Tippek sportoláshoz a hőségben

Tippek sportoláshoz a hőségben

Tippek sportoláshoz a hőségben

Habár a sport egészséges, nyáron, amikor hőség uralkodik, akkor fontos az edzést a hőmérséklethez igazítani. Ahhoz, hogy az Ön teste ne károsodjon és a magas hőmérséklet ellenére elérje a kívánt sportteljesítményt, adunk pár tanácsot a sportoláshoz,  az elegendő folyadékbevitelhez és napvédelemhez, melynek segítségével Ön a hőségben is eleget sportolhat.

ID-10047057

Hőségben a sport veszélyes is lehet

Amikor kint süt a Nap, és a hőmérő eléri a kellemes 20 Celsius-fokot, akkor a legideálisabb az idő a kinti edzéshez. Ha azonban a hőmérséklet tovább növekszik, az óvatosságra int. Mivel a Nap és a forróság is veszélyt jelenthet a sportolónak. A szakértők már 28 Celsius-foknál hőségről beszélnek, amikor egy megerőltető fizikai tevékenység nem ritkán vezethet napszúráshoz, keringési problémákhoz, hőgutához, vagy esetleg dehidratáltsághoz is. A magas páratartalom (80%-nál) vagy 180 mikro gramm per köbméter levegő feletti értékben az ózonkoncentráció is lebeszél az intenzív edzésről.

Abban az esetben, ha mégis edzeni szeretnének, a terhelést mindenképpen csökkenteni kell. Uwe Dresel, a DAK sporttanára egyenletes, könnyű edzést ajánl, mint például a kerékpározást, a kocogást vagy az úszást. Alakítson ki egy rövid és kevésbé megerőltető edzést. Használja ki a hűvös reggeli- és esti órákat. Ezekben az órákban a levegő tisztább, és alacsonyabb az ózonkoncentráció. A déli órák kerülendőek: Akkor a legnagyobb a hőség, és az ózonkoncentráció ekkor a legmagasabb.

 

Miért lehet fontos hőségben sportolni

A sportnak hőségben is lehetnek pozitív szempontjai. A rendszeres sportolás véd a legjobban a hőség ellen, mondja a sportgyógyász professzor, Dr. med. Rüdiger Reer a bild.de-nek. Egy edzett test hozzászokik a meleg éghajlati körülményekhez, és megtanul kevesebb elektrolitot veszteni izzadással, mint egy edzetlen.  Egy sport sem kevésbé fontos Reer szerint. Az oka, hogy a mozgás hiánya kifárasztja a testet, és labilissá teszi azt.

 

Gyerekek és idősek kerüljék a fizikai megerőltetést

A szakértők szerint mindenekelőtt a gyerekeknek és az idősebb embereknek kel teljesen lemondani a sportról a kánikulában. Az oka, hogy az ő verejtékmirigyeik gyengébben dolgoznak – ennek következménye lehet túlmelegedés és túlterhelés. A már meglévő betegségekkel szenvedő embereknél, mint például keringési problémák vagy allergiák, különösen oda kell figyelni. Nekik az edzés előtt egyeztetniük kell az orvosukkal.

 

Magasabb folyadékszükséglet a meleg napokon

ID-100201652

Egy optimális edzéseredmény elérése és a vérkeringés magasan tartása érdekében a legfontosabb a testet elegendő folyadékkal ellátni! Az alábbi ellenőrző lista segít Önöknek a legfontosabb pontokra gondolni:

  • Meleg napokon körülbelül két-három liter folyadékot fogyasszon el
  • Minden fél óra sport után fogyasszon el plusz fél liter vizet, javasolja a „Fit for Fun” fitnessmagazin
  • Ne igyon nagy mennyiségű folyadékot az edzés előtt, inkább ossza el az adagját egy napra
  • Optimális a magas magnézium- nátrium- kalcium- és klorid tartalmú ásványvíz
  • Ha sokat sportol, akkor jó ötlet az izotóniás italok fogyasztása, amik a test elektrolit-háztartását kiegyenlítik.

Ennek nem mindig kell speciálisan kifejlesztett izotóniás fitnessitalnak lennie. Egy régimódi limonádé szénsavmentes vízzel és 1:3-as keverési aránnyal is megfelel a célnak.

 

Így védekezzen a Nap ellen

ID-100325496A ruházat is fontos, amit sportolás közben, melegben visel. Nem szabad túlmelegedést okoznia, és egy jó légkeringést kell biztosítania, hogy segítsen a test izzadásakor. A sportöltözetnek légáteresztő műszálból kell állnia, ami az izzadságot a bőrről elvezeti, ezzel a hűtést megkönnyítve.

Ezen kívül gondoljon egy napvédő szerre elegendő fényvédőfaktorral, a leégés elkerülése érdekében. Emellett egy fejfedő segít Önnek a napszúrást elkerülni.

Fordította: Fülöp Antónia

Forrás: http://www.t-online.de/ratgeber/gesundheit/beschwerden/id_57338014/richtig-bewegen-tipps-zum-sport-bei-hitze.html