Meditálást tanulni – mire jó ez?

Meditálást tanulni – mire jó ez?

ID-100258273

Amikor a meditációról van szó – akkor mindig sok ember megkérdezi tőlem: Mire jó az? Meditálni? Hogyha rendszeresen időt szánsz a meditációra, annak sok előnye van:

 • Rendszeres meditálással sokkal kipihentebbé válhatsz. Olyan helyzetekben is, amelyek korábban stresszt okoztak neked. A meditációval egyszerűbben és gyorsabban kipihenheted magad.
 • Javul a figyelmed, és a koncentrációkészséged, könnyebben le tudod reagálni a gondolataidat. Természetesen tudni fogsz róluk, csak nem kell rájuk reagálnod.  Rendszeres meditáció által a figyelmed képzetté válik. Ez nagyon hasznos lehet – a magán-, illetve a hivatali életben is! J
 • A gondolkodásod tisztább lesz! Nem lesz többet káosz a fejedben, hanem a gondolataid tisztábbá válnak. Ha már egy ideig meditáltál, egyszerűbben meg tudod a gondolataidat figyelni. Ez nagyon pihentető, mert nem kell mindenre velük foglalkoznod! 😉
 • A meditálás által magadat is egyre jobban megismerheted. Ez az egyik legizgalmasabb utazás lehet, amit valaha csináltál! 😉 Ennek egy hihetetlenül nagy előnye lehet, hogy egyre jobban tudod majd az idődet beosztani.
 • Az önbizalmad és az önbecsülésed nőni fog. Azáltal hogy magaddal jobban kijössz, a más emberekkel való kapcsolataid is javulnak. Mélyebb kapcsolatot tudsz ápolni a partnereddel/ partnernőddel. Jobban megérted majd az embereket és könnyebben elfogadod őket.
 • Ha meditálni tanulsz, egy mélyebb értelmet kaphatsz arról, tulajdonképpen miért is vagy itt. Másként fogsz gondolkodni az életedről – és az életről, úgy általában.
 • A meditációval bepillantást nyerhetsz abba, ami lehetséges, ha az életedben egyre feljebb akarsz törni. A meditáció betekintést adhat a spirituális természetedbe.

ID-100264554

A meditáció csak az álmodozóknak és bolondoknak való?

Majdnem minden nagy sportoló szakít időt a meditációra. Ezt az időt arra használják, hogy magukba nézzenek, mert tudják, hogy saját magukban találják meg sikereik gyökerét. A sikeres emberek a gazdaságban is rendszeresen időt szánnak meditációra, a saját dolgaik és gondjaik átgondolására.

Különösen azok az emberek, akiknek szeretetteljes kapcsolatuk van, szintén foglalkoznak a belső önmagukkal, mert tudják, hogy csak akkor képesek másik embereket is szeretni, ha önmagukat is szeretik és elfogadják.

A meditáció tehát nem csak a guruknak és a hosszú szakállú, és indiai ruhás embereknek való, hanem minden embernek.

És ha a kifejezés, mint meditáció nem tetszik, nyugodtan mondhatod, hogy „csendes idő” vagy „magadba tekintés”, mert itt nem csak szavakról van szó, hanem a nyugalom és a béke tapasztalatáról, amit a meditációval te is megélhetsz.

Milyen segédeszközökre van szükségem a meditáláshoz?

Tulajdonképpen semmire! Bármikor, bárhol egészen egyszerűen tudsz meditálni, hogyha akarsz. A meditáláshoz nem szükséges sem füstölőbot, sem zene. 😉 Természetesen, ha szeretnéd, használhatod ezeket a dolgokat, de nem feltétlenül kellenek.

Minden. amire szükséged lehet, csupán egy szék vagy egy ülőpárna, amire leülhetsz. Ezután lazíts valamennyit a ruhádon, hogy kényelmes legyen, és már kezdődhet is a meditáció. J

Meditációtanulás 7 lépésben

Most talán azt gondolod, minden jó és szép – de mi következik most a meditálásban? Máris elárulom neked – és sokkal egyszerűbb lesz, mint gondolnád. J

 1. Keress egy nyugodt és kényelmes helyet. Ülj le egy székre vagy ülőpárnára. Kapcsold ki, vagy némítsd le a telefonodat, hogy senki és semmi ne zavarjon. Végül pedig keress egy ébresztőórát.
 2. Állítsd be az ébresztőórát 10 percre. Ez a kezdésig teljesen elegendő. J
 3. Aztán nézd meg, hogy egyenesen ülsz-e, mert a gerincnek egyenesnek kell lennie. Képzeld el, hogy a fejed tetején van egy láthatatlan zsineg, aminél fogva fel lehet téged húzni. Ezután lazíts meg minden ruhát, ami kényelmetlen. A kezeidet egyszerűen tedd csak az öledbe, vagy a térdedre – ahogy szeretnéd. Aztán csukd be a szemedet (ez a kezdésnél sokkal egyszerűbb).
 4. Lélegezz 5ször mélyen ki és be, hogy még jobban el tudj lazulni.
 5. Most csak a légzésre figyelj, ahogy az orrodon beszívod, és kifújod a levegőt. Csak a légzésre figyelj, nem kell semmi mást csinálnod, csak a légzésedre figyelni. Hogyha a gondolataid elkalandoznak, mindig irányítsd őket vissza a légzésre. Visszaterelni a gondolatokat a légzésre, és csak arra figyelni. Az elején még valószínűleg gyakran másfelé mennek majd a gondolataid – vagy még az is előfordulhat, hogy egy kicsit unod magadat. Ez teljesen normális. Csak mindig vezesd vissza a gondolataidat a légzésre. Ezt 10 percig csináld. Tartsd csukva a szemedet, ameddig az ébresztőóra nem csilingel. Mindegy mi jár éppen a fejedben. Az sem baj, ha ezt gondolod: „Micsoda időpocsékolás, ez alatt ez idő alatt mennyi minden mást csinálhatnék.” Maradj nyugodtan ezeknél a gondolatoknál, ezek teljesen normálisak.
 6.  Csak mindig vezesd vissza a gondolataidat a légzésre. Fogd fel a gondolataidat úgy, mint egy rádióadót, ami azalatt megy, hogy te valami mást csinálsz. a rádió szól, de te ne hagyd, hogy elvonja a figyelmedet. Csak a légzésre figyelj 10 percen keresztül.
 7. Ez minden! J Őszintén. A meditáció nem bonyolult. Ellenkezőleg. Nagyon is egyszerű. Az egyetlen kihívás az, hogy le kell ülni, és rá kell szánni az időt.

ID-100109460

7 tipp, hogy a meditálásból a legtöbbet hozzuk ki

 1. Meditálj rendszeresen. A legjobb, ha minden nap csinálod.
 2. Ha lehet, mindig ugyanazon a helyen, és ugyanabban az időben meditálj. Így hozzá tud szokni a lelked egy adott időpontban a nyugalomhoz.
 3. Légy türelmes, és megértő magaddal. A meditáció mindig megértő lesz hozzád. Sose fogd magadat gyeplőn. Mindig türelmesen vezesd vissza a lelkedet.
 4. Felejts el minden elképzelést, ami történhet vagy történnie kell. Csinálj mindet egyszerűen, és aminek meg kell történnie, meg is történik. Ne ragaszkodj egy „spirituális élményhez” sem, – ha megtörténik, akkor szép és jó – ha nem akkor is rendben van minden. Felejts el minden tervezgetést, kizárólag a légzésedre fókuszálj.
 5. Csináld ezt 10 percen keresztül, még ha az elején nagyon nehezedre is esik. Legyünk őszinték, 10 percig ki lehet bírni, vagy nem!? 😉
 6. Gondoskodj a nyugalomról. Kapcsold ki, vagy némítsd le a telefonodat. 10 percig vonulj vissza.
 7. Próbáld a meditációból nyert nyugalmat az életbe átvinni. Ez talán automatikusan meg is történik? Egyre többször tapasztalod majd, hogy nem muszáj a gondolataidra reagálnod.  Te döntöd el, melyik gondolatokra reagálsz – és melyikekre nem.

Meditáció – Kezdődhet!! J

Most, hogy tudod ezeket a dolgokat, csak az a kérdés, mit kezdesz velük? Komolyan ülj le, és tanulj meditálni. Vagy a „tudás kamrájába” kerül a „Törd le, lyukaszd ki, fűzd le” mottó alapján? 😉

A meditáció csak akkor lesz eredményes, ha tényleg csinálod! Ha csak gondolkodsz a meditációról, attól nem fogsz előbbre jutni.

Csak szánj rá időt. Na, mi lesz, elkezded? Most rögtön? Már elolvastad az útmutatót a meditációhoz, ami azt jelenti, hogy van egy kis időd, nem? Lehet, hogy elég csak 10 perc? Hm? 😉

Minden jót kívánok a „meditáció felfedező utadra”! J

André

Fordította: Pintér Anita

http://changenow.de/meditation-lernen/