Sokféle lehetőség van arra, hogy a magas vérnyomást természetes módon normalizáljuk.
Ehhez számolnunk kell az étrendünk célirányos változtatásával, a rendszeres testmozgással és a megfelelő relaxációs gyakorlatokkal. Ezen felül vannak olyan létfontosságú anyagok, amelyek alkalmasak arra, hogy természetes módon kezeljük a vérnyomást.
1.) Magnézium
Nagyon fontos vérnyomást szabályzó ásványi anyag a magnézium. Számos tanulmány mutat rá arra, hogy a magnézium bevitel, mint a szisztolés és a diasztolés vérnyomást is szintén tudja szabályozni. A magnézium, mint mono-preparátum fogyasztva, csak átmenetileg és orvos felügyelete mellett történhet.
Másként viselkedik a magnézium táplálék kiegészítőként, természetes keverékekben a szerves magnézium más ásványokkal és nyomelemekkel látja el a testet. Ez a magnézium tartalmazza az összes ismeretet a természet káros hatásaival szemben és ezáltal tudja ártalmatlanítani azokat.
2.) C-Vitamin
A C-vitamin egy fontos antioxidáns és megközelítőleg a test minden biokémikus reakciójában részt vesz. Magas vérnyomásnál feltehető, hogy a c-vitamin a nitrogénoxid termék növekedését részesíti előnyben. A nitrogén oxid a szükségesig kitágítja az ereket és ez a tágulás csökkenti a magas vérnyomást.
3.) Koenzim Q10
A koenzim Q10 hatékonysága szintén bizonyított a magas vérnyomással szemben. A koenzim Q10 egy zsírban oldódó anyag és ezért zsírtartalmú ételekkel kell fogyasztani.
[otw_is sidebar=otw-sidebar-1]
4.) Olajok
A kiváló minőségű olajok nagy részét az omega-3 zsírsavak, EPA (Eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) teszi ki, és igazolt, vérnyomás csökkentő hatása is van.
Az omega 3 zsírsavak képesek javítani az artériák rugalmasságát, hogy a magas vérnyomással szemben jobban helyt álljanak.
Különösen ajánlott olajok: a bio-lenolaj továbbá más egészséges olajok is. Elővigyázatot igényel mindenféle halolaj, mert ezek erősen szennyezettek méreganyagokkal.
5.) A fokhagyma
A fokhagymának ismert pozitív hatása van a magas vérnyomás kiegyenlítésében – mint a szisztolés és diasztoléséban területen egyaránt.
Fontos: Védjük a testünket a fent nevezett eljárásokkal, a vérnyomást állandóan ellenőrizni kell, esetenként – a doktorral folytatott konzultációt követően –csökkentése vagy – a legjobb esetben – a gyógyszer megszüntetése ajánlott.
[otw_is sidebar=otw-sidebar-2]
Fokhagyma – a tápanyag
A fokhagyma egy fontos tápanyag. Képes a “nem kívánatos látogatókat” kiűzni a szervezetből és ezzel a betegségeket megelőzni. A fokhagyma évszázadok óta kulináris és gyógyászati célokra alkalmazható.
Számos vitamin és ásványi anyag
Már napi egy gerezd fokhagyma ellátja a szervezetet A, B és C vitaminokkal. Ezenkívül tartalmaz számos ásványi anyagot is, mint a szelén, jód, kálium, vas, kálcium, cink és a magnézium. A fokhagyma akkor a leghatékonyabb, ha frissen használjuk fel, mert röviddel azután hogy szétnyomtuk, elveszti a hatékonyságát.
A fokhagyma jótékony hatásai
Néhány jótékony hatása a fokhagymának:
- Antioxidánsok
A fokhagyma megakadályozza a szabadgyököket és véd a betegségek és az idő előtti öregedés ellen. A fokhagyma tartalmaz allicint, ami két erős antioxidáns hatékony enzimnek, nevezetesen a kataláznak és a glutationnak, a szintjét növeli a vérben.
- A rák megelőzése
Kutatások bizonyítják, hogy az allicin rák megelőző hatást birtokol. A University of North Carolina intézmény, összesen 18 különböző tanulmányt vizsgált amelyek fokhagyma evőkön végeztek. A kutatások kimutatták, hogy az emberek, akik sok nyers vagy főtt fokhagymát esznek, azoknak kisebb a kockázata a vastagbélrákra. Sőt, kimutatták, hogy a gyomorrák kockázatát is a felére csökkentette, azoknál akik a legtöbb fokhagymát fogyasztották.
- Csökkent a szívbetegség kockázata
A Weill Medical College tudósai New Yorkban feltalálták, hogy a fokhagyma összetevői hozzájárulnak az egészséges szív- és érrendszer működéséhez és fokhagyma képes csökkenteni az LDL-koleszterint, és a vérnyomást.
Megjelent a Journal of the Royal College of Physicians tanulmánya, melyből kiderült, hogy a fokhagymafogyasztás már 4 hét után is 12%-al képes csökkenteni a koleszterin szintet. Egy másik tanulmány szerint a Journal of Hypertensionban a részvevők 1% és 5%-a között a fokhagymakapszula vérnyomás csökkenést eredményezett.
A fokhagyma egy természetes vérhígító és csökkenti a vérrögök kialakulását, amik a stroke-hoz vagy a trombózishoz vezethetnek.
- Segít megelőzni a megfázást, az influenzát és a parazitákat
A fokhagyma egy természetes antibiotikum, mert le tudja küzdeni a baktériumokat, vírusokat és a protozoonokat (egy parazita fajta) a testben – és teljesen mellékhatások nélkül.
A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a fokhagyma napi fogyasztása a megfázás kockázatát a felére csökkentette. De akkor is, ha már megfáztunk, fokhagymafogyasztással gyorsabb a gyógyulás.
- Gombák ellen is hatékony
A fokhagyma ezenkívül gombaölő tulajdonságokkal bír, például a gombás fertőzésekkel szemben segít.
Fordította: Proksa Tímea
Forrás: Zentrum der gesuntheit