Strokeinfó Alapítvány

Stroke beteg ápolása a családban

A stroke bekövetkezte utáni orvosi feladatok nagyon különböznek attól függően, hogy enyhe, illetve gyorsan javuló maradványtüneteket hagy hátra a betegség, vagy pedig súlyos invalidus (rokkant-szerk.) állapot alakul ki. A beteg környezetének szerepe alapvető. A szélütésen átesett, de a család, a környezet szeretetét, gondoskodását élvező beteg kilátásai – különösen, ha az ápoláshoz a jó szándékon kívül a fizikai és lelkierő, valamint az anyagi biztonság is rendelkezésre áll – még súlyos maradványtünetek esetén is biztatóak lehetnek. Az optimista, szeretetteljes légkörben időnként olyan mértékű javulás következik be, amely még a gyakorlott neurológust is meglepi. A cerebrovascularis (érbetegségek-szerk.) betegek otthoni kezelése a kívülállók számára nehezen elképzelhető, hatalmas fizikai és pszichés feladatot, állandó készenlétet igényel a családtól. Ha a család, a házastárs ezt a feladatot felvállalja, minden támogatást megérdemel.

A rászoruló ellátása ápolási és gyógyászati segédeszközökkel (decubituslepedő, incontinentiabetét és -nadrág, ágytál, kádülőke, szoba-WC, tolókocsi) a legelemibb segítség, amit az egészségügy nyújthat.

A házi betegápolás minden formája értékes lehet; ennek a területnek is a háziorvos az igazi gazdája.

Forrás: http://www.elitmed.hu/upload/pdf/a_stroke_betegek_gondozasanak_problemai-2977.pdf

Az otthoni ápolás alapvető ismereteit összegző tudásbázist

állított össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a www.webnover.hu honlapon. Az ingyenesen elérhető, csaknem félszáz oktatófilm mozdulatról mozdulatra haladva mutatja be a legfontosabb ápolási tevékenységeket és a leggyakrabban előforduló feladatokat. A szolgáltatási térképen a lakóhelyhez legközelebb eső ellátó intézményeket, így például betegszállító szolgálatokat, gyógyászati segédeszközök boltjait és orvosi ügyeletek elérhetőségeit találhatják meg az érdeklődők. Emellett lelki, táplálkozási, jogi és gondozási tanácsok is olvashatók a honlapon. (MTI/ Weborvos)

 Egyéb információk

 • Szállítás
  Egalites segítő szolgálat:  061 274 62 33
  Beteg-taxi.hu:   061 769 08 50
 • Református segítő szolgálat:  06 30 496 41 73
 • Empátia segítő szolgálat:  061 336 10 95
 • Fájdalom klinika : Szt. Margit Kórház, DR Gutman Tamás, 061 250 24 20/ 1142mell.
 • Nővérbank:

  Házi Betegápoló Szolgáltató és Közvetítő Bt.

http://www.noverbank.eu/index.html

stroke ápolás

Vissza