Strokeinfó Alapítvány

Hiperbár oxigénterápia stroke rehabilitációjában

A stroke oxigénhiányt és szövetelhalást okoz az agyban ezért másodlagos tünetek széles skálájához vezet.

A stroke akut fázisának lezajlása utáni rehabilitáció és annak megszervezése sok esetben a páciens és családjának feladatává válik. Fontos tudni, hogy a mozgásterápia mellett ebben a hiperbár oxigénterápia kiegészítő terápiás eljárásként szerepel.

Hiperbár oxigénterápia (HBOT) hatása a stroke a utáni rehabilitációban ismert, széles körben használt eljárás, mely Magyarországon is elérhető. Bár a kezelés nem új koncepció, a stroke-betegek hiperbár oxigénterápiájával kapcsolatos kutatások egyre nagyobb teret nyernek.

A sokéves tapasztalati alkalmazás után 2016-ban Lille-ben, a 10.-dik Európai Hiperbárikus Medicina Konszenzus Konferenciáján a társaság tudományos bizottsága (European Comittee for Hyperbaric Medicine) javaslatára, a hiperbár oxigén kezelés eredményessége krónikus stroke (3 hónapnál régebbi eset) esetében a bizonyított javallatok közé került és azóta III. típusú indikációval és C szintű evidenciával rendelkezik.

Hivatkozás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28357821/

Egy izraeli kutatás során Prof. Dr. Shai Efrati munkacsoportja 74, több évvel ezelőtt stoke-on vagy más traumatikus agyi sérülésen átesett pácienst vizsgált. Feltételezésük szerint a stroke utáni rehabilitáció eredménye attól függ, mekkora az évek múlva is életképes, ám nem működő sejtekből álló agyterület nagysága. Azt vizsgálták, hogy a magas nyomású oxigén terápia hogyan aktiválja a neuroplaszticitást?

A stroke-ot követően az agy a neuroplaszticitásnak nevezett folyamat révén képes meggyógyítani önmagát. A neuroplaszticitás lehetővé teszi, hogy az agy környező részei átvegyék az agy sérült részének felelősségét azáltal, hogy az agysejtek új kapcsolatokat építenek ki egymás között. A neuroplaszticitás oxigénigényes folyamat. A hiperbár oxigénterápia extra oxigént juttat az agyba és támogatja, felgyorsítja a neuroplaszticitás folyamatát.

Eredményeik szerint a hiperbár oxigén terápia hatására a sérült agyi funkciók jelentős javulást mutattak. Az eredményeket kettős vak kontrollú vizsgálat után közölték és funkcionális mágneses képalkotó eljárással, kognitív teszteléssel és neurológiai vizsgálattal támasztották alá. A közölt orvosi publikáció szerint a HBOT kezelés után az agy fokozott aktivitást mutatott az érintett területeken, a páciensek pedig jelentős javulásról számoltak be a beszéd illetve mozgásfunkciójukban, javult a memória, a figyelem, a végrehajtó funkciók, az információfeldolgozás sebessége és motoros készségek.

A tanulmány legfontosabb, forradalmi eredménye azonban az a felismerés volt, hogy a HBOT kezelés akár sok évvel később is tud javulást előidézni a páciensek állapotában és használható a stroke rehabilitáció későbbi szakaszaiban is a neuroplaszticitás fokozására.  Ez eddig elképzelhetetlen volt. Az orvosi egyetemeken azt tanítják, hogy ilyen mértékű javulás, ennyi idővel a sérülés után, lehetetlen. Most azonban a saját szemünkkel látjuk az eredményeket.

A stroke rehabilitációja hagyományosan gyógytornára, fizioterápiára épül. Ám amíg ezek a tünetekre összpontosítanak, addig a hiperbár oxigénterápiás kezelés az okra összpontosít: a sebre, ami a stroke után az agyban marad. A neuroplaszticitás vagyis az „újrahuzalozási folyamat” beindításához az agyat fizikoterápiás gyakorlatok végzésével stimulálni kell, a hiperbár oxigénterápia pedig stabilizálja az épülő új neuronális kapcsolatokat. Az ismétlődő gyakorlás a stroke utáni felépülés alapvető összetevője.

A stroke rehabilitáció bármely szakaszában javasolható a HBOT, függetlenül attól, hogy a stroke néhány hónappal vagy sok évvel ezelőtt történt. Bár a legtöbb tanulmányt a stroke felépülésének korai szakaszában végezték, Dr. Shai Efrati olyan kutatásokat publikált, amelyek bizonyítják a hiperbár oxigénterápia hatékonyságát a krónikus szakaszban lévő stroke betegek számára is.

Míg az ismétlődő gyakorlatok a neuroplaszticitás mozgatórugói, a hiperbár oxigénterápia kiegészítő szerepet játszik a folyamat felgyorsításával. A HBOT alkalmával megnövekedett szöveti oxigén szint, valamint a napi kezelések közti jelentős oxigénszint változás hajszálér újdonképződést indít be, mely nélkülözhetetlen az idegsejt kapcsolatok regenerációjához.

A hiperbár oxigénterápia ideális neuron környezetet biztosít, maximalizálja a gyógytorna hatékonyságát. A kettő együtt alkalmazva maximalizálja a rehabilitációs erőfeszítéséket.

Cikk hivatkozás:

Hyperbaric Oxygen Induces Late Neuroplasticity in Post Stroke Patients – Randomized, Prospective Trial, PLOS ONE – Shai Efrati 2013,

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0053716

 

Saját tapasztalatunk alátámasztják a publikációkban közölt eredményeket: 6 hónapos után követéssel a tünetredukció (járás stabilitás növekedés, kognitív funkciók javulása, fájdalomcsökkenés) több évvel a stroke után is tartósnak bizonyult.

Orvosi Hetilap publikáció: Túlnyomásos Oxigénkezelés és helye az ambuláns ellátásban https://akjournals.com/view/journals/650/164/25/article-p993.xml

A Balance Medical Center Lentiben, Zala vármegyében található, A Balance Resort része, a négycsillagos hotellel, a hozzá tartozó gyógyfürdővel és kempinggel szoros egységet alkot.

A centrum egyedülállóságát adja, hogy komplex mozgásszervi rehabilitációt nyújtó tevékenysége mellett hiperbár oxigénterápiás (HBOT) kezelést nyújt.

Ilyen típusú, HAUX Starmed-2200 magasnyomású oxigénterápia végzésére szolgáló keszonkamra és komplex mozgásszervi rehabilitációs terápia kombinációja Magyarországon a Balance Medical Center-ben, Lentiben található. Felhasználási körét, működésének alapelveit a European Underwater and Baromedical Society (EUBS) szabályozza, a bizonyítékokon alapuló orvoslás elveinek betartásával.

A hiperbár oxigénterápiás kezelés során a páciensek 100% tisztaságú oxigént lélegeznek túlnyomásos kamrában. A benne létrehozott magas nyomás (2.5ATA) orvosi oxigénterápiát igénylő állapotok gyógyítására teszi alkalmassá, szemben a kisnyomású, (úgynevezett mild/soft) oxigénsátrakkal. Az országban jelenleg fellelhető mild vagy soft oxigén sátrak nem alkalmasak ilyen jellegű gyógyításra.

A Balance Medical Center Hiperbár Oxigénterápiás részlegén szakértő gyógytornász csapat állapotfelmérés után egyénre szabott kezelési tervet állít össze, mely a délelőtti HBOT kezelés után épül be a kúracsomagba. A kezelési terv olyan stroke gyakorlatokból áll, amelyek javítják a mozgástartományt, koordinációs készséget, az erőt, a járásmintát és a mindennapi tevékenységek elvégzését.

Hiperbár oxigénterápia rehabilitációs fizikoterápiával kombinálva minőségi változást idézhet elő a stroke-ban érintettek mindennapi életében. A betegek ismét felfedezhetik függetlenségüket, önállóságukat és akár olyan tevékenységeket tudnak egyedül elvégezni, amire az elmúlt években csak segítséggel nyílt lehetőségük.

Dr. Szolnoki Nikolett, orvos igazgató, Balance Medical Center, Lenti

Elérhetőség:

Balance Medical Center,

Lenti, Táncsics u. 2/A, I.emelet

Telefon: +36 20 325 8535

Email: hbot@balancemedical.hu

www.medical.balanceresort.hu