Hogyan segít a gyógypedagógiai fejlesztés?

Hogyan segít a gyógypedagógiai fejlesztés?

A szélütésen átesett betegek szövődményei közé tartozik a beszéd és látászavar, a hallás romlása, beszédképtelenség, emlékezetzavar vagy emlékezetkiesés. A stroke utáni életre jellemző, hogy sok olyan az egészséges embernek egyszerűnek tűnő dolgot újra kell tanulni. A tanulást a gyógypedagógia fejlesztő módszereivel lehet elősegíteni. A rehabilitáció célja, hogy a beteg ne csak elvesztett képességeit nyerje vissza, hanem önállóság és önbizalma, önértékelése is minél nagyobb fokban helyreálljon.

Minden stroke-on átesett beteg sajátos egyéni terápiát igényel. A terápia első lépésében a gyógypedagógus felméri, hogy melyek azok a képességek, amelyek a szélütés során sérültek Az egyéni képességfelmérést követően a gyógypedagógus összeállít egy képzési programot, amelyet a gyógypedagógus a beteggel szoros együttműködésben az állapotjavulás függvényében követ. A gyógypedagógus olyan gyakorlati feladatokat is végeztet a betegekkel, amely javítja a koncentrálóképességet, fejlesztik az emlékezetet és a kommunikációs és szociális képességeket is.

Terápiás módszerek:

  • Az állat-asszisztált terápiák egy kifejezetten erre a célra kiképzett állat (kutya, ló, stb.) terápiás folyamatba való bevonását jelentik.  A terápia célja, hogy az ember és az állat között kialakuljon egyfajta kötődés, melynek  segítségével fejlődésnek indulhatnak azok a értelmi, érzelmi, fizikai funkciók, amelyekben a betegnek működési zavara van. Például kutyaterápia vagy gyógylovaglás.
  • Galileo vibrációs terápia: Egy nemzetközi szabadalommal védett, ún. billenőpados vibrációs eszköz. Használata közben kibillent az egyensúlyból, s ez a páciens részéről aktív közreműködést igényel a helyzetmegtartásban. A vibráció aktiválja az akaratunktól független izomfeszítő reflexeket.
  • Relaxációs terápiák:relaxáció egyaránt jelent testi és lelki ellazulást, mely nagyban segíti a stroke utáni rehabilitációt. Az idegi feszültség, a szorongás izmaink és belső szerveink megfeszülését, görcsbe rándulását eredményezi. A relaxáció által reflexes úton csökkenthető a szimpatikus idegrendszer aktivitása: segíti légzésünk, vérnyomásunk, szívműködésünk, hasi keringésünk egyenletesebb működését. Testileg-szellemileg felfrissít, egy 5-10 perces tréning 2-3 órás alvásnak felel meg. A relaxációra épül az imagináció, a különféle szimbólumterápiák és a meditáció.
  • A manuálterápia egy fájdalomkezelési mód, amelyet elsősorban a manuálterapeuták, gyógytornászok, esetenként gyógymasszőrök alkalmaznak az izom- és csonteredetű fájdalmakra. A manuálterápiás kezelés segítségével hatékonyan mozgásra bírhatók a berögzült ízületek, görcsös izmok és rossz állapotú szalagok.
  • Cranio sacralis terápia: A kezelés során alkalmazott mozdulatok aprók, érzékenyek; a terapeuta nem alkalmaz tekintélyes fizikai erőt vagy hirtelen mozdulatokat, a szervezet természetes hullámait és ritmusát követi, ezt használja fel a szervezetben történő változások elősegítéséhez, nem energiagyógyászat.
  • A pszichoterápia a lelki problémák, vagy pszichés betegségek kezelésének tudományosan megalapozott, szakszerű módja. Ennek eszköze a kommunikáció és az emberi (terápiás) kapcsolat.