Számos ember étkezik egészségtelenül, mert több káros, mint egészséges élelmiszert vesznek magukhoz. Az egészséges táplálkozásnál mindenek előtt a káros élelmiszerek fogyasztásáról kellene lemondani. Káros élelmiszerek többek között a cukrok és édesítőszerek, élelmiszeri adalékanyagok mint a sok késztermékben, nagy zsírtartalmú termékekben, mint a chipsben vagy sült krumpliban és úgy, mint az alkohol- és koffeintartalmú italokban. Egy egészséges táplálkozáshoz hozzátartoznak azonban a Bio-gyümölcsök és zöldségek, a dió, a kiváló minőségű növényi olaj, a vitaminok és az ásványok.
Az egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszanak a zsiradékok. Alapvető, hogy azokat az élelmiszereket, amikben nagy a zsírtartalom, elkerüljük. Ilyenek többek között a magas zsírtartalmú kolbász- és sajtfélék. Az olajoknál lehet az egészséges és az egészségtelen dönteni.
A növényi olajok felhasználásánál arra figyeljünk, hogy ezek nem ipari, hanem természetes eljárással vannak előállítva. Olíva olajok például, amik egészségesként vannak besorolva, hidegen vannak préselve és nem magas hőmérsékleten lettek ültetve. Ezáltal maradnak a tápanyagok ellátás alatt. Egy egészséges táplálkozásnál ezért külön ajánlatos a Bio-olajak használata.
Ha valaki egészségesen szeretne táplálkozni, a növényi fehérjéket kéne előnyben részesítenie. Mert a növényi fehérjék ellátják a testet olykor számos különböző aminosavval. Kiváló minőségű fehérjéket a hüvelyesek és a zöldségfélék tartalmaznak, mint például a bab és a lencse.
Az ásványi anyagok fontos összetevői egy egészséges táplálkozásnak
Éppúgy létfontosságúak, ahogyan a vitaminok az emberi testért. Ásványi anyagok többek között a magnézium és a kalcium. A kalcium például összetevője a csontoknak és fontos az egészséges csontfelépítésért. Ezért a kalciumban gazdag élelmiszerek, mint a tej és például a kemény sajt egy egészséges életmódnál szinte alapvetőek. Magnézium jó a szívnek és véd a stressz ellen. Magnézium tartalmúak többek között zöldségek a teljes kiőrlésű kenyér és a hüvelyesek.
Különösen fontos a testnek a C-vitamin. A C-vitamin segít a sejtvédelem javulásában és az immunrendszer erősítésében. Mert a test C-vitamint magától nem állít elő, muszáj táplálékon keresztül bejuttatni. Élelmiszerek, amik különösen nagy C-vitamin tartalmúak, a paprika, a krumpli, a spenót, a paradicsom és az alma. Jelenlegi ajánlás után a testnek naponta 100 és 150 milligramm között C-vitamint kéne juttatni.
Fordította: Deli Dorottya