Pilates feladatok

Pilates feladatok

A Pilates egy egész testre kiható tréning, amit feltalálójáról neveztek el. Legfőképpen a has-, hát-, medence-, és lábizmokat erősíti.

ID-100209595

Elmagyarázzuk a központi Pilates alapokat, amelyeket ha követünk az edzés a lehető legeredményesebb lesz.  5 gyakorlattal azonnal lehet is kezdeni, mindegy hogy az irodában vagy otthon vagyunk.

Pilates: Energia ház

Az energia ház megmutatja a Pilates világában a fűző izmot, a hátgerinc mélységi izmot ás a medencét. Ezekből a területekből nem csak energiát vesz ki a test; az energiaház tréningjének segítségével a testtartást is javítja. Aktiváljuk az energiaházat, ha kilégzéskor a köldököt a gerinc irányába húzzuk. Egyszerűen képzeljük el azt, hogy egy túl szűk nadrág van rajtunk és azon szeretnénk a cipzárt felhúzni.

Semleges medence a Pilatesnél

Nagyon fontos, hogy a medence természetes tartásban legyen, hogy a gerinc nyomását felvegye. A semleges medence majdnem az összes Pilates gyakorlatnál megtartott. Egyenes háttal és kissé görbített háttal a medencét könnyen előre lehet tolni.

Pilates és a légzés

ID-100110836

Minden Pilates gyakorlat Alphája és Omegája,a helyes légzés. A légzésnek fel kell emelnie  a testtudatot és a testkontrollt. A Pilatesnél a hasi légzés edződik, ez azt jelenti, hogy belégzéskor a has emelkedik. A medencék aktiválódnak, a váll és a nyak továbbra is nyugalomban van. Minden tréningben a mozgásnak és a légzésnek összehangoltnak kell lennie.

Koncentráció Pilates alatt

Minden Pilates gyakorlat a test teljes koncentrációját igényli. A gyakorlatokat jobb lassan elvégezni , mint sok erős mozgással. Hogy a teljes hatást elérjük, egész idő alatt koncentrálni kell a helyes tartásra, légzésre és az energiaházra. Egyszerűen képzeljék el azt, hogy marionett babaként zsinóron lógnak, ami a fejükbe van rögzítve. Ezt a zsinórt hagyják egyenesen. Az elme és a test teljes harmóniába kerül.

Pilates hasizomra

A Pilates sok figyelmet  lesz szentel a hasizomnak, mert csak edzett hasizommal marad a derék mozgékony, és csak így adja meg a gerincnek az elegendő támaszt. Mindenek fölött a fűző izmoknak sokat kell működniük, hogy a mozgáskészüléket aktiválják. Azoknak az embereknek, akik sokat ülnek, rendszeresen erősíteniük kell a hasizmukat, mert üléskor az izmok elernyednek. A sok nevetés vagy egy léggömb fújása jó feladat. Gyakorolja, olyan gyakran amilyen gyakran csak lehet.

A medence „szemmel tartása”

A medencének egy fontos védelmi funkciója van a belső szervekre nézve és döntő szerepet játszik az egyenes tartásban. Embereknek, akik inkontinenciától szenvednek, Pilatest szoktak javasolni, mert a sok gyakorlat javítja a medence megfeszítését és ellazítását. Sok embernek jelent nehézséget az hogy észlelje a medenceföldjét, úgyhogy ez segít fejleszteni az öntudatot. Megszorítja az izmokat, mint például ha a vizeletünket akarjuk visszatartani. Lélegezz lassan és többször ismételd ezt a gyakorlatot.

Ez nem csak a hasizmot erősíti, hanem javítja az összehangolást és az egyensúlyérzéket. Feküdj le háttal a földre és emeld fel kezeid lábaid. Emeld fel a lábadat spiccelve. Lélegezz és emeld fel a lábadat kb. 50 fokkal. Ugyanakkor a felső testedet is emeld. Nyújtsd ki a kezedet előre, úgy hogy az párhuzamos legyen a lábaiddal. Tartsd így egy kicsit. Később tedd a kezedet a fejed mellé megint és kezdd, előröl a gyakorlatot.

Fordította: Garajszki Nóra

ID-10088588