Kardio-edzés: A legjobb módszerek, hogy fitt maradjon

Kardio-edzés: A legjobb módszerek, hogy fitt maradjon

ID-100132826

Vérkeringési problémái akadnak? Tudja, hogy rendszeres sportolással sokat tehet ez ellen – habár nem foglalkozik vele, hogy minden nap eleget mozogjon? Akkor olyan ez Önnél, mint másoknál, akik noha osztják az elképzelést, a konkrét napi megvalósítás elmarad.

A lépés egy aktívabb életmód felé nem csak a jó közérzet és az életerő kulcsa, hanem megkímélheti Önt egy sor problémától, mint a túlsúly, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy a cukorbetegség. A tartós mozgáshiány komoly egészségügyi kockázatot jelent. Egy folyamatos kardio-edzés nagyban hozzájárul a túlsúly, magas vérnyomás, stb. kockázatainak elkerüléséhez, ezáltal csökkenti a szívinfarktus esélyét.

Mely sportok alkalmasak egy vérkeringés-edzéshez?

Egy kardio-edzéshez kiváltképp alkalmasak a kitartást igénylő sportok. Ezeknél az intenzitás szabadon beállítható és a szívfrekvencia is egy kedvező tartományban tarthatók. Az edzéstudomány úgy gondolja, hogy ennek az értéknek a maximális szívfrekvencia 60-80%-a között kellene lennie. Így egy negyvenéves embernek például 108 és 144 ütem/perc közötti értékre kell törekednie, az 50 év felettieknek pedig egy kicsit kevesebbre. Különösen hatékonyak egy kardio-edzéshez többek között az alábbi sportok:

•    Kocogás

•    Biciklizés

•    Úszás

•    Aerobic

•    Sétálás

Így találja meg a legalkalmasabb sportot a vérkeringés-edzéséhez:

Mielőtt belekezd egy ilyen edzésbe, először egy sportalkalmassági vizsgálatra kell mennie orvosához. Az orvos esetleg tud javasolni egy sportot, amit megfelelőnek talál az Ön számára. Tegye fel magának a kérdést, hogy inkább egyedül vagy csoportban szeretne-e sportolni, hogy kívül vagy belül szeretne megerősödni, valamint mikor és hogyan szeretné a sportot a mindennapi életével egybekötni. Alapvetően fontos egy olyan sportot találni, ami nem csak a szívnek és a vérkeringésnek jó, hanem tartós örömet is okoz Önnek. Mert ha örömet lel a gyakorlatokban, hosszú ideig lendületben lesz.

Alapvető javaslatok az Ön kardio-edzéséhez:

Megtalálta a megfelelő sportágat. Rögtön, amint a fitneszklub, a hírességekkel való sportolás, otthon, egy felvett program segítségével vagy az egyedüli mozgás mellett döntött.

A következő jelek segítenek Önnek, hogy helyesen eddzen mind testtel, mind lélekkel:

•    Ne erőltesse meg magát! Kímélje a testét és ne lépje túl a saját határait!

•    Egy-egy gyakorlat után pihenje ki magát!

•    Figyeljen oda a megfelelő folyadék- és tápanyagbevitelre!

ID-10053448

 

A kardio-edzés megfelelő menete:

Bölcs dolog minden alkalommal bemelegítő gyakorlatokkal kezdeni, hogy a test felkészülhessen az azt követő megterhelésre. Erre például egy könnyű kocogás vagy a szökdelés is alkalmas. A bemelegítés után jöhet az edzés fő része és intenzitásának kitapasztalása. Az edzés végén javasolt az intenzitást lassan csökkenteni ahelyett, hogy hirtelen megszüntetné a terhelést. A általános mozgásképesség javításához és a test regenerálódásának elősegítéséhez egy nyújtó- és erősítőgyakorlat hasznosnak bizonyulhat, ami a lábakat, a törzset, és a karokat, valamint a vállakat foglalja magába.

Szerző: Torben Riener, Platinnetz-Szerkesztőség

Fordította: Galambos Levente

http://www.platinnetz.de/magazin/gesundheit/fitness/herz-kreislauf-training-die-beste-methode-um-sich-fit-zu-halten