Az áfonya a gyümölcsös standok kínálatainak legjobbjai közé tartozik: Nemcsak az íze remek, de értékes tápanyagforrás is. Az EAT SMARTER elárulja, mi teszi az áfonyát olyan egészségessé, és hogyan lehet az, hogy ez a gyümölcs még a ráncoktól is megóvhat minket.
Június végétől szeptemberig tart az áfonyaszezon. Ezalatt kell bezsákmányolnunk őket! Hiszen az áfonya igazán egészséges – ezt számtalan kutatás igazolja. Az áfonya egészségügyi hatásával foglalkozó kutatások középpontjában pedig mindig az úgynevezett antociánok állnak.
Az antociánok teszik egészégessé az áfonyát
Az antociánok abban támogatják a testet, hogy az a szabadgyököket elhárítsa és semlegesítse. Így azok a növényi részek, amik az áfonyának a mélykék színét is adják, képesek megfékezni a bőr idő előtti öregedési folyamatát. Tehát ez a gyümölcs valóban megelőzheti a ráncok kialakulását. Emellett az áfonyában található bioanyagok stabilizálják az endogén érrendszert és egyes kutatások szerint még a rák kialakulását is megakadályozhatják.
Az áfonya egy kis vitaminbomba és nagyon egészséges!
Az áfonya gazdagon tartalmaz C-és E vitamint, amik valódi „szépségápoló gyümölccsé“ teszik a kék bogyókat. A C vitamin stimulálja a kollagén előállítását – ez kvázi belülről erősíti a bőrt. Az E vitamin már régóta szépségvitaminként ismert. Mind a két vitamin antioxidánsnak számít, meggátolják a szabadgyökök felvételét és erősítik az immunrendszert.
Kalóriaszegény és egészséges: áfonya
Nem mellékesen az alakunk is meghálálja, ha étrendünk gyakran tartalmaz áfonyát: 100 gramm áfonya csupán 36 kalóriát tartalmaz. Jó tudni: A vadáfonya különösen egészséges, mert több fontos tápanyagot tartalmaz, mint a termesztett változat.
Áfonya: Cserzőanyag emésztési problémák ellen
Az antociánok, vitaminok és ásványi anyagok mellett a speciális cserzőanyagok is egészségessé teszik az áfonyát: A cserzőanyagok megelőzik a hasmenést, gátolják a baktériumok elszaporodását és gyorsítják a nyálkahártya gyulladásainak gyógyulását. Ezek a hatások főleg a szárított áfonyánál figyelhetők meg.
Fontos a helyes tárolás
Az áfonya egészséges – de óvatasan kell vele bánni. A kis bogyók különösen érzékenyek az ütődésre, gyorsan megpenészednek és savanyúak lesznek. Ezért a friss áfonyát mindig óvatosan kell szállítani és a vásárlás után hamar elfogyasztani. Aki később is szeretné az áfonya édes aromáját élvezni, az fagyasszon le belőle egy adagot!
Fordította: Dömötör-Nagy Dóra
Forrás: http://eatsmarter.de/ernaehrung/gesunde-lebensmittel/heidelbeeren-gesund