Magnézium – a szív testőre

Magnézium – a szív testőre

ID-10034376

A magnéziumnak, a szuper-ásványi anyagnak, van egy ismert, a görcsölő és rángatózó izmokra gyakorolt jótékony hatása. A szív is egy izom, és a magnézium gondoskodik arról, hogy ez mindig laza maradjon, és soha ne görcsöljön be. Támogatja egyúttal a vérnyomás szabályozását, és részese az artériák fennmaradásában. Röviden: a magnézium a szív testőre.

 

A szívinfarktus a vegetáriánusokat sem kíméli

Annette lassan unta elmagyarázni az embereknek, miért éppen ő szenvedett el szívinfarktust (amiből akkoriban épp kigyógyult). Mindenki döbbenten nyitotta nagyra a szemeit, amikor erről hallott, és sikítva kérdezte: „TE?”

Nem egy tipikus szívinfarktus-áldozat volt: Nem volt túlsúlyos, nem dohányzott, mégis 56 „szívinfarktus-éves” volt. Nem volt állandóan ideges, és az agresszióra sem volt hajlamos. Bizony, Isten nem egy alkalommal volt kemény hozzá.

Valójában karcsú és higgadt volt, és évek óta zsírszegény, vegetáriánus étrend alapján táplálkozott. Időközben aligha tudott visszatartani egy-egy nevetési rohamot, amikor ismerősei speciális szív-diétákról akarták meggyőzni, mint dr. Dean Ornish által szívinfarktus betegeknek ajánlott speciális kosztja. Ez után a diéta után élt ugyanis az utolsó éveiben – hogy megelőzzön egy szívinfarktust.

A szívinfarktus legjobban a koleszterinszinttel dacol

Annette mindig rendkívül büszke volt a példás koleszterinszintjére. Sajnos ez semmit nem használt számára. A vérnyomása nyilvánvalóan túl magas volt, legalábbis az orvosa szerint. Elmagyarázta neki, hogy ez vezetett a szívinfarktushoz.

Ekkor az infarktus utóhatásaitól szenvedett. A legrosszabb a félelme volt, hogy azonnal kap még egyet. A szíve dühösen vert a mellkasába, izmai az egész testét kínozták, alig aludt, habár halálosan fáradt volt, és úgy tűnt, hogy a számos orvosság, amit felírtak neki, az egész testéből szabályosan kiszívta a megspórolt energiát. Alig kockáztatta, hogy mozogjon, és egyre gyengébb lett. A legjobb úton haladt a lerokkanás felé.

ID-100134116

Szívinfarktus magnéziumhiány miatt

Annette kardiológusa megdöbbent kimerült és legyengült megjelenésének láttán, amivel a lány a rendelőjébe vonszolta magát. Az orvos rögtön vérvizsgálatot rendelt el, mely azonban alig adott okot aggodalomra. Egy fiatal orvos asszisztens javasolta, hogy határozzák meg Annette magnéziumszintjét – ezzel telibe talált. Az eredmények katasztrofálisak voltak.

Annette szörnyű magnéziumhiányban szenvedett. Magnéziumkészítményeket kapott, és hazaküldték. A magnézium bevétele utáni 24 órán belül már érezte is az ásványi anyag hatását.  Végre tudott aludni! Milyen egy csodás dolog. Elmúlt az izomfájdalom, csillapodott a szívverése, és mint egy varázsütésre: Csökkenthette a gyógyszereit. Az orvosa javította véleményét, amint látta, milyen szembetűnően reagált Annette a magnéziumra, és hangosan tűnődött, hogy vajon Annette infarktusának elsődleges kiváltó oka nem a magnéziumhiány volt-e.

A magnéziumhiány nem ritkaság

A vérkeringési megbetegedések Németországban még mindig a halálozás elsődleges okai. Évente nagyjából 350.000 ember hal meg infarktusban, trombózisban, szélütésben, szívelégtelenségben, stb.

Az átlagétrend elégtelen mennyiségű magnéziumot tartalmaz. Mivel a modern élet további számos faktora hozzájárul a magnézium nagyobb mértékű elhasználódásához (lásd: magnéziumhiány), és ezzel egyidejűleg gyakran gyógyszereket szedünk, melyek megnövekedett magnézium-kiválasztódáshoz vezetnek (pl. magas vérnyomás elleni gyógyszerek), a magnéziumhiány nem ritkaság többé.

Magnéziumhiánytól szenved a szív

A magnézium több mint 300 biokémiai reakcióhoz szükséges az egész testben, tehát egy krónikus magnéziumhiánynak egészségügyi következményei kell, hogy legyenek – különösen a szívre.

Segítség, szívinfarktus!

A szívartériák, melyek az oxigénnel ellátott vért a szívben szétosztják, szétoszlanak, és egyre vékonyabban lesznek. Átmérőjük a milliméter törtrésze. Sajnos éppen ezeknek a parányi ereknek a falára kerül különösen nagymértékben lerakódás. Az okról, hogy mindez miért történik, nincs egyetértés.

Az érfalat ért legkisebb sérülés (fertőzés, vitaminhiány, vírus, stb.) – szóval a fő okok valamelyike – ahhoz vezethet, hogy a koleszterin és a zsírsav egyfajta burkolattá áll össze azzal a céllal, hogy az artériát a legtörékenyebb pontján betapasszák. A kalcium által létrejön egy igen kemény burok, mely a már amúgy is keskeny eret szűkíti.

ID-100201373

Következményként megnő a vérnyomás, hogy a szív képes legyen a megfelelő vérmennyiséget a megkeményedett és beszűkült hajszálereken átjuttatni.

Most már elég egy parányi véralvadék, vagy az érfal izmának görcse, hogy az artériák eltömődjenek vagy összeroppanjanak. Kész a szívinfarktus. A magnézium képes ezt megakadályozni.

 

A magnézium megakadályozhat egy szívinfarktust

A magnézium erősíti a szívet és az artériákat szinte mindenhol.

  • A magnézium erősíti az elasztin felépítését. Az elasztin az az anyag, amely az érfalakat (és sok más szövetet, anyagot) elasztikussá, rugalmassá tesz. Ha nincs magnézium, nincs elasztin, és az érfalak törékennyé válnak, ami ismét gyulladásokhoz vezet.
  • A magnézium támogatja a szövetek, és így a sérült és törékeny érfalak gyógyulását is.
  • A magnézium megakadályozza, hogy a kalciumból és a koleszterinből lerakódás keletkezzen. Ha a táplálkozással a kalcium és a magnézium a megfelelő arányban találkozik, a magnézium hatására meghatározott szállítófehérjék a fölösleges kalciumot a csontokba juttatják. Azonban ha magnéziumhiány lép fel, és az egészséges mennyiségi arány a kalcium javára elmozdul, túl sok szabad kalciumion kerül a vérbe, és semmi nem felel azért, hogy ezek eljussanak a csontokba. A „szabad” kalcium most a zsírsavakkal és a koleszterinnel lép reakcióba, segítve a veszélyes lerakódás növekedését. Ezek a lerakódások a magnézium (és egy tudatos étrend) segítségével ismét eltűnnek.
  • A magnézium gátolja a véralvadék képződését.
  • A magnézium megelőzi a görcsöket (mindegy, hogy a lábban, vagy az érfal izomzatában van-e)
  • A magnézium csökkenti a vérnyomást, mert csak a magnézium képes elérni az artériafal izomzatának nyugalmát.

ID-100151245

A magnézium életet ment

A magnézium szívegészségre gyakorolt extrém hatásai alapján hajtottak végre tudósok a Harvard Orvosi Egyetemen egy vizsgálatot, melynek bizonyítani kellett, milyen fontos a magnézium a hirtelen szívhalál okozta halálozási esélyek csökkentése miatt is. A tanulmány több mint 88.000 nőt vett 30 évig nagyító alá, megvizsgálva táplálkozási szokásaikat és életmódjukat.

Emellett különös figyelmet fordítottak az étrendjük magnéziumtartalmára, és megállapították, hogy a legtöbb magnéziumot fogyasztó nőknek volt a legnagyobb védelmük egy hirtelen szívhalállal szemben. A tanulmány vezetői arra az eredményre jutottak, hogy 291 nő (a tanulmánycsoportból) váratlan szívhalált halt volna, ha nem lett volna ilyen magnéziumban gazdag étrendjük.

A magnézium óv a hirtelen szívhaláltól

Egy vizsgálat eredményei, melyek egy „American Journal of Clinical Nutrition” nevű hírlapban jelentek meg, hasonlóan pozitív utalásokat tesznek arra, hogy a nők egy magnéziumban különösen gazdag táplálkozással védettebbek egy halálos szívrohammal szemben, mint a „normális” étrenddel rendelkezőek

A „magnéziumos nők” esélye a szívhalálra 41%-kal kisebb. A tudósok végkövetkeztetése: „E tanulmány során magasabb magnéziumkoncentráció került a vérplazmába egy csekély esélyeket az ún. hirtelen szívhalálra jelentő, magnéziumban gazdag étrend következtében.

Ha a megfigyelt összefüggés valóban reális, akkor a magnézium-szint felemelése egyértelműen csökkenthetné a hirtelen szívhalál veszélyét.

Amiért Annette szívinfarktust kapott…

Egy magnéziumban dús táplálkozás képes drámaian növelni az esélyeit, hogy elkerüljön, vagy túléljen egy szívinfarktust. Válasszon tehát ajánlott, magnéziumban gazdag ételeket, mint pl. amaranth, quinoa, tengeri alga, tökmag, napraforgómag, szezámmag, dió és mandula

Ismét világos, miért lehetett Annette-nek a magnéziumhiány miatt szívinfarktusa, habár emellett egy specialista szív-diétáját követte. A dr. Ornish által terjesztett diéta rendkívül zsírszegény. A napi kalória bevitel csupán 10%-a kerül zsírok formájában a szervezetbe.

Ez azt jelenti, hogy az összes dió, mandula és az olajos magvak fogyasztása meg van tiltva (habár éppen ezek az élelmiszerek tartalmaznak rengeteg magnéziumot). Jól mutatja ez a példa, hogy a vegetáriánus táplálkozás nem mindig és automatikusan egészséges és jó – különösen, ha kevésbé a természeten, hanem inkább a tudományos eredményeken alapul.

Egyre csökken a magnéziumtartalom az élelmiszerekben

ID-100236851

A magnézium fő forrása a modern életmód szerint a gabona. Eltekintve attól, hogy lényegesen kevesebb magnéziumot tartalmaz a fent említett élelmiszerekhez képest, 00-búzaliszt formájában előszeretettel fogyasztják.

Mivel azonban a magnézium leginkább a mag csírájában található, magától értetődően magnéziumban szegények a fehérliszt-termékek. Ehhez hozzájön a modern földművelés, ami a szintetikus trágyával való vetés alapján a gabonáink és a zöldségeink magnéziumtartalmának csökkenéséhez vezet. Az utóbbi 100 évben az ipari földművelés módszerei 75 százalékos magnéziumveszteséghez vezettek.

Magnézium: Mennyi kell nekem?

A javasolt napi minimális magnézium-bevitel nőknél 320 milligramm, míg férfiaknál legalább 420 milligramm szükséges. A megszokott, modern életmóddal ez a minimum ritkán elérhető. Egy minimum talán minden egészséges ember számára elegendő, de egy egészségügyi gondokkal (pl. porckopás, vércukor szint-probléma, vagy fokozott hajlam a stresszre) küzdő embernek semmiképpen sem.

Napi 1000 milligramm, vagy akár több magnézium szükséges hónapokon keresztül, hogy éveken át kiküszöböljük a magnéziumhiányt. Ha Ön azt gondolja, hogy egy magnéziumban gazdag étrenddel nem tudja biztosan fedezni a magnéziumszükségleteit, a természetes étrendkiegészítők segíthetnek Önnek.

 

Magnézium a Sango korallból

A Sango korall természetesen növekedő ásványi anyag-komplexből áll, mely a magnézium és kalcium ásványi anyagokat az emberi test számára megfelelő 1:2 arányban tartalmazza. 70 további ásvány és nyomelem gondoskodik a Sango korallban arról, hogy minden ásványi anyag természetes kapcsolatban és a megfelelő társanyagokkal forduljon elő, tehát hogy maximálisan rendelkezésre álljanak, és az emberek jól fel tudják használni.

Kis adagokban bevinni a magnéziumot

Gondoljon arra, hogy minél kevesebb magnéziumot hasznosít, annál nagyobb mennyiségben kerülnek adagolásra az étrendkiegészítők. Ha tehát váratlanul bevinne 1000 mg magnéziumot, a szervezete csak a felét fogadná be. Vegyen be inkább 5×200 mg-ot, és mindig képes lesz 75 százalékát hasznosítani. Ossza fel ezért napi beviteli adagját több részre!

ID-10037762

Magnézium a bőrre permetezve

A magnéziumfelszívódás a bélben az idő múlása és a gyomor-bél-tájékon elszenvedett sérülések (pl. sérült bélflóra, és/vagy antibiotikum-terápiák okozta gombásodás a bélben) miatt jelentősen csökken, ami miatt ezekben az esetekben a magnézium transzdermális magnézium klorid formájában képes felszívódni. A transzdermális magnézium klorid 6-7 héten belül képes kiküszöbölni a krónikus magnéziumhiányt, míg az orálisan bevitt magnéziumnak 6-12 hétre van szüksége az intracelluláris magnéziumszint újbóli megemeléséhez. A transzdermális magnéziumot (pl.) egyszerűen a bőrre kell permetezni, de lábfürdő útján is felszívódik.

Amit figyelembe kell vennie, ha gyógyszert szed

Amennyiben gyógyszert szed, és elhatározza, hogy étkezését magnéziumkészítményekkel egészíti ki, előfordulhat, hogy hirtelen rosszul lesz, és újabb tünetek jelentkeznek, amikről eddig még nem tudott. Magnéziumhiányban szenvedett, ami különböző tünetekhez vezetett, mint pl. magas vérnyomás. Ezen tünetek ellen orvosságokat kapott (anélkül, hogy bárki tudta volna, hogy ezeket a tüneteket magnéziumhiány okozta). Az orvosságok csökkentették a vérnyomást.

Ha most magnéziumot visz be, akkor az automatikusan egy egészséges vérnyomásról gondoskodik. Mivel azonban a vérnyomáscsökkentő tablettákat bevette, ezek még lentebb viszik a vérnyomását. Most már hirtelen a túl alacsony vérnyomás tüneteitől szenved. Ez természetesen csak egy példa.

Beszéljen tehát elővigyázatosan – ha gyógyszert szed – orvosával, vagy kezelőorvosával a magnézium szedéséről, hogy adott esetben be tudják állítani az orvosság dózisát.

Forrás:

1. forrás

„The Magnesium Miracle“ von Carolyn Dean, M. D., N. D.
Tudjon meg többet az alábbi linken: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/magnesium-herz.html#ixzz2VKXJ31Iw

 

Fordította: Galambos Levente