Modern kezelés az agyvérzéses pácienseknél

Modern kezelés az agyvérzéses pácienseknél

LINZ. Az agyvérzés a harmadik leggyakoribb halálok a fejlett országokban. Csak Ausztriában évenként 20.000 embernek van agyvérzése. A leghatékonyabban a Stroke Unitsban, magasan szakosodott vészhelyzeti állomások, tudnak segíteni ezeknek az embereknek. Hans-Peter Haring úrral, a specializálódott ápoló személyzetről és a modern kezelési módszerekről beszélgettünk,  aki a Wagern-Jauregg elmegyógyintézet Stroke Unitjának a vezetője.

Tips: Haring úr, mik a fő feladatok a Stroke Unitban?

Hans-Peter Haring: A legfontosabb feladatunk, az hogy az agyvérzéses betegeket vészhelyzetben kezeljük, úgy, hogy a lehető legkevesebb károsodás maradjon meg és, hogy a vészhelyzet után mindent megtegyünk azért, hogy a beteget ne érje több stroke.

Tips: Mi különböztet meg egy Stroke Unitot egy másik kevésbé felszerelt állomástól?

Haring: A lényeges különbség a magasabb létszám. Nekünk jelentősen több diplomás és speciálisan kiképzett asszisztensünk és ápolónk van. Nálunk egy diplomás ápoló jut 1,5 ágyra – így minden egyes ágy 24 órában van ellátva. Ez azért szükséges, mert a betegek vészhelyzetben nagyon instabilak. Természetesen az állomás speciális felszereléssel rendelkezik. Feltétele minden Stroke Unitnak Ausztriában, hogy mindig legyen egy rendelkezésre álló ideggyógyászati szakorvos. Nekünk itt a Wagner-Jauregg Stroke Unitban mindig három rendelkezésre álló orvosunk van.  És ezek a specialisták tényleg mindig készen állnak, ez nem egy olyan feladat, amit úgy mellékesen meg lehet csinálni.

Tips: Melyik területekért felelős a maguk állomása?

Haring: Linzért és az őt körülvevő kerületekért, és főleg a Mühlviertel. Amellett, hogy az egyetlen kórház vagyunk felső-Ausztriában, akik egy agyvérzésbe beavatkozó kezelést tudunk nyújtani, az egész régiónak mi vagyunk a referencia-kórháza. Részben Salzburgból és alsó-Ausztriából is repítenek ide betegeket.

Tips: Mi a különleges ezen a kezelési módszeren?

Haring: Nos, a nemzetközileg egységes kezelése az agyvérzésnek úgy néz ki, hogy az érintett ereket gyógyszerek segítségével szabaddá tesszük. De ez legfőképp a tág ereknél nem egészen vagy egyáltalán nem működik. Ebben az esetben a vérrögöt egy katéter segítségével el tudjuk távolítani. Évente majdnem száz ilyen beavatkozást végzünk el.

Tips: Ez a beavatkozás miért ilyen drága?

Haring: Ehhez a legspecializáltabb személyzet és körülményes szervezés is szükséges. Egy multifunkcionális csapatra van szükség, ami egy ideggyógyászból, egy neuro-radiológusból és egy altatóorvosból. Ezt a beavatkozást felső-Ausztriában csak a Wagner-Jaureggben végzik el.

 

Fordította: Strausz Lili