A téli betegségek elkerülhetők
Kétség sem fér hozzá, hogy a fertőző betegségek, mint például az influenza és a megfázás leginkább a téli hónapokban fordulnak elő. De vajon valóban elkerülhetetlenek ezek a betegségek?
A téli betegségeknek számos oka lehet: a hideg és a fűtés kiszárítják a légutak nyálkahártyáját, a stressz (kiváltképp a nyári szünet és az év vége között fellépő) gyengíti az immunrendszert. A napsugárzás hiánya rosszul hat ránk, ez pedig ismét csökkenti természetes védekezőképességünket. Alapjában véve a feje tetejére állítottuk eredeti életritmusunkat: nyáron pihenjük ki magunkat, amikor amúgy is kitörően jó formában vagyunk, télen viszont, amikor szervezetünk a legsebezhetőbb, nagy nyomás alatt dolgozunk.
Táplálkozástani szempontból az influenza és a légúti fertőzések megelőzésére két módszer létezik: az immunrendszer stimulálása és a légutak nyálkahártyájának erősítése.
Az immunrenszer stimulálása
Az immunrendszerre a C-vitamin hat a legjótékonyabban, a nyomelemek közül pedig fontos szerepe van a cinknek.
A C-vitamin nagyobb mennyiségben fordul elő jónéhány zöldségben és gyümölcsben, többek között a káposztában, pepperoniban, kiwiben és a citrusfélékben. Cinket elsősorban a tenger gyümölcsei tartalmaznak (első helyen áll az osztriga), valamint a máj, a hüvelyesek, a magvak és a teljes kiőrlésű kenyér.
Több faktor azonban a C-vitamin és a cink mennyiségénak csökkenését erdeményezi szervezetünkben: stressz, dohányzás, túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, fogamzásgátló tabletta, erős izzadás illetve nagymértékű fizikai aktivitás.
A légutak nyálkahártyájának erősítése
Az A-vitamin a nyálkahártya vitaminja. A-vitamin hiány esetén a nyálkahártya ellenállóképessége gyengül. így az hajlamosabb a fertőzésekre. Ezért ajánlatos minél gyakrabban színes zöldségeket és gyümölcsöket, valamint májat, tojást, vajat és tejfölt fogyasztanunk, ezek ugyanis a legjobb A-vitamin források. A koleszterin- és zsírszegény diétát folytatóknál fontos, hogy a hiányzó A-vitamint nagyobb mennyiségű zöldséggel és gyümölccsel, illetve ennek megfelelő vitaminkészítménnyel pótolják. Az A-vitamin nagy koncentrációban fordul elő állati termékekben, melyek egyúttal nagyobb mennyiségű koleszterint is tartalmaznak. Ráadásul testünk az A-vitamint csak olajos elemekben oldódva képes felvenni, mint például a vaj, margarin vagy étolaj.
Fordította: Balogh Rebeka
Forrás: http://www.vitamag.ch/de/article/winterkrankheiten-lassen-sich-vermeiden
Segítség, hogy elkerüljük a téli megfázást
Ősszel és télen kifejezetten sok a megfázás és influenzás megbetegedés.
Ebben az időszakban az immunrendszerünknek maximális teljesítménnyel kell működnie, de még így sem sikerül mindig elhárítani a veszélyt. A vitaminok segítenek az immunrendszernek a számtalan vírus elleni küzdelemben. Az orvosok a kiegyensúlyozott étkezést ajánlják az egész éves testi és lelki egészség megőrzése érdekében. A friss gyümölcsök és zöldségek biztosítják a hosszantartó vitaminellátást és sok más létfontosságú anyagot is. Ezek egyik étlapról sem hiányozhatnak, főleg a hideg évszakokban, amikor az immunrendszernek fokozottabban kell küzdenie a vírusok ellen.
Természetes és mesterséges vitaminok
Télen a helyi termelők friss zöldség- és gyümölcskínálata korlátozott, az importált termékeknek pedig ezekben a hónapokban magasabb az áruk. Nem mindenki tudja, vagy szeretné megengedni magának a friss termékeket. Sokan ezért a vitaminok és más létfontosságú anyagok a szervezetben juttatása érdekében különböző étel-kiegészítőket használnak. Az orvosok alapvetően ezeket is hatékonynak tartják a szervezet egészséghez fontos anyagokkal való ellátásához, de ezzel egy időben arra is figyelmeztetnek, hogy ne bízzuk magunkat kizárólag ezekre a termékekre. Az étel kiegészítők csak részben tudnak hozzájárulni az egészségünkhöz. Semmiképp sem tudják helyettesíteni a friss zöldségeket és gyümölcsöket, vagy másfajta egészségtelen életmódot kiegyenlíteni.
Fordította: Feigl Zsófia
Forrás: http://www.corsicareiki.com/vitaminb/g290.htm