Szívinfarktus megelőzése és a rizikófaktorok elkerülése

Aki egy szívinfarktust meg akar előzni, annak mindenek előtt a rizikófaktorokról kell tájékozódnia. Németországban a megbetegedés számít leggyakoribban a halál okának. Mindenek előtt fontos az egészséges életmód helyes táplálkozással, elegendő mozgással és a lemondás az egészségtelen élvezeti szerekről mint például a cigaretta. Itt megtudhat pár tanácsot a sikeres megelőzéshez.

Szívinfarktus megelőzése egészséges életmóddal

A Német Szív Alapítvány szerint minden évben körülbelül 250.000 ember szenved szívinfarktust Németországban, ahogy a ID-100233597Deutschlandfunk (német rádióállomás) is beszámolt egy adásában. A következmények  lehetnek halálosak is: Több mint 30%-a az érintetteknek meghal szívinfarktusban, még mielőtt az orvos megérkezne, mondja az egészségportál, az onmeda.de. A következő éven belül további 20% lesz az infarktus következményeinek áldozata. Pár tippel az egészséges életmódhoz nagyban csökkenthető a halálos szívinfarktus rizikója. Így például a túlsúly is a legnagyobb rizikófaktorok közé tartozik, mert ez magas vérnyomást és magas koleszterinszintet is okoz-, mindkettő szívinfarktust idézhet elő. A legtöbb esetben a kevés mozgás illetve egészségtelen táplálkozás okozza a túlsúlyt.

Ha Ön meg akarja előzni a szívinfarktust, szinte magától értetődő a több mozgás.  Eleinte elegendő ehhez egyszerűen többször használni a lépcsőt a lift helyett,  többször lemondani az autóról, vagy hetente egy laza edzést, mint például kocogást, sétálást vagy úszást beiktatni.

Egészséges táplálkozással csökkenteni a szívinfarktus rizikóját

Egy további fonegészséges reggeli_strokeinfotos lépés a szívinfarktus elkerülése érdekében a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás. Fontos tanács: Csökkentse a magas kalóriatartalmú élvezeti cikkek fogyasztását, mint például az édességeket és a rágcsálni valókat. Ezen kívül építsen rendszeresen sok zöldséget és gyümölcsöt az étrendjébe; variáljon különböző fajták között, hogy különböző egészséges ásványi anyagokat és vitaminokat vegyen fel a szervezete.

Zsírszegény étel is csökkenti a rizikót, mint a lemondás – vagy legalábbis egy csökkentett mennyiségű – az alkoholról. Ez felelős ugyanis többek között a szívizmok gyulladásáért, az agy károsodásáért vagy a rákos megbetegedésekért. Másfelől sokkal több kalóriát tartalmaz, mint sokan gondolják. Egy gramm tiszta alkohol közel 7,1 kalóriát tartalmaz-, ami csak kicsivel alacsonyabb a tiszta zsír kalóriatartalmától.

Tanács: Nikotinelvonás kíméli a szívet

cigi_strokeinfoA dohányzás mindenképpen a jelentős szívinfarktus rizikófaktornak számít. A cigarettában lévő nikotin például negatív befolyással van a koleszterincserére: A HDL-koleszterin szint csökken. Ennél az úgynevezett „jó” koleszterinről van szó, ami a szívet bizonyos veszélyektől védi. Aki a szívinfarktust ténylegesen meg akarja előzni, annak le kell szoknia a dohányzásról. Már három dohányzásmentes év után jelentősen csökken a rizikófaktor.

Fordította: Fülöp Antónia

Forrás: http://www.t-online.de/ratgeber/gesundheit/krankheiten/id_46474656/herzinfarkt-vorbeugen-und-risikofaktoren-vermeiden.html