Szokásos étrendjét fogyaszthatja, speciális diéta nem szükséges véralvadásgátló kezelés mellett.
Lényeges, hogy táplálkozásán ne változtasson jelentősen (pl.: fogyókúra). A különböző élelmiszerek eltérő mennyiségű K-vitamint tartalmaznak, ami csökkenti a véralvadásgátló hatását. Ezért kerülje az egyszerre nagyobb mennyiségű zöldség vagy gyümölcs fogyasztását és a túlzottan bő étkezést.
Nem tilos magas K-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása sem, csak arra ügyeljen, hogy ezek mennyisége egyenletes legyen. Óvatosság ajánlott a nyári szezon elején, a friss primőrök megjelenésekor, illetve zöldségekben, gyümölcsökben gazdag fogyókúra esetén. Nagyon szigorúan zsírszegény fogyókúrában a zsíroldékony K-vitamin felszívódása is zavart szenvedhet, ezért erre is figyelni kell a véralvadásgátlót szedőknek.
[otw_is sidebar=otw-sidebar-1]
Különösen sok K-vitamint tartalmaznak (csökkentik a véralvadásgátló hatást):
- tojás, máj saláta, spenót, spárga, karfiol, brokkoli, paradicsom, paprika, káposzta, málna, eper, avocado, zöld tea.
Arra kell törekedni, hogy a fenti ételekből egyenletesen fogyasszon!
Mérsékelten csökkentik a véralvadásgátló hatását a következő ételek:
- vaj, étolaj, répa, paradicsom, uborka, gomba, zöldbab, hagyma, borsó, kukorica, alma, narancs
Nem befolyásolják a véralvadásgátló hatását:
- húsok, hal, kenyér, burgonya, rizs, sajt, tej, tészta
Szeszes ital
Fogyasztása általában nem javasolt, de az ünnepnapokon elfogyasztott egy pohár bor, vagy pezsgő nem okoz gondot. Nagy mennyiségű alkohol egyszeri fogyasztását mindenképpen kerülje!
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány