Strokeinfó Alapítvány

Híreink_2012

A Nemzeti Stroke Liga 2012. december 28-án megtartotta évzáró közgyűlését.

A liga tagságából 51 fő vett részt ezen.

A közgyűlés fő témája személyi változások voltak:  Dr. Rajnai Vilmos és Fülöp Erika  lemondott a vezetőségi tagságról, helyettük Dr. Majoros Angéla neurológus szakorvos és Sarkadi Gabriella  a Strokeinfó Alapítvány képviselője fogják betölteni a posztokat.  A személyi változásokat a liga tagsága egyhangúlag elfogadta.

 

Seamless ornament with chamomiles

Vásárlás helyett kölcsönzés

 

Nem kell megvásárolniuk a gyógyászati segédeszközöket azoknak, akinek csupán néhány hetes rehabilitációjuk alatt van szükségük például elektromos ágyra vagy kerekes székre, ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Új Széchenyi-terv keretében hat olyan regionális központot hoz létre az országban, ahol kölcsönzésre nyílik lehetőség. A 2015 közepén megnyíló helyszíneken minden olyan eszközt igénybe vehetnek a betegek, amelyek a járást segítik, vagy akadálymentessé teszik a lakást. Az esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár tegnap ismertette, a program azoknak nyújt segítséget, akik átmenetileg otthoni ápolásra szorulnak. Fülöp Attila megjegyezte, a szolgáltatás nem törli el a közgyógyellátásra igényelhető gyógyászati segédeszközökhöz való hozzáférést, hanem kiegészíti azt. Arról egyelőre még nem döntöttek, hogyan zajlik majd a kölcsönzés, de várhatóan 1-3 hónapig használhatják a betegek az eszközöket minimális térítési díj ellenében. A térítési díjra azért van szükség, mert a program csupán a központok létrehozását finanszírozza, fenntartásukat nem. Az új intézményeket várhatóan Debrecenben, Miskolcon, Székesfehérváron, Győrben, Kaposváron és Mórahalmon alakítják ki. (Magyar Nemzet)

Seamless ornament with chamomiles

 

  • Prof. Dr. Berecki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöki novemberben, a Megoldások magazinja című műsorban beszélt a szélütésről. Aki lemaradt a műsorról, mindenképpen nézze itt vissza, mert számos hasznos információt tudhat meg a stroke-ról, a megelőzéséről és a kezeléséről egyaránt. Valamint ne feledje: ha a tüneteket észleli, ne késlekedjen, azonnal tárcsázza a 104-et.

http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/11/19/17/MM__Megoldasok_Magazinja_2012_november_19_.aspx

 

  • Az agyérbetegségek gyakorisága fokozatosan emelkedett az elmúlt évtizedekben. Ennek oka az egyes országokban az életszínvonal, az életkörülmények romlása, a kockázati tényezők halmozódása. Hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában.

 

ID-100231996
 
  • Ha hozzátartozója, vagy ismerőse furcsán mosolyog, nem tudja felemelni egyik karját vízszintesig, vagy arra sem képes, hogy megismételjen egy egyszerű mondatot, akkor azonnal értesíteni kell a mentőszolgálatot. Ne késlekedjen, mert itt MINDEN PERC SZÁMÍT!

 

ID-100263324
  • Dr. Szentes Tamás, az egészségügyért felelős főpolgármester helyettes, hangsúlyozta, a város felelősséget érez és felelősséggel tartozik a budapestiek egészségéért. Elmondta, a stroke-kal kapcsolatos megbetegedések vonatkozásában jelentős különbségek vannak a fővárost tekintve. A férfiak esetében a legrosszabb a helyzet a VII., VIII., IX., X., XX. és XXI. kerületekben, míg a nők vonatkozásában ez kiegészül a XXIII. és XVII. kerületekkel. A legjobb statisztikai adatokat Budán, valamint az V. és a XVI. kerületben mérték.

 

STROKE – Ne késlekedj
Seamless ornament with chamomiles

 

MEGHÍVÓ

a Betegoktatók és Egészségnevelők III.Országos Versenye döntőjére

Időpont: 2012.november 23. péntek 10.00.óra

Helyszín: Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), Budapest, Szanatórium u. 19. főépület, földszint nagyterem (Kápolna)

Program:

10.00. Köszöntő (Dr.Tahy Ádám, a BEOKE elnöke)

10.05. Megnyitó (Dr.Jávor András, a.D. államtitkár)

10.15. – 12.15. Az első nyolc (1.-.‐8.)prezentáció bemutatása

12.15. – 13.00. Ebédszünet (Büfé)

13.00 – 15.00. A második nyolc (9.-.‐16.)prezentáció bemutatása

15.00. Eredményhirdetés. A döntő zárása.

Szakmai zsűri:

Dr.Kassai‐Farkas Ákos pszichiáter, c. egyetemi docens, a zsűri elnöke, a BEOKE elnökségi tagja

Dr.Balogh Zoltán, a Magyar EgészségügyiSzakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke

Bernáth Lukács Zsuzsa, diplomás ápoló, a SzívSN Betegegyesület elnöke

Dr. Böszörményi Klára, tüdőgyógyász, a SpringMed könyvkiadó igazgatója

Dr.Gritzné Győry Zsuzsanna, egyetemi oktató

Dr.Mártai István főigazgató, Országos Mentőszolgálat

Dr. Zajkás Gábor, a táplálkozástudomány szakértője

Moderátor: Mohai Gábor, a Magyar Rádió műsorvezetője

A verseny értékelése és a díjak átadása november 24.-.‐én

 

Seamless ornament with chamomiles

 

Kedves Gabi,

Kedves Tanárnő!

Gabi személyesen is átélte, hogy alakult az este: (Köszi, hogy eljöttél, reméljük, jól érezted magad!)

Örömmel számolhatok be a tegnapi jótékonysági rendezvény eredményéről!

Horváth Attila tanár úr és Szilasi Alex előadásában

megrendezésre került a Pázmány Szalon keretében az első és remélhetőleg hagyományteremtő

jótékonysági koncert, majd jótékonysági árverés.

Az este folyamán befolyt összeg: 152.000 forint,

melyet a jótékonysági esemény célkitűzésének megfelelően egy mozgássérült hallgatónak már át is adtunk, Édesanyja könnyek között köszönte meg.

Szeretnénk hagyományt teremteni, katolikus egyetemként még többet segíteni: hiszen nem szabad elfelejteni, velünk is bármikor megtörténhet. S ez nem közhely: az adományozott hallgató két és fél éve szenvedett balesetet, nyaki csigolyasérülése miatt nyaktól lefelé lebénult, mely nemcsak számára, hanem az egész családja számára egy életre szóló feladat. Miközben fizikálisan sérült, szellemileg teljesen ép, sokaknál épebb.

Remélem, hogy karácsony előtt sikerült néhány hétre adományunkkal segíteni a mindennapjaikat!

S akik nélkül ez nem jöhetett volna létre:

a Felajánlók, az Adományozók és a

Hallgatói Önszerveződések képviseletében: Kovács Réka Adrienn, Turza Réka, Balázs Beáta, Bejczi Bálin, Bíró Lilla Edit, Czibor Zsuzsanna, Görög Dóra (hegedű, szóló), Hajdu Rita, Hosszú Péter, Kálmán Tímea, Kovács Réka Adrienn, Kovács Réka Eszter, Maczhinecz Ilka, Michna Katinka, Nagy Diána Márta, Papp Katalin, Pethő Sarolta, Pribojszki Luca (szóló), Simon Elza, Szilágyi Ildikó, Szigeti Imola, Szopkó Anett, Tóth Krisztina, Tóth Máté, Túri Zsófia, Vími Zoltán,

akik dallal lepték meg a közönséget.

Köszönettel,

Orsi