos fejlesztés alatt áll, jelenleg összesen 500 szót tartalmaz, tematizálva 34 különböző területre. A programot a fejlesztő ingyenesen rendelkezésre bocsátja minden érdeklődő, érintett és szakember számára.

A program az alábbi linken tölthető le:

https://drive.google.com/open?id=0Bwjt_PvF0_2KV21aNDRsNW8zSUE

A programhoz további hasznos eszközként küld a fejlesztő egy „magnót”, ami az alábbi linken érhető el:http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/audacity.html

A program felveszi, visszajátssza és tárolja a hangokat, a kimondott szavakat, ami a szavak helyes hangos kimondását ellenőrizheti.

A felhívással célunk a program minél szélesebb körű terjesztése, a terápiás fejlesztés mellett az önálló gyakorlás lehetőségének támogatása.

Az eszköz használatához sok sikert kívánunk a szakembereknek és az érintett személyeknek egyaránt.

Dr. Juhász Péter főosztályvezető úr megbízásából/EMMI

Az Újrabeszélők Egyesülete 2007-ben jött létre egy gyógyult afáziás beteg gondolatain keresztül: http://www.aphasie.hu/

 

 

 

 

 

 

MAGYARORSZÁG ELSŐ KOMMUNIKÁCIÓT SEGÍTŐ SZOFTVERCSALÁDJA:

http://verbalio.com/

Könyvajánló:

Afázia témakörrel foglalkozó irodalomjegyzék: http://www.afazia.info/afazia-temakoerrel-foglalkozo-irodalomjegyzek

-Beszélj bátran

Szerző: Takácsné Csór Marianna

12575965_940705959311866_1141218633_n  12596508_940705985978530_698591440_n

http://www.betubazar.hu/Beszelj-batran-Feladatgyujtemeny-az-afazia-terapiajahoz-2972

Cseh Katalin: Élet afáziával, hemiplégiával

Élet afáziával hemiplégiával – ismeretterjesztő minden érintettnek, aki e két szóval találkozik

Megrendelhető: https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&id=696492&type=20

Gyakorlatok az afázia otthoni gyógyításához

Szerző: Póczos Zs.

A könyv a Medicina kiadónál jelent meg 1994-ben. Egy afáziás beteg és házastársa történetét ismerhetjük meg. Olyan betegek számára tartalmaz gyakorlatokat, akiknek beszédzavara nem túl súlyos, egyszerűbb hangsorok, szótagok kimondásánál már többre is képesek.

Megrendelhető:

http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?ID=10077

-Gyakorló anyag afáziás betegeknek

Szerző: Lengyel Endréné

A könyv a súlyos beszédzavarban szenvedők családtagjainak kíván gyakorlatias segítséget nyújtani.

Megrendelhető:

http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=gyakorlo-anyag-afazias-betegeknek&ID=9632



Vissza