A stroke és a pitvarfibrilláció

A stroke és a pitvarfibrilláció

A stroke és a pitvarfibrilláció kapcsolata

A pitvarfibrilláció (pitvarremegés) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, amelyet a szív kisebb üregeinek, az úgynevezett pitvaroknak a rendellenes elektromos működése okoz. A pitvarfibrilláció során a pitvarok falának szabályos összehúzódása megszűnik, ehelyett szinte „remegő” mozgást végeznek, melynek következtében a pitvarokban a vér áramlása lelassul és örvénylővé válik.
A pitvarok rendezetlen működésének következtében a szívnek a vért a szervezet egyéb részeibe továbbító nagyobb üregei, a kamrák sem szabályos ritmusban húzódnak össze, ezért szabálytalan szívverés észlelhető.

A szívritmus lehet normális, lassú vagy gyors is, általánosságban elmondható, hogy a pitvarfibrilláció igen gyakran a normálisnál (60-100/perc) szaporább szívveréssel jár együtt.

A ritmuszavar egy másik következménye, hogy a szabályos pitvari összehúzódás megszűnésével a szív teljesítménye és a szervezetbe kilökött vér mennyisége csökkenhet. Egyúttal a lelassult véráramlás miatt megnehezülhet a szív telítődése a tüdők felől. Ezek a működészavarok együtt olyan gyakori tünetek kialakulásáért felelősek, mint a csökkent terhelhetőség és a fáradékonyság.

A pitvarfibrilláció önmagában nem életveszélyes ritmuszavar, azonban az egyik legrettegettebb és legalattomosabb szövődménye a szélütés (sztrók, stroke). Kialakulásának kockázata véralvadásgátló kezeléssel csökkenthető.

Mit tehet Ön a pitvarfibrilláció megelőzése érdekében?

Hogyan lehet kezelni?

Keresse fel az alábbi oldalt, mely a Strokeinfó Alapítvány közreműködésével készült: https://tajekozottbeteg.eu/pitvarfibrillacio/

A stroke és a pitvarfibrilláció kapcsolatáról készült az alábbi riport is:

<a