Stroke megelőzése nőknél

Stroke megelőzése nőknél

Első alkalommal állítottak össze iránymutatásokat a nőknél bekövetkező stroke megelőzésére.

Az új iránymutatások február 6-án jelentek meg online, illetve nyomtatásban a „Stroke” folyóirat májusi számában. Szerzője azt állította benne, hogy a nőknek sok közös rizikófaktoruk van a férfiakkal – ezek a magas vérnyomás, a magas koleszterin szint, a cukorbetegség, a dohányzás és az elhízás – ugyanakkor van számos rájuk jellemző veszélyforrás, amelyekkel foglalkozni kell.

„A terhesség, a gyermekszülés és a hormonok szerepet játszanak a nőket ért stroke kockázatában” – jelentette ki Dr. Cheryl Bushnell, az észak-karolinai Winston-Salem-ben található Wake Forest Baptista Orvosi Központban működő Stroke Centrum vezetője.

„A fő üzenet az,hogy a nők hosszabb ideig élnék, így az életük során nagyobb az esélyük a stroke-ra” – nyilatkozta Bushnell. „Stroke után is nehezebben épülnek fel. Nagyobb az esélye annak, hogy élethosszig tartó gondozásra szorulnak és életminőségük is rosszabbá válik. Ezek miatt az okok miatt véltük úgy, hogy fontos, hogy hangsúlyt kapjon a megelőzés és ezt a szülőképes korban kell elkezdeni minél hamarabb.

A stroke akkor következik be, amikor egy ér, amely oxigént és tápanyagokat szállít az agynak vagy elzáródik egy vérrög miatt, vagy megreped, ezáltal megakadályozva az oxigén eljutását az agyba, amelynek következtében elhalnak az agysejtek – szól az Amerikai Stroke Szövetség meghatározása.

Évente kb. 55 000 ezerrel több nőt, mint férfit ér stroke és a nem spanyol eredetű fekete nők vannak kitéve a legnagyobb veszélynek – írja az Amerikai Szív Egyesület.
Dr. Andrew Russman, a Cleveland Klinika Cerebrovaszkuláris Központjának neurológusa szerint nagyszerű, hogy leírták ezeket az iránymutatásokat. „Rettentő fontos, hogy most megvannak azok az irányelvek, amelyek segítenek a nőknek abban, hogy tudatában legyenek azoknak a stroke rizikófaktoroknak, amelyek elkísérik őket egész életük során – a terhességtől a menopauzán át a későbbi életükben.

Bushnell elmondta, hogy kollégáival a meglévő tudományos irodalmat porolták le az új iránymutatások megalkotásához, amelyek minden női korosztálynak szólnak.
„A nők egész életén keresztül van rizikója a stroke-nak”- mondta Bushnell. „Kétségkívül a legmagasabb a kockázat az életkor előrehaladtával, különösen hogy egyéb rizikófaktorok és fellépnek, mint például a magas vérnyomás”.

[/otw_shortcode_sidebars]

Ugyanakkor, tette hozzá, míg a terhesség alatt a stroke komplikációi ritkák, ez az az időszak, amikor a vaszkuláris megbetegedések első jelei megjelenhetnek. Azok a nők akik eklampsziában, illetve pre-eklampsziában szenvednek a terhesség alatt (veszélyes állapot, amelyre magas vérnyomás jellemző) például kétszer annyira ki vannak téve a stroke veszélyének a későbbi életük során, illetve a magas vérnyomás későbbi kialakulásának veszélye négyszeres náluk.

Bushnell hozzátette, hogy a fogamzásgátló tabletták szedése megnöveli a stroke veszélyét a nőknél, különösen a középkorúaknál. Az aurás migrénben szenvedő nők is magasabb kockázatnak vannak kitéve, így az életük során minél hamarabb el kell kezdeniük a megelőző módszerek alkalmazását.

Az új iránymutatások között szereplő néhány ajánlás:

  • Azoknak a nőknek, akiket a terhesség előtt magas vérnyomással kezeltek, a terhesség alatt kis dózisú aszpirin terápiát vagy kálcium kiegészítés ajánlott.
  • A terhesség alatt megemelkedett vérnyomású nőknek (150-159 mm Hg/100-109 mm Hg) ajánlott konzultálni orvossal az esetleges gyógyszeres vérnyomás kezelésről.
  • A kórosan magas vérnyomású terhes nőknek ajánlott a vérnyomás gyógyszeres kezelése (160/110 mm Hg vagy afelett).
  • A fogamzásgátló tabletták szedése előtt a nőknek magas vérnyomás szűrésen kellene részt vennie. Az aurás migrénben szenvedő nőknek abba kellene hagyniuk a dohányzást. A 75 év feletti nőknek pitvarfibrilláció rizikó szűrésen kellene részt venniük.

„Nincsen speciális megelőző stratégia a nők számára, mert nem tanulmányoztuk ahhoz eléggé, hogy megtaláljuk” – mondta Bushnell. „De az egészséges életmódra vonatkozó ajánlások egyaránt alkalmazhatóak nőknél és férfiaknál is.”

Dr. Suzanne Steinbaum, a new york-i Lenos Hill Kórházban működő Szív és Vaszkuláris Intézet Női Szív Egészség intézményének vezetője reméli, hogy az új iránymutatások segítenek a nőknek abban, hogy a stroke rizikófaktorokkal és a kardiovaszkuláris egészséggel jobban tisztában legyenek.

„Amikor előadást tartok, meg szoktam kérdezni, hogy az emberek szerint a nők egészségére mi jelenti a legnagyobb veszélyt és a mellrákot szokták említeni – mondta Steinbaum. „nem hiszem, hogy a stroke is ugyanígy benne van a köztudatban. A tudatosítás az első lépés – jegyezte meg.

Ha bármilyen kardiovaszkuláris betegség, szívbetegség vagy stroke rizikófaktor fennáll, fontos hogy forduljunk orvoshoz – mondta Steinbaum. „Utána legyünk tisztában a számokkal: a vérnyomás, a koleszterinszint, a vércukorszint, a testtömegindex. A családi kórtörténet ismerete is nagyon fontos. A stroke megelőzéséhez az alapoktól kell kezdeni, életmód változtatás szükséges. Ezek kulcsfontosságú területek a kardiovaszkuláris megbetegedések csökkentéséhez és a stroke megelőzéséhez.”

Írta: Mary Brophy Marcus

HealthDay tudósító

CSÜTÖRTÖK, 2014 Feb. 6, (HealthDay News)

Fordította: Szigetvári Ágnes