Összhangban önmagunkkal

Összhangban önmagunkkal

avagy…

 Kifelé a krízisből, út a sikeres élethez

„Hiszem, hogy a betegség maga a kulcs bizonyos ajtók megnyitásához…”

A burnout-ot (kiégés) találóan a lélek infarktusának is nevezhetjük. A teljes összeesése a test- szellem-lélek rendszernek. Ezek a tényezők szintén szerepet játszhatnak a stroke kialakulásában. Tény, hogy 2004 és 2011 között számos pszichológiai betegség 1400%-al nőtt. (WldO)

ID-100128285

Pontosan mi történik itt? Hogyan lehetséges az, hogy egy ember annyit dolgozik, hogy összeomlik? Nézzük közelebbről az alapbetegség tényezőit. Nézzük meg, hogy milyen faktorok vezethetnek a betegségek kialakulásához.

Egyrészt a növekvő pszicho- szociális stressz, a rohanó élet, a dinamikus high-tech haladás, az állandó elérhetőség, a megfelelési kényszer, és hogy nincs „pillanatnyi” szabadság. Nem mindenkinél, de egyes embereknél ezek a faktorok burnout kockázatot jelenthetnek. Feltehetjük a kérdést, miért? Milyen hasonlóságokat mutatnak az emberek? Milyen hasonló tulajdonsággal rendelkeznek az erre hajlamos emberek?

Abszolút tökéletességre törekszenek minden téren, és eleget szeretnének tenni a magas elvárásoknak. Ha ezeket az igényeket nem tudják kielégíteni, az agyban egy állandósult stressz állapot alakul ki. Ennek következményeként különböző testi- lelki – pszichikai anomáliák lépnek fel, úgy, mint a test minden részét érinthető fájdalom, továbbá megbomlik a hormonháztartás, az immun-, és az idegrendszer egyensúlya. Ez addig fokozódik, amíg a szervezet egész rendszere összeomlik. Energia nélkül a test nem képes a létfenntartási feladatait ellátni. Saját erejéből nem képes az  öngyógyításhoz szükséges energiához hozzájutni. Így a kör bezárul.

Keresvén egy adekvát választ  erre a komplex fenoménre, szükségessé válik egy szintézis elkészítése. Mint affajta evidencia, mellék utak nélkül.

A szintézis alapja egy holisztikus modell, mely bevált módszere a pszichológiának, továbbá a hagyományos kínai orvoslás (TCM), a modern coaching és mentális képzési módszerek. Mindegyik módszer a tudat képzését szolgálja, és egy fontos speciális feladatot lát el, az egész szervezet biológiai rendszerének gyógyításában. Ezek egymásra hangoltsága képes érdemben a hatást többszörösére növelni. Minden egyén különböző szintű tudatossági szinten van. Nincs két egyforma ember. Ez azt jelenti, hatékony tudatos munkára van szükség és gazdag módszertani sokszínűségre, mellyel a cél, a tudat képzése, ez a fókusz.

A burnout folytatásaként, ebben a részben nézzük meg, a gyakorlati megvalósítását, a modellnek.

Az első cél az, hogy ellensúlyozni kell a tehetetlenség érzését, és ehhez a következő gondolatok nyújtanak segítséget.

A tudat és a tudatosság központi szerepét kell tisztázni  és megérteni. Minden, amit érzékelünk a világból, az egy érzelmi filteren  megy keresztül. Ily módon alakítjuk az önmagunkról, és a világról alkotott képünket. Egyedül csak ez a rendkívüli egyedi elbírálás dönt arról, hogy mi történik a hormonális, immunológiai és pszichológiai szinten. A fejlett tudat képes a belső forrásunkhoz eljutni, és így a gyógyulási folyamatot elindítani. Ha ez tudás, belső érés eredményeként tudatossá válik, akkor a  tehetetlenség helyén lassan megjelenik  egyfajta bizonyosság. A bizonyosság, hogy képesek vagyunk önnön erőnk befektetésével a világra, környezetünkre hatni, sorsunkat aktívan a kezünkbe venni, már nem érezzük magunkat kiszolgáltatottnak tovább. Ez a bizonyosság biztonságérzéssé nő, ami  pedig elengedhetetlenül szükséges a gyógyuláshoz.

ID-10034903

Ezt a folyamatot tudatosan, praktikus Qi Gong energetikai testgyakorlatok segítségével erősítjük, melyek nagyon értékesek. Nem csak a belső tartást korrigálják, hanem egyidejűleg energetizálják a testet. Ezek az orvosi Qi Gong gyakorlatok kiválóan alkalmasak továbbá a szellem tudatossági szintjének emeléséhez, azaz a tudat képzéséhez. Továbbá szabályozzák a légzést, az érzelmeket, erősítik a szervek működését és leépítik a stresszt. A ”meridián munka” teljes befolyással hat az egész emberi test- szellem-lélek rendszerre. A pusztán testi gyakorlatok segítségével, nagyon gyorsan és effektíven meg lehet változtatni a negatív pszichés állapotokat.

A kommunikációs modellek az elemző elme támaszaként szolgálnak. Ez az elemző elme képes felfedezni, megvizsgálni, és megérteni a jelen állapotot. Ha a kliens tudja most hol áll, és hogyan jutott oda, milyen gondolatok, milyen gátló hiedelmek akadályozzák őt, akkor már megtette az első fontos lépést. Első feladat a nem ítélkező belső hozzáállás gyakorlása. A cél csupán felismerni, ami van, minden nemű értékelés nélkül. Ily módon lehetséges egy mélyre ható, a magatartást megváltoztató impulzust adni. Ezek a részint kognitív stratégiák, ugyanakkor a tudatalattiban tárolt információkat és folyamatokat is megváltoztatják, és így hatékonyan kiegészítik a mentális képzési módszereket. Ezek hatékonyan hozzájárulnak az érzelmi stabilitáshoz, és aktiválják a belső erőforrásokat. A következő feladatként a kliensnek meg kell tanulnia, hogy felelősséget vállaljon a saját életéért. A modellt kidolgozó szerző-terapeuta erre a célra kognitív és mentális technikákat használ. Az „Energetikai Hypnosis” minden kezeléses terápia természetes hozzátartozója. Mivel itt a szervezet teljes összeomlásáról van szó,  ezért mindenképp egy külső energia bejuttatására van szükség. Az otthon végzendő feladatok, és a terápián alkotott konstruktív visszajelzések erősítik, ’de facto’ az együttműködést, továbbá fontos tájékoztatásként szolgálnak a kliens életében történt változásokról. Így lehetséges az elkövetkező terápiákat ennek tudatában alakítani, újra formálni. Ezzel a kliens megkapja az ő igényének megfelelő eszközöket, amelyek segítségével a burnout betegségből győztesként kerül ki, továbbá az immár megváltoztatott életmódját stabilizálni tudja.

ID-100122612

A centrumában megerősített stabil személyiséggel, az ember világos elvek szerint, és céltudatosan él.

Ha többet szeretnél olvasni ebben a témában, akkor az alábbi linkre kattintva megteheted:

http://spireo.de/listing/burn-out-aus-der-krise-zum-erfolgreichen-lebenskonzept/

forrás: Ilona Kiss         http:// www.1burnout.de

Olsa Ildikó