Tudástár_GY.I.K.

Tudástár_GY.I.K.

1 kérdés – 1 válasz

 

Milyen típusai vannak a stroke-nak?

  • Infarktus – kb. 80%-ban – Egy vérrög kerül az agyba
  • Agyvérzés – egy nyaki vagy koponyán belüli ér megreped.

Mit jelent a TIA?

Átmeneti agyi keringészavar – múló neurológiai tüneteket okoz, azaz a stroke-kal ellentétben maradandó agykárosodás nem keletkezik. DE TIA után nagyobb a stroke kialakulásának valószínűsége, ezért ekkor is fontos azonnal orvoshoz fordulni.

Mit jelent a post stroke depresszió?

Stroke utáni depresszió, az aktuális állapot miatti szorongás, rossz hangulat. Az állapot el nem fogadása, meg nem értése. a hangulatzavar megnehezíti a rehabilitációs folyamatot. Mindenképpen érdemes szakemberhez, (pl. pszichológus, neuropszichológus) fordulni.

Mi az afázia?

Összefoglaló elnevezése mindazon nyelvi zavaroknak, amelyek organikus agyi sérülés következtében jönnek létre és a már kialakult nyelvi képességet érintik. A beszédmegértés, a beszédbeli kifejezés, az írás, olvasás és számolás zavarát is magába foglalja. A kifejezőkészség és a megértés sérül, külön-külön vagy akár egyszerre.

Mi jelent a dizartria?

A hangok megalkotásának és a szavak kiejtésének zavara.

Mit jelent a disphagia?

Nyelési nehézséget. Ez a probléma jelentkezhet a stroke után. Nagy segítséget jelenthet a szakemberrel (logopédus, beszédteraputa) végzett rehabilitáció. Az ő segítségével (helyes testtartás, gyakorlatok) erősödhetnek az izmok, melyek javíthatják a nyelést és a beszédet.

Mi a látótérkiesés?

Az agy károsodása miatt bekövetkezett beszűkült látótér, ami esetenként a betegben nem is tudatosul. A látópálya károsodása okozza. A beteg látóterének egy részében egyik szemével sem lát.

 

 

A spaszticitás és a stroke

Az agyi katasztrófa (stroke) miatt kialakult fokozott izomtónus a spaszticitás. Többnyire a végtagokat érinti, mértéke különböző. A görcsösség miatt a mozgás ritmusa lelassulhat és súlyos esetben fájdalmat is okozhat. Fontos, hogy naponta végezzünk lazító gyakorlatokat, amelyeket a szakember (konduktor, gyógytornász) javasol.

Mi a Neglect szindróma?

Attól függően, hogy melyik agyfélteke sérült, a test egyik oldalának észlelése kiesik.

Az epilepszia és a stroke: A poststroke epilepszia

Az agyszövet szekunder, másodlagos sérülésére visszavezethető, görcstevékenység, mely különböző mértékű lehet. A szem fennakadásától, a rángó- görcsön keresztül az eszmélet- vesztésig. Neurológus szakember segítsége nélkülözhetetlen!