Véralvadásgátló szedése

2022. szeptember 13.

Mi az a véralvadásgátló?

Más néven antikoaguláns gyógyszer vagy trombocita-aggregáció gátló szer, olyan gyógyszer, amely lassítja vagy gátolja a vér alvadási folyamatát. Ezen szerek elsődleges szerepe a vérrögképződés (trombózis) megelőzése vagy kezelése, amely súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, például szívinfarktushozstroke-hoz vagy mélyvénás trombózishoz. Ezek a gyógyszerek különböző típusokban és formákban érhetők el, alkalmazásuk pedig az adott betegség jellegétől, a páciens általános egészségi állapotától, valamint egyéb körülményektől függ.

Csoportjai

  • Antikoagulánsok
  • Antiaggregáns szerek
  • Trombocitaaggregáció-gátlók

Trombocitaaggregáció-gátlás (TAG)

Antikoaguláció

Véralvadásgátló: befolyásolja-e a hatékonyságát az, hogy mi eszünk?

Mikor kell véralvadásgátló szereket szedni?

Összefoglalva tehát, a véralvadásgátló szerek olyan készítmények, amelyek lassítják vagy gátolják a véralvadási folyamatot, ezzel megelőzve a vérrögök kialakulását vagy növekedését. Legfontosabb alkalmazási területeik közé tartozik a mélyvénás trombózis (DVT) és a tüdőembólia (PE) kezelése, a szívritmuszavarok, a szívbillentyűbetegségek kezelése, valamint a szív- és érrendszeri problémák megelőzése.

Forrás: tromboziskozpont.hu

Szokásos étrendjét fogyaszthatja, speciális diéta nem szükséges véralvadásgátló kezelés mellett.

Lényeges, hogy táplálkozásán ne változtasson jelentősen (pl.: fogyókúra). A különböző élelmiszerek eltérő mennyiségű K-vitamint tartalmaznak, ami csökkenti a véralvadásgátló hatását. Ezért kerülje az egyszerre nagyobb mennyiségű zöldség vagy gyümölcs fogyasztását és a túlzottan bő étkezést.

Nem tilos magas K-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása sem, csak arra ügyeljen, hogy ezek mennyisége egyenletes legyen. Óvatosság ajánlott a nyári szezon elején, a friss primőrök megjelenésekor, illetve zöldségekben, gyümölcsökben gazdag fogyókúra esetén. Nagyon szigorúan zsírszegény fogyókúrában a zsíroldékony K-vitamin felszívódása is zavart szenvedhet, ezért erre is figyelni kell a véralvadásgátlót szedőknek.

[otw_is sidebar=otw-sidebar-1]

Különösen sok K-vitamint tartalmaznak (csökkentik a véralvadásgátló hatást):

Arra kell törekedni, hogy a fenti ételekből egyenletesen fogyasszon!

Mérsékelten csökkentik a véralvadásgátló hatását a következő ételek:

Nem befolyásolják a véralvadásgátló hatását:

Szeszes ital

Fogyasztása általában nem javasolt, de az ünnepnapokon elfogyasztott egy pohár bor, vagy pezsgő nem okoz gondot. Nagy mennyiségű alkohol egyszeri fogyasztását mindenképpen kerülje!

Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány