Ritkán fordul elő, hogy valaki csak afáziában szenvedjen. Igen gyakran az agy más területei is károsodnak. További problémák lehetnek például:

  • félig lebénult állapot. Afáziásoknál ez általában a test jobb oldalát érinti. A test egyik oldalán az izomműködés megsérül, melynek következtében az izmok többé nem koordinálhatók megfelelően.
  • félvakság (hemianopsia, hemi=fél, an=fosztóképző, opsia=látás). Legtöbb esetben a betegek mindent látnak, mely az egészséges felük perifériáján van, de a sérült oldalon lévőket nem.
  • bizonyos cselekvések kivitelezésének képtelensége (apraxia, a=fosztóképző, praxia=cselekvés). Az olyan egyszerű cselekvéseket, mint például az öltözködést, az evést vagy az ivást a beteg nem képes többé tudatosan véghezvinni. Egy apraxiábanszenvedő egyén például nem tud elfújni egy gyertyát, ha arra kérik (tudatos cselekvés), ugyanakkor automatikusan elfújja a gyufát, melyet a kezében tart, ha fennáll a veszélye, hogy megégeti magát.
  • evési, ivási, illetve nyelési problémák (diszfágia, disz=nem jól, fágia=nyelés). Az agysérülés következtében a nyelő izom lebénulhat, túl érzékennyé, vagy akár érzéketlenné is válhat. Emiatt az evés és az ivás nehéz feladattá válnak. A bénulás és az arc egy részének érzéketlenné válása következtében a nyál észrevétlenül kifolyhat a száj sarkából.
  • memória problémák. Információ előhíváskor a nyelv rendkívül fontos szerepet játszik. A nyelvi problémák miatt tehát a memória is gyengébben működik. Ezért érdemes mindig lejegyezni néhány kulcsszót, mert az segít egy afáziásnak megjegyezni dolgokat.
  • eltérő reakció. Néha az agysérülés elszenvedése után az egyén teljesen másképp reagál eseményekre, mint azelőtt. Az érzelmek, érzelemkifejezés szabályozása nehezebbé válik. Előfordulhat, hogy valaki többet nevet vagy sír; illetve, hogy sokkal nagyobb erőfeszítésébe kerül azt abbahagyni.
  • epilepszia. Amikor az agy felgyógyul egy sérülésből, hegszövet keletkezik az agyban. Gyakran ez a hegszövet úgymond rövidzárlatot okozhat az agyban; melynek következtében a test rángást produkál, a betegnek sokszor légzési problémái vannak, illetve eszméletét is vesztheti. Egy ilyen epilepsziás roham ugyan csak néhány percig tart, ám gyakran olyan váratlanul tör rá az egyénre, hogy az számára és környezete számára is rendkívüli ijedséget okozhat.

A fenti lista az afázia mellett jelentkező problémákról közel sem teljes.

Az afázia tünetei és járulékos következményei minden érintett számára különbözőek. A fent említett nehézségek bármelyike jelentkezhet az afáziával, ám nem szükségszerűen.

-részlet a Nemzetközi Afázia Társaság tájékoztató anyagából.