Mennyire veszélyes nyáron a sportolás?

Hő és az ózon: Mennyire veszélyes nyáron a sportolás?

Akár kocogásról, focizásról vagy teniszezésről beszélünk, bármelyik veszélyes lehet nyáron a magas hőmérséklet és az ózonszint miatt. Erre mindenképpen figyelni kell!

ID-100281271

Hét gyermek esett össze Kemtben az Ifjúsági Játékok Szövetsége által adott rendezvényen. A 30°C fokos hőmérséklet túl nagy megterhelés volt számukra. Ez a 2013-as eset nagy figyelmet kapott, nem is ok nélkül. Azonban az, hogy a sportolók nyáron egészségügyi problémákkal küszködnek, nem ritkaság. Aki a szabadban szeretne mozogni, néhány dolgot figyelembe kell vennie!

Az utóbbi napokban a magas hőmérséklet miatt az ózonszint elérte a határértéket, ami 180 μg/m3. Nem kizárt, hogy ez a héten még tovább fog nőni. “Ebben az esetben értesítenünk kell a lakókat arról, hogy az érzékenyebbek semmiképpen se sportoljanak kint a szabadban”, mondja az augsburgi Bajor Állami Környezetvédelmi Hivatal szóvivőnője.

Az ózon a tüdőt támadja meg, valamint ingerli a nyálkahártyákat, ami fejfájáshoz, köhögéshez és könnyező szemekhez vezethet. A túlzott szabadban való mozgást mindenképpen kerülni kell. Egy nyugalomban lévő ember 5 liter levegőt lélegzik be és ki percenként, ami megerőltetőbb tevékenységeknél akár a tízszeresére is növekedhet, ami által több ózont is juttatunk a szervezetünkbe.

A nyári sportolást előre meg kell tervezni

Hogy minden problémát elkerüljünk a meleg és az ózon miatt, a sportolást előre meg kell terveznünk. “Például célszerűbb a mozgáshoz a délutáni idő helyett a hűvösebb reggeleket, vagy az estéket választani”, javasolja Mohamed Bounoua, egy sportokkal foglalkozó augsburgi tudós.  A sportolóknak figyelniük kell a megfelelő ruházatra, árnyékban tartózkodásra, valamint az elegendő folyadékbevitelre  – leginkább Sportitalokkal.

Egy másik nID-100233597agyon fontos dolog, hogy a mozgás után adjunk elég pihenőt a testünknek. “A hideg fürdő sokat segít, hogy elkerülhessük az egészségügyi problémákat”, mondja Bounoua.

A beltéri sportolás is egy remek megoldás – akár fitneszstúdióban, akár a saját otthonunkban végezzük. Aki az otthonát is szeretné megvédeni a magas ózonszinttől, magasabb hőmérséklet esetén ne délelőtt szellőztessen – tanácsosabb a hűvösebb reggeleken

A focimeccseket is el lehet halasztani vagy éppen megrövidíteni

A sportegyesületekID-10080820nek különösen figyelmesnek kell lenniük nyáron. Ezért ad például tanácsokat és segít különböző egyesületeknek a Bajor Labdarúgó Szövetség. “Különösen meleg hétvégéken egy meccs elhalasztása teljesen költségmentes és bürokráciamentes”, mondja a szóvivő, Thomas Müther.

A játékvezetőkkel egyeztetni kell, ezenkívül  ital szüneteket is be kell iktatni. Leginkább a baráti mérkőzéseknél lehet megbeszélni, hogy a csapatok több cserejátékost alkalmazzanak, vagy rövidítsék le a játékidőt.

Müther szerint: “Az egyesületek figyelnek ezekre a problémákra, valamint a veszélyesen magas hőmérsékletre is.” Nagy hangsúlyt fektetnek tehát arra, hogy a gyerekek és a serdülők egészsége ne veszélyeztessék a sportolások során.

Fordította: Bánóczki Tímea

Forrás: http://www.augsburger-allgemeine.de/sport/Hitze-und-Ozon-So-gefaehrlich-kann-Sport-im-Sommer-sein-id34638942.html

By |2018-12-13T18:50:56+01:00december 13th, 2018|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..