Óvatosan a gyógyszerekkel!

Óvatosan a gyógyszerekkel!

medications-257346_640

Az US-Amerikai kutatók, egy tanulmánya kimutatta, hogy azok a nők akik a múltban a mellrákkal szembeszálltak és után a magas vérnyomásra, szívproblémákra, ACE-gátlót és/vagy béta-blokkolót kellett szedniük; a rizikó, hogy visszaesnek a mellrákba ezeknek a gyógyszereknek a hatására, megnőtt. Ami újra bebizonyítja, hogy a gyógyszerek mellékhatásai nem mindig ismertek.

Az emberi test nem áll egyedi alkotórészekből, és ezek egymástól függetlenül működnek. A sejtek kapcsolatban állnak egymással, híreket közölnek és cserélnek egymással. Ha egy fejfájástablettát beveszünk, nem csak a fejre hat, hanem az egész szervezetünkre. A fejfájástablettán nem áll, a test számára olvasható felirat ( pl.: „jó alvás”), egy sejt és egy szerv sem tudja hogy mit kell csinálni a beérkező idegen anyagokkal.

A hatóanyag, aminek a fejfájás ellen kellene hatnia, nem csak arra hat hanem az egész testre. Bár tényleg csökkenti a fájdalmat, ezért gondolja azt az illető ember, hogy pontosan ott hat ahol kell. De ez csak mellékes. Ugyanakkor sok másik reakciót bocsájt ki a testben- azzal a különbséggel hogy hatásuk gyakran nem azonnal érződik, hanem adott körülmények között néhány hét, hónap, év elteltével.

Egy gyógyszert a feltalálója csak egy speciális szervre vagy problémára határozhat meg, azonban lehetséges, hogy más szerveken, sejteken, keringésben és az immunrendszeren fejti ki hatását. Lehetséges, hogy a magas vérnyomás ellen való gyógyszer nem csak arra hat. Bár csökkenti a vérnyomást, más testi funkciókat is befolyásol hosszú távon. Ezek nem jelennek meg rögtön a gyógyszerek beszedése után. Egyre több kutató foglakozik a fenti probléma megoldásával.

Magas vérnyomás gyógyszerek- tényleg olyan ártalmatlanok?

A Jonsson Comprehensive Cancer kutatói 8 Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) pl. megvizsgálták, hogy a magas vérnyomásra való gyógyszerek ( béta-blokkoló és ACE-gátló) a mellrák kialakulásához vezethetnek. Ezeket a tanulmányokat nyilvánosságra hozták a Breast Cancer Research-ban és a Treatment-ben.

A béta blokkoló így csökkenti a vérnyomást

 

hand-1106934_640

A béta receptorok a szívben, erekben és a vesében fordulnak elő. Miután a szervezet által termelt adrenalin és noradrenalin kapcsolódik a béta-receptorokkal, hatásukra megnő a szívverés gyorsasága, és erősebben is ver a szív, vagyis több vért tud kilökni, a vesében pedig vízvisszatartást idéznek elő. A béta-blokkoló megakadályozza, hogy a vérnyomásban növekvő anyagok a béta receptorokon kapcsolódjanak. A szívverés lassúbbá válik, és a vérnyomás süllyed. Mellékhatásai: szédülés, fáradtság, hideg kezek és lábak és alkalomadtán rosszkedv, depresszió, szívelégtelenség, asztmaroham, emlékezési zavar, merevedési zavar és keringési problémák.

Az ACE-gátló így csökkenti a vérnyomást

 

heart-care-1040227_640

Az ACE-gátlók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képezik. Elnevezésük az általuk gátolt enzim (angiotenzin-konvertáló enzim) nevének rövidítéséből származik. Ez az enzim egy olyan anyag (angiotenzin II) keletkezését segíti elő, amely más hatások mellett, csökkenti a vesében a víz és a nátrium kiválasztását, ezzel pedig emeli a vérnyomást.

Az ACE-gátlók hatására viszont nem termelődik ez az anyag, tágulnak a vese erei, több vizet és nátriumot választ ki, és így csökken a vérnyomás.

Mellékhatásként felléphet köhögés, de ez teljesen ártalmatlan.

Tudnunk kell, hogy a krónikus egészségügyi problémákra felírt vényköteles gyógyszerek, mellrák fennállása esetén, nagyon tudatos körültekintést igényelnek, nyilatkozta dr. Ganz (Dr. Patricia Ganz a Kaliforniai Egyetem Jonsson Comprehensive Rákkutató Központ) egy sajtónyilatkozatban.

A nemzetközi szakértők a „legyőzni a rákot” és az „Élet a rák után”-t (LACE) kiemelték: Bizonyos gyógyszerek, amelyek nagyon hasznosak a a szív-és érrendszeri betegségek kezelésében,  rendkívül károsak lehetnek volt emlőrákos betegeknél .

Tulajdonképpen dr. Ganz be akarta bizonyítani, hogy a magas vérnyomásra való gyógyszerek csökkenteni tudják a mellrák ismétlődését. Aztán rájött, hogy az ellenkezője volt a helyzet . A tanulmányban 1779 nő vett részt, akik már egyszer átestek a mellrákon. Közülük 292-nél újra megjelent a kór.

Dr. Ganz rájött, hogy a résztvevő nők 23%- a ACE-gátlót vagy béta-blokkolót szedett be. Ezek a nők általában öregebbek voltak, túl voltak a klimaxoláson és egészségügyi problémáik voltak, pl. túlsúly, diabétesz vagy magas vérnyomás.

A 235 aki ACE-gátlót vett be, azoknál sokkal esélyesebb volt, hogy újra kialakul a mellrák. Akik béta-blokkolót vettek be, azoknál kisebb volt az esély. Akik mind a kettőt beszedték azoknál 50-50% volt az esély. Tehát nem csak az életmód, hanem a gyógyszerektől való mellékhatások-amelyek teljesen függetlenek a mellráktól- befolyásoljak a kialakulását.

A hatásmechanizmus számos gyógyszernél még nem ismert.

Az ismert, hogy a krónikus stressz magas vérnyomáshoz vezet. A stressz elősegíti a gyulladásokat. A gyulladások jelentősen növelik –legalábbis a laboratóriumi állatoknál- a rák megjelenését. De nem csak a stressz, hanem különböző gyógyszerek, mint például az ACE -gátlók és a béta – blokkolók – szintén hatással lehetnek a test gyulladásos folyamataira.

egészséges életmód

 

Gyógyszerbevétel előtt más módszerekre is gondolni kell,  pl. a magas vérnyomásnál az egészséges életmód és a természetes alapanyagok jó eredményekhez vezetnek.

http://www.zentrum-der-gesundheit.de/blutdruck-medikamente-ia.html#ixzz2VKeLUkUG

Fordította: Garajszki Nóra és Sarkadi Gabriella