Életmód változtatási tanácsok

Életmód változtatási tanácsok

Ahhoz, hogy elkerüljük a betegségeket, nemcsak az egészséges táplálkozásra kell odafigyelnünk.

Életmódunkat is meg kell változtatnunk: ki kell küszöbölnünk káros szenvedélyeinket, rossz szokásainkat, helytelen életfelfogásunkat. És ne feledjük a mondást: ép testben ép lélek — ami fordítva is érvényes: az ép lélektől ép a test.

Nagyon fontos, hogy ne dohányozzunk, és ne fogyasszunk túlzott mennyiségben alkoholt. (De alkalmanként (pl. ünnepekkor) elfogyaszthatunk egy-három deciliter jó minőségű bort — mindig jó minőségű italt válasszunk!) A kávét lehetőség szerint helyettesítsük élénkítő hatású teával. Ilyenek például a hibiszkuszvirág-, borsmenta-, csipkebogyótea stb. Havonta legalább 1-2 napig tartsunk lékúrát, böjtöt, vagy nyers zöldség- és gyümölcsnapot. A kevesebb ételbevitel mindig egészségesebb, mint a túlzásba vitt. A több napig tartó böjthöz (Breuss-, Mayer-, Gerson-diéta) mindig kérjük ki orvosunk véleményét!

Mozogjunk! De ne ugorjunk fejest a mély vízbe – ha egész héten ülő munkát végzünk, ne tegyük ki szervezetünket a hirtelen intenzív fizikai igénybevételnek! A tornát, mozgást kezdjük fokozatosan. Nagyon jót tesz az egészségünknek, és jó közérzetet biztosít a kalanetika (calanetics), a jóga, a biciklizés, a séta a friss levegőn, vagy a kerti munka. Mindenki keresse meg a számára legmegfelelőbb mozgást! Időnként azonban próbáljuk ki a semmittevést is vagy relaxáljunk, jógázzunk, imádkozzunk.
Immunrendszerünket rendszeresen tartsuk edzésben: szaunával, Kneipp-kúrával friss levegőn való tartózkodással az év minden évszakában.
Mindenképpen aludjunk eleget! A legjobban akkor pihenjük ki magunkat, ha legalább egy órával éjfél előtt fekszünk le. …

A nyugodt életvitel mellett fontos az „én-határok” védelme. Ésszerű keretek között tudni kell „nem”-et mondani – nem kell mindig és mindenkinek megfelelnünk! Tartsuk be az egyensúly és mértékletesség elvét életünk minden területén – egy kis idő múlva garantáltan sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben, testünkben!

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Az életmód megváltoztatása nagyon fontos a stroke-ból gyógyuló számára. De ne feledjünk mindezekben egyeztetni háziorvosunkkal!- szerk.