Cukorbetegség

Cukorbetegség

 

diabetes stop

Mi a különbség az első típusú és a második típusú diabétesz között? Melyek a tünetek?

Genetikai tényezők,mozgásszegény életmód,túlsúly…A kettes típusú diabétesz  a legismertebb, mivel a cukorbetegek 90%-át érinti. Általában ez a betegség idősebb korban jelenik meg. A sejtek rosszul használják fel az inzulint. A beteg mája, túl sok cukrot „termel”, amit egy idő után nem tud hasznosítani az ember szervezete. A hasnyálmirigy ezáltal „feladja a harcot”,  nem tud elegendő inzulint termelni, hogy a cukorszint csökkenjen a véráramban. Az elején még tünetmentes a diabétesz.Ez addig marad így, míg a cukorszint a vérben nem haladja meg a 2g/L,ha azt meghaladja,akkor megjelennek az első tünetek. A diabétesz tehát nagyon előrehaladott. Különböző tényezők, mint például az örökletes tényezők, a túlsúlyosság vagy a fizikai aktivitás hiánya növeli a diabétesz esélyét. Aki ezzel a betegséggel küszködik, annak megpróbálnak táplálkozási és életmódbeli tanácsokat adni, súlyosabb esetekben pedig szájon át vagy injekció formájában beadott kezelésre van szükség.

Az egyes típusú diabétesz egy autoimmun betegség, ami sokkal ritkább mint a kettes típusú diabétesz.Többnyire gyerekeket,fiatal felnőtteket és tinédzsereket érint.Azok, akiket cukorbetegséggel diagnosztizáltak, 95%-tól 98%-ban ezzel a betegséggel érintettek. Általában azoknál az embereknél jelenik meg, akik genetikailag örökölték a betegségre való hajlamot.

Az történik,hogy az inzulin előállításáért felelős hasnyálmirigy sejteket a beteg immunissá diabeteslett sejtjei megsemmisítik. A hormonok már nem választódnak ki megfelelően. Az inzulin az egyetlen olyan hormon, amely lecsökkenti a vér cukoszintjét. Ezt a hiányosságot úgy lehet pótolni,hogy inzulint adunk be az inzulinterápia során. Mielőtt ez bekövetkezik, több tünet is elő fog jönni, amit a szülőknek észlelniük kell és orvoshoz kell menni, mivel a kis beteg állapota gyorsan romlik.

Nagyon óvatosnak kell lenni, mert az egyes típusú diabéteszesek száma megduplázódott az öt évesnél fiatalabb gyerekeknél 15 év alatt. Így a 25%-a ennek a betegségnek ennyi  idős korban jelenik meg, pedig régen ez nagyon ritka dolog volt. Az első, és legfontosabb tünet mindkét diabétesznél az erős szomjúságérzet és a gyakori vizeletürítési kényszer. A gyakori vizelési inger is a fontos tünetek közé tartozik. Ezen kívül a glutén megnövekedett jelenléte a vérben vagy a vizeletben is a betegségre utalhat.

Fordította: Hamedl Melinda

Forrás: http://sante.journaldesfemmes.com/magazine/1390078-diabetes-type-1-et-2-difference/