10 tipp az egészséges és hosszú élethez

10 tipp az egészséges és hosszú élethez

ID-10034774

Mindenki azt kívánja magának, hogy lehetőleg sokáig egészséges és fitt maradjon. Egy egészséges életstílussal magunk is tehetünk ezért valamit.

A legfontosabb tényezők: az étkezés, a mozgás, a pihenés és az alvás, lemondás a mérgező élvezeti cikkekről és egy pozitív hozzáállás az élethez. Egy tudatos életmód növeli az esélyeket, hogy idős korban is fittek maradjunk.

10 fontos tipp,  hogy sokáig megőrizhessük az egészségünket és az életminőségünket:

1. Helyes étkezés

Alig fontosabb valami az egészség megőrzéséhez, mint az egészséges étkezés. Minimum öt adag zöldség és gyümölcs egy nap, a legjobb nyersen, mindenféle színűben és fajtában. Kevés hús, sok növényi szénhidrát, hüvelyesek, zsírszegény tejtermékek és kevés zsír – ez nem csak az életfunkcióinkat erősíti, hanem az immunrendszerünket is.

2. Elegendőt inni

A vízhiány károsítja az emberi organizmust: A víz nem csak fontos része a testsejteknek, hanem a fő összetevője a vérnek, a vér nem tud rendesen folyni, ha nem iszunk eleget. Ha a szervezet nem kap elegendő folyadékot, az agyi- és a koncentrálóképesség elgyengül. Megfelelő szomjoltó a víz, a frissen facsart gyümölcslé vagy gyógytea. A felnőtteknek naponta két-három  liter folyadékbevitel javasolt.

3. Rendszeres mozgás

Rendszeres  sport jót tesz a testnek és a léleknek. A sport segíti a szervezet ellenálló-képességét, a stressz tünetei eltűnnek és megelőzi a szív- és keringési betegségeket, cukorbetegséget, túlsúlyt és a csontritkulást. Még az agy teljesítményét is pozitívan befolyásolja.

Mindenféle testi mozgás – hetente 5-7-szer fél óra – hozzájárul a betegségek megelőzéséhez. Emellett sosem késő a sportot elkezdeni, idős korban is rögtön érezni  a pozitív hatását.

4. Sok friss levegő és fény

Az oxigén felkelti az életkedvet és mobilizálja a szervezet ellenálló-képességét. Ezért menjen – télen is – minden nap a friss levegőre. További pozitív hatás, ha kint maradunk: több fényhez jutunk hozzá, ami javítja a kedvünket. Ugyanis a napfénynél az idegátvivő anyag szerotonin felszabadul, ami a kedvet még javítja. Még rossz időben is lényegesen világosabb van kint, mint a sötét szobában. Továbbá a fény még a D-vitamin előállításához is fontos – elengedhetetlen az erős csontokhoz.

5. Pihenés a kiegyensúlyozottsághoz

Stressz, izgatottság és pszichikai terhelések az ellenállásból táplálkoznak; pihenés és a kikapcsolódás nélkül ezek komoly pszichikai és testi megbetegedésekhez vezethetnek. Szóval, ha a stressz és az izgalom irányíthatatlan lesz, ideje egy sebességet-fokozatot visszavenni.

Pihenési technikák: az autogén tréning, a progresszív izomlazítás; a jóga is segíthet újra megtalálni a kiegyensúlyozottságot és a lazaságot.

6. Elég és rendszeres alvás

Az alvás egy alapvető emberi szükséglet, amit ugyanúgy ki kell elégíteni rendszeresen mint az evést és az ivást.  Alvás közben az anyagcsere lelassul, és regeneráló mechanizmusa erőteljesen beindul.

Az immunrendszer, az emésztésnek, a vérkeringési rendszernek, az idegrendszernek és az agynak szüksége van az alvásra a regenerálódáshoz. A legújabb tanulmányok szerint, akik túl keveset alszanak azoknak, sokkal magasabb a rizikójuk a szívinfarktusra.

7. Rendszeres agy-tréning

„a mozgás áldást hoz” – ez a mondás nem csak a testünkre érvényes, hanem az agyunkra is. Mert, ugyanúgy mint az izomzatunk, az agyunk is mindig el akarja foglalni magát valamivel –  méghozzá egy életen át.  Ha nincs megmozgatva a szürkeállomány, leépül. Ahhoz, hogy mentálisan fittek maradjunk, agyunkat is úgy kell edzeni, nap mint nap, ahogyan izmainkat.

8. Élvezeti cikkek kontra egészség

A dohányzás káros az egészségre, de sosem késő a dohányzást abbahagyni – még évekig tartó nikotinfüggőség után is jót tesz az egészségnek. Így 10 év dohányzásmentesség után a tüdőrák rizikója megint hasonló a nemdohányzókkal, és 15 év után a szív-keringési betegségek rizikója is.

Mértékletes alkoholfogyasztás általában nem káros. Sőt, kis mennyiségben ( pl. 1-2 dl vörösbor) fogyasztva akár pozitív hatással is bírhat, azonban nem szabad napi szokássá válnia.

9. Egészséges kapcsolatok

Ha akarjuk, ha nem: mindenki kapcsolatok kötelébe van fonva. Az emberek közötti kapcsolatok sikere fontos tényezője az életminőségnek, a pszichikai és testi egészségnek. Életvidám  és teljes kapcsolatok –a saját magunkhoz és az élethez való egészséges viszonnyal kezdődnek.

10. Az „igen” attitűd

Azok az emberek, akik pozitívan állnak hozzá az élethez, általában jobb problémamegoldó képességgel rendelkeznek. Kevesebb stressznek vannak kitéve, ezáltal megkímélik immunrendszerüket. Ezen kívül a pozitív beállítottságú emberek többet tudnak nevetni magukon, magabiztosabbak és lazábbak.

A nyitottság, pl. a tapasztalatcsere különböző emberekkel, és a könnyen barátkozó életstílus, segít rugalmasnak maradni. Mert akit hatalmába kerít egy  monoton sablon az életében,  az korlátozza saját tapasztalatszerzési lehetőségeit. És elveszi az esélyét annak, hogy  agya friss és élénk maradjon.

Fordította: Strauss Lili és Koczák Eszter

http://www.gesundheit.de/medizin/vorsorge/gesund-leben/zehn-tipps-fuer-ein-gesundes-langes-leben: