Strokeinfó Alapítvány

Híreink_2013

933893_10201641074412429_817818702_n

 

Seamless ornament with chamomiles

A Stroke nap, ami az Allée bevásárlóközpontban

került megrendezésre, már hagyománnyá vált. Nemzetközi szinten, május 12-én ünneplik. Az előrejelzések szerint 2020-ra a most is aggasztó, évi 5.000.000- ról, évi 20.000.000-ra fog emelkedni a Stroke-osok száma, ezért a megelőzésre helyezték a hangsúlyt. A tévéből is ismert fellépők koncertjei közben folyamatosan zajlottak az ingyenes szűrővizsgálatok. Lehetett vérnyomást, vércukrot, súlyt, magasságot, koleszterinszintet méretni, de még nyaki ultrahang is volt, ami az erek állapotát mutatja meg. Tanácsadásra is mehettek az érdeklődők. A tombolán nyerni is volt esély. A műsort a Rékasi-Détár házaspár vezette, és a színpadon kérdezgették a szakértőket mindenről, ami a stroke-kal kapcsolatos. Az egész rendezvény ingyenes volt, természetesen, és főleg az idősebb korosztály képviseltette magát, de voltak fiatalok is. Az ott vásárlókat is érdekelték az események, többen csatlakoztak, szűrővizsgálatokra mentek. Az este 7 óra fele ért véget, ahonnan mindenki elégedetten távozhatott.

Hintya Enikő

 

stroke nap

 

 

 

Seamless ornament with chamomiles

 

 

1098424_10201773871691699_919306219_n

 

Seamless ornament with chamomiles

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) április 16-án 10 órátólkonferenciát rendez a 2013. évi Európai Betegjogi Nap alkalmából

 

Elektronikus panaszláda – www.obdk.hu

Ingyenesen hívható zöld szám: 06-80-620-055

Seamless ornament with chamomiles

Folytatódik a Stroke – Ne késlekedj! kampány

Folytatódik a Stroke – Ne késlekedj! elnevezésű kampány, amellyel arra hívják fel a figyelmet, hogy a stroke (szélütés) sportos, egészséges életmóddal, rendszeres szűréssel megelőzhető, de ha bekövetkezik, fontos felismerni és azonnal mentőt hívni.

http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/neuro/stroke/?article_hid=181314

 

Seamless ornament with chamomiles

II. János Pál kezdeményezésére 1993-tól február 11. A BETEGEK VILÁGNAPJA. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak Lourdes-ban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. E helyen 1864-ben templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.”

 

Seamless ornament with chamomiles

100 legszegényebb – ez a címe annak a kiadványnak, amely a száz leggazdagabb magyarról évente készülő lista ötletéből kiindulva a legnehezebb helyzetben élők példáján keresztül kívánja felhívni a figyelmet a magyar társadalom peremén élőkre. A szombaton napvilágot látott anyag azonban nem pénztelenségként értelmezi a szegénység fogalmát, mert az sokféle hiányt takarhat – emelték ki az összeállítás készítői.

 

Teljes cikk: http://hvg.hu/kultura/20090919_szaz_legszegenyebb_magyar

 

ID-10015251

Egészség és harmónia tere

MEGHÍVÓ3 kari2

MagNet_logo

 

Seamless ornament with chamomiles

Az egészségnapot Pesterzsébet Önkormányzatának támogatásával sikerül megszervezni (BFKH Budapest, XX. Kerületi Népegészségügyi Intézete, valamint Csili Művelődési Központtal közösen). A rendezvényt a felnőtt lakosság számára szervezték az egészséges életmód, a prevenció jegyében. 2013. november 11.

egészségnap csili

 A rendezvény célja, hogy az emberek ne csak akkor menjenek orvoshoz, amikor már baj van, hanem rendszeresen jelenjenek meg szűrővizsgálatokon (szervezett szűrések a nők körében; emlőrák, méhnyakrák szűrés ), illetve saját maguk is gyakran menjenek el egyéb szűrővizsgálatokra (szájüregi, prosztata…). illetve egyéb megelőző vizsgálatokra (koleszterin, csontsűrűség…).

Tudatosuljon az emberekben, hogy jobb a betegségeket megelőzni, mint a már kialakult betegséget gyógyítani. A a szervezők azt is fontosnak tartották, hogy nem elegendő a betegségeket szűrésekkel, illetve vizsgálatokkal megelőzni, de fontos az egészséges életmód (mozgás lsd. jógatánc bemutató, egészséges ételek fogyasztása lsd. ételkóstoló), illetve a már kialakult betegségek esetében a tovább lépésre milyen lehetőségek vannak, illetve azok megelőzésére (lsd. Magyar Rákellenes Liga, vagy a Strokeinfó Alapítvány, vagy a Magyar Gyógytornászok Társasága).

A rendezvényen nagy számmal jelent meg a kerület lakossága, érdeklődőek, nyitottak voltak. Az évek során megszokták, hogy bátran menjenek oda az asztalokhoz, kérdezzenek, tapasztaljanak, vegyék igénybe az ingyenes szűréseket, bátran kóstolják meg azokat az ételeket, amelyeket eddig csak hússal, vagy süteményeket csak cukorral tudtak elképzelni, most megtapasztalhatták, hogy milyen ízletes tud lenni egy étel, ha hús helyett valamilyen zöldséget, cukor helyett valamilyen gyümölcsöt használunk. A 17 órakor bemutatott jógatáncnak is igen nagy sikere volt.

www.onlinelapcsoportkft.hu

 

Seamless ornament with chamomiles

Ments meg egy életet ma! – Október 29. a STROKE Világnapja

ID-100179152

A stroke, melynek világszerte 15 millió ember esik áldozatul évente, s melynek következtében minden hatodik percben meghal egy ember, igenis legyőzhető!

Ha ismerjük a betegséggel kapcsolatos tényeket, tüneteket, mi magunk is életeket menthetünk. Erre buzdít minket a minden év októberében megrendezésre kerülő Stroke Világnap is, melynek keretén belül a betegség megelőzésére, a megelőzés fontosságára és a stroke-kal kapcsolatos tényekre, adatokra hívják fel a figyelmet világszerte.

Tovább: http://napidoktor.hu/cikk/104.24974/Ments-meg-egy-eletet-ma–Oktober-29-a-STROKE-Vilagnapja

 

Seamless ornament with chamomiles

Szeretettel meghívjuk az Alapítvány szervezésében induló programra:

 

Integrál szemléletű interaktív beszélgetések a MagNet Közösségi Ház (Budapest, VI. Andrássy út 98.) belső udvarában.

 

1. beszélgetés: 2013. november 4-én 18.00-kor
Téma: A lét teljessége, avagy az energikus élet összetevői

Beszélgető partnerek, előadók:
Faragó-Juhász Barbara – diplomás ápoló, kineziológus
Hintya Enikő – stroke túlélő, a Strokeinfó Alapítvány kurátora
Dr. Fehér Zsuzsanna – orvos, a Strokeinfó Alapítvány kurátora
Urbán Henriett – táncpedagógus, táncművész
Koczák Eszter – gimnáziumi tanuló, önkéntes, Strokeinfó Alapítvány

Moderátor: Sarkadi Gabriella a Strokeinfó Alapítvány elnöke

A beszélgetés ideje alatt rendelkezésre áll: Kiss Ilona – családkonzulens, okleveles grafológus

További időpontok:

* December 2. – Egészséges felkészülés az ünnepekre

* Január 6. – Tisztaság és egyszerűség, avagy visszaállás természetes életritmusunkhoz

ID-10060473

Seamless ornament with chamomiles

Egészségnap Soroksáron

IMG_20130916_140154

Gabi megkért, hogy vegyek részt vele egy, a Táncsics Mihály Művelődési házban megtartott egészségnapon, mint kuratóriumi tag. Általánosságban jó tanácsokkal láttuk el az embereket a stroke megelőzésével, gyógyításával kapcsolatban. Így volt igazán hiteles, hogy mindketten érintettek vagyunk. A rendezvényre eljött az egyik volt nővér, a rehab-ról, ahol feküdtem, és néhol ő is bekapcsolódott a tanácsadásba.

BeFunky_IMG_20130916_145911.jpg

 

Tovább:http://strokeomvolt.blog.hu/2013/09/18/hatvanhatodik_bejegyzes_egeszsegnap_soroksaron

 

Seamless ornament with chamomiles

Szépkorúak Sportfesztiválja

2013. szeptember 9.

Szepkoruak_logo_vegleges_kicsi

A ma ifjúsága jövőképének alakításakor kiemelkedő a mai idősek életmódjának minősége. Az aktív, életvidám „régebb óta fiatalok” látványa megkönnyíti a rendszeres sportolás elfogadtatását, megszerettetését.
Természetesen az sem mindegy, hogy a szépkorúak milyen tartalommal, milyen minőségben élik nyugdíjas éveiket.

Ezért kezdeményeztük négy évvel ezelőtt a nyugdíjasok sportnapjának megrendezését, melyet azután a szalonképesebb „szépkorúak sporttalálkozójára” kereszteltünk át.

A fesztivál programjába csak olyan aktivitásokat vettünk fel, melyek nem járnak közvetlen sérülési kockázattal, a résztvevők szervezetét lehetetlen mértékben nem terhelik. Ennek megfelelően 48 féle sportaktivitás szerepel a programban. A lebonyolítás során az általunk szervezett Női Mozgásfesztiválon bevált pontgyűjtő szisztémát alkalmazzuk, azaz a résztvevők az egyes helyszíneken pontokat gyűjthetnek a rajthoz állásukkal, esetleges sikeresebb teljesítményükkel. A pontokat korosztályonként (5 korosztály) és nemenként elkülönítve értékeljük, és külön-külön díjazzuk.

 

Tovább:http://www.masport.hu/rendezvenyek/szepkoruak+sportfesztivalja/szepkoruak+sportfesztivalja-1+1.html