Strokeinfó Alapítvány

Önkénteseknek adható juttatások

Bár az önkéntes munka nem elsősorban ellenszolgáltatás fejében végzett munkát vagy tevékenységet jelent, mégis lehetőség van a törvény szerint az önkéntes munkát végzők kompenzálására, motiválására – akár anyagi értelemben is.

Az önkénteseknek adható juttatásokról a szóló 2005. évi LXXXVIII. Törvény 2. § 3-5 bekezdése rendelkezik, és pontosan meghatározza, hogy milyen juttatások nem számítanak közvetlenül ellenszolgáltatásnak, tehát mi adható az önkénteseknek anélkül, hogy tevékenységüket át kéne minősíteni (mondjuk például munkavégzésre).

Ez alapján adható az önkéntesek számára mindenféle munkaruha, védőfelszerelés, munka-, és védőanyag, amelyekre szükségük lehet a munka ellátáshoz.

Az önkéntesnek megtéríthetők azon költségei, amelyek az önkéntes feladat elvégzése közben merülnek fel, úgymint útiköltség és szállásköltség valamint az étkezés költségei. Ha az önkéntes saját tulajdonú gépkocsiját használja az utazásra, akkor részére az üzemanyag költsége (is) megtéríthető.

Bizonyos egészségügyi, egészségvédelmi szolgáltatásokat is meg lehet vásárolni az önkéntesek számára, ha az az önkéntes tevékenység végzéséhez szükséges, pl. védőoltásokat, szűrővizsgálatokat.

Támogatható továbbá az önkéntesek iskolarendszeren kívüli továbbképzése is.

Ha az önkéntes a munka ellátáshoz saját tulajdonú állatát, vagy eszközét használja, ennek a költségei is megtéríthetőek, ilyenek például az állat etetése és tanítása (idomítása), illetve a gépek működtetési feltételeinek biztosítása érdekében kifizetett költségek. Idetartoznak még a biztosítási díjak is, amelyek az önkéntes munka végzésével kapcsolatos biztosítási díjakat fedezik.

És ha már biztosítás, természetesen maga az önkéntes is biztosítható az önkéntes munka végzésének idejére, úgy, hogy ennek költségeit a fogadó szervezet átvállalja.

Fizethető még az önkéntesek számára napidíj is, amennyiben az önkéntes munka végzésére külföldön kerül sor (vagy nem magyar állampolgárt foglalkoztatunk önkéntesként Magyarországon). Ez a napidíj azonban havonta nem haladhatja meg a kötelező minimálbér 20%-át, és ilyen napidíjban az önkéntes adott időszakban csak egy szervezettől részesül.

Az önkéntesnek pénzjutalom is adható, ha a pénzjutalom éves összege nem több, mint a havi kötelező minimálbér 20%-a.

Végezetül, ezeket a juttatásokat nem feltétlenül a fogadó szervezet biztosítja, hanem a küldő és fogadó szervezet közötti megállapodás alapján akár a küldő szervezet is felvállalhatja ezeket.

2 Comments

  1. „Az önkéntesnek pénzjutalom is adható, ha a pénzjutalom éves összege nem több, mint a havi kötelező minimálbér 20%-a.” Ezt úgy kell értelmezni, hogy egy év alatt egy havi minimábér 20%-a adható, tehát jelen esetben évi 22.000.-Ft, vagy úgy hogy egy év alatt összesen 12*22.000.-Ft? A törvényben is ugyanez a megfogalmazás van, ami számomra az első verziónak ad helyt, de azt nagyon keveslem. Kérem, válaszoljon valaki a kérdésemre, aki már könyvelt ilyet. Hálásan köszönöm.

Comments are closed.