Az afázia kezelése

Az afázia kezelése

Sok afáziás részesül kórházi kezelésben, mely legtöbbször az agykárosodás elszenvedése után történik. A kórházból való elbocsátást követően több afáziás további kezelésre szorul, ám nem mindig világos, kihez fordulhatnak segítségért. Fontos, hogy a beteg konzultáljon kezelőorvosával a számára alkalmas lehetőségekről. Az afázia kezelése majdnem minden esetben beszédterapeuta segítségével történik. Elvileg minden afáziás jogosult beszédterápiára. A kezelés időtartama többek között összefügg az afáziából való gyógyulás mértékével, valamint az adott ország lehetőségeivel és szabályozásaival.

Irányelvek a kommunikációhoz

Az afázia következtében a beteg megértésének és önkifejezésének módja megváltozik. A fennmaradó kommunikációs lehetőségek maximális kihasználásával azonban az emberek így is tudnak kommunikálni az afáziásokkal. Egy súlyos afáziában szenvedő gyakran csak a legfontosabb szavakat érti meg egy mondatból; csak a “kulcsszavakat” fogja fel. A dolgok mindössze kulcsszavakon keresztül történő megértése azonban félreértésekhez vezethet, hiszen a kulcsszavak kombinációja és általános jelentése miatt a közléstartalom különféleképp értelmezhető. Gyakran egy egészséges és egy afáziás azt hiheti, jól megértette egymást, ám egy későbbi reakció olykor megcáfolja ezt.

Ha egy afáziásnak akar mondani valamit

  • Először is hagyjon kellő időt a társalgásra! Üljön le kényelmesen és teremtsen szemkontaktust!
  • Ha tart a társalgástól, akkor először mondjon magáról valami egyszerű információt, aztán kérdezzen olyan dolgokat, melyekre maga már ismeri a választ!
  • Beszéljen lassan, használjon rövid mondatokat és hangsúlyozza a mondatok leglényegesebb szavait!
  • Írja le a legfontosabb szavakat! Ismételje meg a közlendőjét és adja oda afáziás társának, amit leírt! Az írott információt a beteg emlékeztetőül, vagy kommunikációs eszközként is fel tudja használni.
  • Segítse afáziás társát az önkifejezésben mutogatással, gesztikulálással, rajzolással, vagy írással; illetve kérdezze meg, ő meg tud-e mutatni, le tud-e rajzolni vagy írni bármit abból, amit ki akar fejezni! Keresgéljen vele együtt a zsebszótárban vagy a társalgási könyvben!

Ha egy afáziás akar mondani valamit Önnek

Először is tisztázni kell, kik az érintettek, mi történik vagy történt, illetve lehetőleg azt is, hogy az esemény hol és mikor történik vagy történt. Nagyon fontos, hogy Ön megfelelő kérdéseket tegyen fel, legyen találékony és a lehető legmódszeresebben haladjon előre a társalgásban! Mindig törekedjen rá, hogy többválasztásos kérdéseket tegyen fel, melyekre felsorolja a választási lehetőségeket!

Kommunikációs segítségek

Számos országban speciális képes könyveket használnak szavakkal és rajzokkal. A szavakra vagy képekre való mutogatással a beteg világosan kifejezheti, amire gondol. Érdemes megkérdezni az orvost vagy a beszédterapeutát, hogy ezek a segédeszközök elérhetőek-e az adott országban. Ha nem, saját kezűleg is készíthető ilyen kommunikációs könyv; mely tartalmazza az afáziás személy számára fontos képeket, rajzokat és szavakat. Ennek segítségével eseményekről és érzelmekről is lehet társalogni. Amikor egy ilyen könyv használatával kommunikálunk egy afáziással, vele együtt kereshetjük meg a társalgáshoz szükséges fogalmakat. Gondoskodjunk róla, hogy legyen kéznél papír és ceruza! Így leírhatjuk egymás alá a beszélgetés legfontosabb szavait, ami megkönnyíti a társalgás tartalmának követését és felidézését.

A türelem mindent legyőz

Egy afáziással való társalgás rengeteg időt és türelmet igényel. A felsorolt tanácsok ellenére előfordulhat, hogy mégsem igazán működik a kölcsönös megértés. Ilyenkor hagyjuk a témát egy időre, majd próbálkozzunk vele később; valószínűleg úgy több sikerrel járunk.

További információk

Az Afázia Nemzetközi Egyesületének (Association Internationale Aphasie /AIA/) honlapján különböző nyelveken további információkat találhat az afáziáról: www.aphasia-international.com. Itt megtalálhatja az afáziával foglalkozó nemzeti egyesületek linkjeit is, melyek mindegyike az adott ország nyelvén szolgál információval az afáziáról.

Ennek a honlapnak a célja, hogy felhívja a figyelmet az afáziára, illetve elősegítse az afáziások csoportjainak kapcsolatteremtését; ezáltal megakadályozva, hogy az afáziában szenvedőknek társadalmi elszigeteltségben kelljen élniük.

-részlet a Nemzetközi Afázia Társaság tájékoztató anyagából.