Az elhízás – háttere és okai

Az elhízás – háttere és okai

 

ID-10069058

A túlsúly és a súlytöbblet felszedése nem az irányításunk alatt történik, nem azért, mert kevesebbet eszünk és mozgunk. Sokkal fontosabb, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, melyeket nem modern mezőgazdasági módszerekkel és ipari feldolgozási folyamatok során módosítanak. Ezek tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyek a zsírégetéshez elengedhetetlenek.

 A túlsúly drámai növekedése

Az amerikai dokumentumfilm „Super Size Me” végigkíséri egy fiatalember kísérletét, minek során arra szeretne rájönni, mi történne, ha egy hónapon keresztül minden nap gyorsételt fogyasztana. Morgan Spurlock 30 napja követhető végig, melyek során napi három alkalommal McDonald’s-os ételeket vesz magához. A történet további részében egyre többet megtapasztalunk a túlsúly növekedésének problémájáról az Egyesült Államokban. Eközben egy alapos vizsgálatot végeztek a túlzott gyorsétel-fogyasztás által kiváltott fizikai, mentális és érzelmi következményekről.

Gyorsétel okozta betegség

Ahogyan talán már mi is gondoljuk, Spurlock beteg lett és igen gyorsan hízott. A meglepő az, hogy még betegebb és kövérebb lett, mint ahogyan az orvoscsapata várta. Ez az étkezési kísérlet sok kérdést vet fel:

 • Valóban a gyorsételek fogyasztása felelős napjainkban az elhízás drámai mértékéért?
 • Miért leszünk a gyorsételektől olyan egészségtelenek?
 • További faktorok is szerepet játszanak?

ID-10045366

Ezeket a kérdéseket kellene mindnyájunknak feltenni, mert az elhízás többé már nem csak egy amerikai probléma. Egyre gyorsabban terjed el a világon. A mai becslések szerint világszerte egymilliárd túlsúlyos felnőtt él, közülük 300 millióan klinikai elhízásban szenvednek.

A túlsúlyosak száma 20 év alatt megduplázódott

Csak az Egyesült Államokban duplázódott meg a túlsúlyos személyek száma az elmúlt 20-25 év során. A mai becslések szerint az ottani népesség 30 százaléka klinikailag túlsúlyos és 65 százaléka túlsúlyos. Mivel az amerikai kultúra a nyugati világ egyik legnagyobb exportterméke, nem ejt ámulatba, hogy a magatartásuk – ahogyan az egészségügyi problémáik is – gyorsan terjed szerte a glóbuszon. Más országokban, mint Oroszország, Németország és a Cseh Köztársaság, az felnőttek elhízási rátája 23 és 25 százalék között van.

Riasztó számok a fiataloknál

Ausztráliában körülbelül a teljes népesség 20 százaléka túlsúlyos, Nagy Britanniában és Kanadában ez az arány 15% körül van. Mivel szintén nagy az elhízott gyerekek aránya, a számok tovább fognak növekedni. Becslések szerint 22 millió öt év alatti gyermek klinikailag túlsúlyos az USA-ban. Ez kétszer annyi, mint 1980-ban. Még ijesztőbbek a  számok a fiatalok tekintetében, mert 1980 óta megháromszorozódtak, 5 százalékról 16 százalékra.

Fordította: Galambos Levente

A veszélyek felismerése

A WHO ezt a problémát tudatosan, mint egy világjárvány nevezte el. Az ő kijelentésük által került több millió dollárba a betegellátása sok komoly krónikus betegségnek, ami kapcsolatban áll az elhízással, valamint a kárba veszett munkaórák is.A túlsúlyt csak a dohányzás szárnyalta túl az elkerülhető betegségek listáján, így a második helyre került.Az elhízás egyik fő kockázati tényezője az érelmeszesedés, cukorbetegség és a rákos betegségeknek- ebben a modern ipari társadalomban.A kockázatai a szívinfarktusnak, a gutaütésnek, a depressziónak- nem beszélve számos kisebb jelentőségű betegségről, mint az izületi kopás és a gyomorbaj-ugyancsak magasabbak egy túlsúlyos esetében.

 ID-100188825

A filmben a Spurlock egyértelművé teszi, hogy a gyors éttermi ételek ipara felelős a problémáért. Ő a jelenlegi Dogmát ismétli az elhízásról, de ezt az indoklást mi már ismerjük:

*Először is azt mondja, hogy túl sok kalóriát tartalmazó táplálékot eszünk.

*Másodszor, túl sok zsírt fogyasztunk

*Harmadszor, túl keveset mozgunk.

Újra és újra ezeket a magyarázatokat halljuk.

Figyelmen kívül hagyjuk ezeket? Nem próbáljuk ezt elég erősen? Vagy a problémát máshol találjuk?

Mit higgyünk?

Itt egy lista a közös hiedelmeinkről az elhízásról:

 •  Az elhízás a mértéktelen evés következménye, a túl sok kalóriát tartalmazó ételekből.
 • Az elhízás a túlzott telített zsírok túlzott fogyasztásának következménye. Különösen az állati zsírok bevitele vezet túlsúlyhoz.
 • Az elhízás az akaraterő hiányának és a gyenge jellemnek az eredménye.
 • Az elhízás egy genetikai hajlam, mint a barna szem, és az ember nem tud ellene semmit se tenni.
 • Az elhízást előidézheti a túlzott mohóság, a falánkság, a kételyek elvetése és az erkölcsi állhatatosság hiánya.
 • Az elhízást a testmozgás hiánya is okozhatja.

Nem egyedül a hamburger a felelős

Mindenki gyanította már, hogy egyik vagy másik, a gyorséttermi ételek és az édességek közül nincsenek jó hatással ránk.

Az amerikaiak egy része, rendszeresen látogatja a gyorséttermeket, ez közel 20%-uk, amíg az elhízott USA-i állampolgároknak ez már közel 65%-a.

De nem a gyorséttermi láncok felelősek mindenért.

Élelmiszerből élelem

ID-100154194

 Sok ételtől tartunk, mint például a „Hús és a krumpli”. De mi kezeskedünk azért, hogy még ezek az ételek is másak, mint régen. A hús beteg állatoktól származik, amik hormon, antibiotikum és más gyógyszerek által kezeltek. A természetellenes táplálkozás alapján felnevelt állatok által, a zsírok minősége és a húsok protein tartalma radikálisan megváltozott. A burgonyát genetikailag módosított és a veszélyes, nehézen lebontható növényvédő szerekkel, szintetikus trágyával és más adalékokkal kezelték.

Fordította: Proksa Tímea

A szupermarketek csak laktató anyagot adnak el

Volt idő, amikor az ételeknek, amiket a szupermarketekben vettünk, hogy otthon megfőzzük, sokkal jobb minőségük volt, mint azoknak az ételeknek amiket a gyorséttermekben lehetett kapni. Ezt a feltevést nem sokáig tudtuk fenntartani. Sok okból elhárítjuk a teljesen kényelmes egészséges okokat a gyorskajára. Az a hiba, hogy a gyors ételre hárítjuk a felelősséget, és ez a mezőgazdasági ipar javára szól. Ez egy szomorú tény, hogy a Mc Donald’s-os ételek és a szupermarketekben kapható ételek között már nem sok különbség van, ahogy eddig volt.

ID-100180743

 Az elhízás okai:

Bármilyen szinten gondolkozunk, ez a helyzet uralkodik. A kormány és az egészségügyi szakértők befejezték a tanulmányaikat és a javaslataikat. A dolgok terv szerint mennek. Mindazonáltal most a helyzet az alapos elemzés és mélyebb megértés szerint reménytelen. Az elhízást muszáj egy másik perspektívából megnézni, hogy megállítsuk ezt a folyamatot. De ez nem elegendő. Az elhízás tünete sokkal nagyobb probléma, mint gondolnánk. Képesek lennénk a nehéz helyzetünk jobbá tételére, ha egy holisztikusabb álláspontot képviselnénk.

Egy populáris magyarázat az elhízásra: Eimer- theorie. Ez a feltevés azt mondja, hogy az emberi test olyan, mint egy vödör; az étel amit felveszünk, megtölti a vödröt és a mozgás amit csinálunk kiüríti. Azok az emberek, akik túlsúlyban szenvednek túlzsúfolják ezt a vödröt, és csak nagyon keveset ürítenek ki.

ID-100190839

Sokat eszünk és keveset mozgunk, de ez az elmélet sokkal több ennyinél!

A test szükségleteit nem veszik figyelembe

A vödörelmélet szerint az összes kalóriát ugyan úgy kell kezelni, mintha ugyan olyan hatással, lennének az egészségre és a betegségre is. De megfeledkeznek az egészségesen és egészségtelenül termesztett termékek figyelembe vételéről. Elhanyagolják a különbséget a minőségben, ami pedig minden táplálkozási kategóriában fontos. Az emberi test tényleges szükségleteit nem veszik figyelembe. És mindezek fölött figyelmen kívül hagyják a többi komplikált tényezőt, a túl sok evést és a mozgás hiányát, ami az elhízáshoz vezethet.

Funkciózavarok és patogén (kórokozó) folyamatok

A vödör elmélet abból a feltételezésből indul, hogy minden normális testi folyamat ép és megfelelően funkcionál, de ez úgy tűnik, hogy nem minden esetben van így. El kell utasítanunk azt az elképzelést , hogy az elhízás eredménye normális élettani mechanizmus. A test  a kóros csoportokat összegyűjti, pl. amik a túlsúlyhoz vezetnek, ezért muszáj a normálistól eltérően egy másik operációs módban dolgoznia. Ez majdnem úgy néz ki, mintha a szervezet egy fajta túlélő módba kapcsolna és előállítja, a túlsúlyt úgy, mintha a legeslegutolsó kísérlet lenne, hogy szokatlanul durva körülmények között kapják meg az ételt, külsőleg és belsőleg is. Része a különböző zavaroknak a hormonális és anyagcsere- rendellenességek és a patogén hatások.Ez azt feltételezi, hogy normális, egészséges személy nem tud egyszerűen túlsúlyossá válni, ha megfelelő mennyiséget eszik és mozog.

Tényezők, amik szerepet játszanak

Egyéb lehetséges tényezők, amik az elhízás kialakulásához vezetnek: tápanyaghiány, diszfunkcionális szervrendszerek, kiegyensúlyozatlan és endokrin hormonális tevékenység, függőség, depresszió, kimerültség és a pszichés és lelki üresség érzése. Egy túlsúlyos embernek azt mondani, hogy kevesebbet kell enni és többet kell mozogni könnyű, megvalósítani viszont nehéz. Egy átfogó értékelés szükséges, amely tartalmazza az összes szempontot, amivel szembesülünk: az emberek különböző okok miatt válnak túlsúlyossá.

Fordította: Garajszki Nóra és Sarkadi Gabriella

Táplálkozásunk közelebbről szemlélve, fontos, hogy ételeinket közelebbről is megvizsgáljuk:

 • Melyik ételből fogyasztunk túl sokat és melyikből kevesebbet?
 • A zsír tényleg zsírossá teszi az ételt?

Az emberek mindig is túl sok zsírt, illetve olajat fogyasztottak. Némely kultúrában a szükséges kalória 70 %-át zsíradékból szerzik be, és ez így ismétlődik generációnként évezredek óta. Miért olyan nagy probléma ez? Mindig is táplálkozás révén vettük magunkhoz a zsíradékokat – ez semmit sem változott. Ami megváltozott, az az elfogyasztott zsírok fajtája.

coconut-oil

Példának okáért a vajban található zsírok fogyasztóinak száma évről évre folyamatosan csökken. A rendkívül egészséges kókuszolajat fogyasztók száma az elmúlt évtizedekhez képest szintén rohamosan csökken. Fentiekért az élelmiszeripar negatív kampányát okolhatjuk. Robbanásszerűen növekedett viszont a kevésbé értékes növényi olajak fogyasztása, mivel ezek az olajak (különösen a keményítettek és részben keményítettek) a legfőbb alkotórészei a kész élelmiszereknek, amelyeket a szupermarketben vásárolunk.

Egy másik kétes összetevő, amit a növényi zsírok mellett gyakran megtalálunk, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS, high-Fructose corn syrup, amit az USA-ban leginkább üdítőitalokhoz használnak). Manapság mindkét adalékból többet fogyasztunk, mint valaha is.

Túl sok lerakódás a túlsúlyos embereknél

Egy alternatív klinikai gyakorlat során túlsúlyos embereket kezeltek,  a tapasztalatok szerint a túlsúly egy igen bonyolult fiziológiai jelenetsor, mely mértéktelen kalóriafelvételben és kevés mozgásban nyilvánul meg. Az ilyen emberek vizsgálata során megmutatkozott, hogy nem csak felesleges tömeg van jelen, hanem hiánybetegségek is fennállnak.

A nyugati tudomány értelmében a hiány ezen fajtáját a hiányzó vitaminok és enzimek pótlásával, valamint az endokrin mirigyek működésének elősegítésével kezelnénk. A klinikai praxisban ez túlságosan általános érvényű, ha az ember a páciensre a következőképp tekint:  a salakanyagok mértéktelen felhalmozása, valamint az őt kísérő hiányjelenségek a szükséges anyagokból, melyek az egészség fontos összetevői.  Az eljárásnak, mely során ezt a bizonyos átalakítást végrehajtjuk, vannak bizonyos tulajdonságai, melyek az amerikai életstílussal és a mi nyugati életszemléletünkkel együtt járnak.

Az egészséggel való hanyag bánásmód

Meghatározó az élelmiszereink kiválasztása, a testünkkel, az érzéseinkkel, a munkával és a származásunkkal  való bánásmód, és még sok minden más. Jónéhány generáción át nem rendelkeztünk igazán egészségtudatos életbeállítódással.

A probléma nem egyszerűen csak a zsír felhalmozódása. Meg kell értenünk, hogy a feldolgozott és előre elkészített élelmiszer, amit a szupermarketben vásárolunk, nem olyan könnyen emészthető, mint a természetes módon elkészített étel. Ennek következtében sok olyan anyag jut beleinkből a vérkeringésbe, melyet testünk normális működése során nem képes feldolgozni.  Az elhízás a megemészthetetlen anyagok felhalmozása párosítva az elhasznált testenergiákkal, a kimerült endokrin készletekkel és a csökkent emésztési kapacitással.

Testünk szemetesládává válik

Végeredményképpen a rendszer elveszti működőképességét; testünk szemeteszsákká válik, tele dolgokkal, amelyekre semmi szükségünk, sem eltávolítani, sem kitisztítani nem tudjuk őket. Külsőleg könnyedén meg tudjuk különböztetni a dolgokat egymástól. Már nem zsírnak nevezzük, mert tudjuk, hogy ez valami más. Cellulitisz, úszógumi, sörhas: még a köznyelv is  tisztában van vele, hogy ez több, mint egyszerű zsírlerakódás. Egy túlsúlyos személy testében a zsírnak a kémiai felépítése is más, mint egy egészséges ember esetén.

Fordította: Balog Rebeka

http://www.zentrum-der-gesundheit.de/adipositas.html