Étrendi útmutató véralvadásgátló szedése esetén

Étrendi útmutató véralvadásgátló szedése esetén

Szokásos étrendjét fogyaszthatja, speciális diéta nem szükséges véralvadásgátló kezelés mellett.

Lényeges, hogy táplálkozásán ne változtasson jelentősen (pl.: fogyókúra). A különböző élelmiszerek eltérő mennyiségű K-vitamint tartalmaznak, ami csökkenti a véralvadásgátló hatását. Ezért kerülje az egyszerre nagyobb mennyiségű zöldség vagy gyümölcs fogyasztását és a túlzottan bő étkezést.

Nem tilos magas K-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása sem, csak arra ügyeljen, hogy ezek mennyisége egyenletes legyen. Óvatosság ajánlott a nyári szezon elején, a friss primőrök megjelenésekor, illetve zöldségekben, gyümölcsökben gazdag fogyókúra esetén. Nagyon szigorúan zsírszegény fogyókúrában a zsíroldékony K-vitamin felszívódása is zavart szenvedhet, ezért erre is figyelni kell a véralvadásgátlót szedőknek.

Különösen sok K-vitamint tartalmaznak (csökkentik a véralvadásgátló hatást):

  • tojás, máj saláta, spenót, spárga, karfiol, brokkoli, paradicsom, paprika, káposzta, málna, eper, avocado, zöld tea.

Arra kell törekedni, hogy a fenti ételekből egyenletesen fogyasszon!

Mérsékelten csökkentik a véralvadásgátló hatását a következő ételek:

  • vaj, étolaj, répa, paradicsom, uborka, gomba, zöldbab, hagyma, borsó, kukorica, alma, narancs

Nem befolyásolják a véralvadásgátló hatását:

  • húsok, hal, kenyér, burgonya, rizs, sajt, tej, tészta

Szeszes ital

Fogyasztása általában nem javasolt, de az ünnepnapokon elfogyasztott egy pohár bor, vagy pezsgő nem okoz gondot. Nagy mennyiségű alkohol egyszeri fogyasztását mindenképpen kerülje!

Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány