Gyógyhatású élelmiszerek az egészséges szívért

Gyógyhatású élelmiszerek az egészséges szívért

Egyre több ember szenved szívkoszorú problémáktól, mint például magas vérnyomás, arterioszklerózis illetve szívproblémák különböző fajtájától. A kezelési költségek arterioszklerózistól szenvedő betegek számára folyamatosan nő. A szakértők szerint ez a szám 2030-ig háromszorosára nőhet. Itt jön a kérdés: Ki fogja mind ezt fizetni és miért nem lehetséges ezen betegségek megelőzése a mai orvosi lehetőségek mellett?

Omega 3 zsírsavak

Hidegen préselt biológiai olajok magas Omega 3 tartalommal értékes olajoknak számítanak a szívegészséggel kapcsolatos kérdésekben. Az Omega 3 zsírok képesek a kamrafalak rugalmasságának megőrzésére, a vérkeringés elősegítésére. Ezekből a csodálatos tulajdonságokból természetesen első körben a szív keringési rendszere profitál. Ezért javasolt az Omega 3-ban gazdag növényi olajok használata az előrehaladott szívproblémák esetén. Mivel pozitív tulajdonságai az Omega 3 zsírsavaknak más testrészekre is hatással van ezért ezen olajok használata kizárólag utasítás szerint szabad alkalmazni. Omega 3-ban gazdag olajokat sosem szabad magában alkalmazni csakis más magas tartalmú olajjal és zsírokkal kombinálva vagy váltva.

Omega 6 zsírsavak

Azon emberek, akik hajlamosak a szívkoszorú betegségekre mindenképpen fogyasszanak, olyan növényi olajokat amelyekben magas Omega 6 zsírsavtartalom van. Az oka, az ezekben az olajokban nagymértékben megtalálható Linolsav. Magas mennyiségben azonban kialakuló gyulladási folyamatok elindítására a testben illetve a már meglévő gyulladások felerősítésére. A Linolsavakat tartalmazó ételeket is csak mértékkel fogyasztandók. Ide tartoznak különösen a húsok és tejtermékek. A gabonáknál a napraforgóolaj, szójaolaj és a kukoricaolaj különösen magas Omega 6 értékkel.

Szénhidrátok

A szénhidrátok az emésztési folyamat során cukorrá alakulnak, hogy ez a cukor végül a cellákba jussanak, és ott energiává változzon, szüksége van a testnek az inzulinra, mint szállítóanyag. Minél több cukor áll rendelkezésre, annál több inzulint kell a szervezetnek előállítani. Általában az inzulint a cukor megjelenésével növekszik és amint ezek a cellákba kerülnek, a szállítás miatt újra lecsökken. Manapság azonban többségében egyszerű és könnyen felhasználható szénhidrátokat, lisztkivonatokat vagy tiszta cukrot fogyasztunk és ezeket fel is használjuk, a gyomrunk így többségében inzulint termel. Ez a nem normálisan magas inzulinszint vezet a koleszterin szint növekedéséhez és gyulladások keletkezhetnek az artériák falain.

Javasolt szívegészséget őrző ételek

Íme, utólag egy áttekintést készítettünk a szíve számára egészséges ételekről.

  • Áfonya és ribiszke

Az áfonya és a ribiszke olyan anyagokat tartalmaz, amelyek megvédik a véredényeket a lerakódástól, ezáltal a rettegett arterioszklerózistól (szívbillentyűkön mutatkozó elfajulás).

  • Mézdinnyék

Ezeknek az édes gyümölcsöknek kimondottan pozitív hatásai vannak a vér folyásának képességére. Megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását és véralvadását.

  • Répák

A koleszterinszint nyers répa fogyasztása esetén nagyon pozitívan befolyásolható. Egyen naponta kb. 200 g frissen pucolt répát. (Pár csepp egy jó olaj hozzáadásával.)

  • Zab és Árpa

A zab és az árpa koleszterinszint csökkentő hatású. Különösen a zab ismert, mint hatékony szíverősítő és védi a véredényeket.

  • Dió

Olyan anyagokat tartalmaz, amik az ön egészséges zsírsavmennyiségével jó hatással vannak a koleszterinszintre. A szívvédő hatásait a diónak már számtalan klinikai tanulmányokban kimutatták. A dió vérhígító hatást mutat, ami különösen pozitívan hat a szív vérellátására. Naponta egy maroknyi dió elég ahhoz, hogy szívének valami jót tegyen.

  • Gyömbér

A tudományos tanulmányokban a gyömbér gyökere hatékony antikoagulánsnak (véralvadásgátló) mutatkozott. Ez a vérhígító hatású anyag képes a vérrög megelőzésére. Igyon naponta gyömbérvizet, amit lehetőleg 1 teáskanál frissen reszelt gyömbérből állítson elő.

  • Fokhagyma

A nyers fokhagyma ismert vérhígító és koleszterinszintet csökkentő hatásáról, így fontos élelmiszer a szívegészség őrzésében. Naponta 2-3 evőkanál ( a fogyasztó súlyától függően) fogyasztása ajánlott. A kellemetlen fokhagyma szag elkerülése érdekében, akár fokhagymakapszula is fogyasztható.

  • Hagymák

A hagymafélék mindig is gyógyszerként hatottak sok betegséggel szemben. Az egészséges szívkeringés érdekében kihagyhatatlan. A vérhígító hatás, a koleszterinszint csökkentés, a HDL-koleszterin és a véralvadás megelőzése mellett a hagyma a vércukorszint szabályozásában is segíthet. Egy fej hagyma napi elfogyasztásával máris sokat tesz a szíve egészsége érdekében.

Forrás

Fordította: Güth Vivien