Strokeinfó Alapítvány

Danube Stories Projekt

Sikeres pályázat eredményeként elindult a Grundtvig Tanulási Partnerkapcsolatok Danube Stories (Duna-menti történetek) projekt, amelyben 2013-ig 6 Duna-menti város (Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Németországból, Romániából és Magyarországról) civil szervezeteinek idősebb korú tagjai történelmi, kulturális hagyományaikat dolgozzák fel és mutatják be egymásnak az európai civil társadalom megerősítése, a kapcsolatok mobilizálása céljából. A helyszínek a résztvevők települései lesznek.

Az első összejövetel 2011. november 23-26 között az ausztriai Wilheringben volt, ahol kerületünket öt fő, az Angyalföldi Szociális Egyesület, a Nagycsaládosok XIII. Kerületi Egyesülete, a Gemini Tanulókör, és a Strokeinfó Alapítvány képviselte. A találkozón a szervezetek prezentáció keretében bemutatták azokat a programokat, amelyhez várják az együttműködő partnereket a projektben szereplő szervezetektől.(ASZE: szociális foglakoztatás, Nagycsaládosok: közösségi kertek, Gemini Tanulókör: nyelvtanulás-és gyakorlás egyedi módszerekkel, Strokeinfó Alapítvány: kampány európai összefogással)

A következő találkozó 2012. július 7-11. között a németországi Ulmban lesz, Magyarországról hét fő részvételével. A rendezvény az aktív időskor és a nemzetközi párbeszéd jegyében zajlik. (Active Ageing and Intergenerational Dialogue)

A projekt részletesen elérhető: www.danube-stories.eu

Információ: Szalkai Lajos projektkoordinátor, szalkailajos@kult13.hu

Amikor Lajos megkeresett 2011 novemberében, nagyon megörültem a felkérésnek, hogy részt vehetek a projektben, mert fontos nekünk a külföldi együttműködés. Hiszen a stroke nemcsak Magyarországnak okoz gondot, hanem sajnos nemzetközi.

Ezért is választottuk a témát: kampány európai összefogással. Weboldal működtetése, média szereplések, civil találkozók, napok szervezése. Napjainkban minden második ember agy-, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenved, és a betegség nem ismer határokat!

Célunk nem kevesebb, mint európai kooperációval elérni az alapítvány által kitűzött törekvéseket és jövőképünket:

Hisszük és valljuk, hogy új felfogásban, komplexen, egyszerre szükséges foglalkozni az egészséges élet fenntartásával, a betegségek megelőzésével és a betegek utógondozásával. Ezért építünk olyan közösséget, amely sikeresen és felkészülten néz szembe a jövő kihívásaival.

1.)

A projekt első találkozója Wilheringben (Ausztria) volt 2011. november 23-26. között.

November 23.

A megérkezés napjának estéje egy közös vacsorával indult.

November 24.

Másnap reggel 9-kor kezdtük a munkát, Harald Kutzenberger üdvözlése után, Carmen Stadelhofer és Gabriele Koerting nyitotta meg a találkozót. Ők a projekt főpályázói (Centre for General Scientific Continuing Education (ZAWiW)), a németországi Ulm városából. Megkezdődött a projekt-tervezés. A nap a résztvevő országok dalainak, táncainak megismerésével végződött.

November 25.

Kirándulni mentünk a környékre, a Duna felső-ausztriai szakaszára. Útközben ebédeltünk, egy gyönyörű kilátású étteremben. Délután pedig újult erővel vágtunk bele a munkába: Workshop – Future of Danube Stories

November 26.

A haza indulás napjára még terveztek nekünk egy városnézést, Linzbe, Felső-Ausztria fővárosába.

2.)

A projekt második találkozója a németországi Ulmban volt 2012. július 7-11. között, egy európai konferencia keretében. A konferencia célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az időskorúak tudása és tapasztalata általában kiaknázatlan marad a társadalmakban. Apropója pedig az volt, hogy a 2012-es év az aktív időskor és a generációk közötti segítőkészség európai éve.

Ehhez kapcsolódott a Tempus Közalapítvány ’Egész életen át tartó tanulás programja’, és benne a Danube Stories.

Ez a program lehetővé teszi számunkra, hogy életpályánk alatt rendelkezzünk a munkánkhoz szükséges kvalitással.

A munkáltatók rugalmasabban igazodhatnak (munkakörülmények, munkaidő, stb.) az idősebb alkalmazottak igényeihez.

Meg kell becsülnünk, és tisztelnünk kell az idősek önkéntes munkáját, valamint családtagjaik számára végzett segítséget, hozzájárulást. Figyelnünk kell arra is, hogy az általuk viselt teher ne váljon tűrhetetlenné, ill., hogy ne határolódjanak el a külvilágtól.

Számomra a fent leírtakat jelentette a Konferencia, és mindezeken kívül láthattam egy olyan németországi városkát, amelyet ’piciny ékszerdobozként’ aposztrofálnék. Köszönöm a lehetőséget!

Sarkadi Gabriella

3., találkozó:

2012.10.25-én délután érkeztünk meg a vukovári Lav Hotelbe. A vacsoráig sétálhattunk a Duna mentén elhelyezkedő kis városban. A többi 5 ország (Horvátország, Románia, Németország, Bulgária és Ausztria) résztvevői jöttek még a kapcsolatépítő és a tapasztalatokat kicserélő összejövetelre.

Másnap, pénteken a horvát Külügyminiszter tartott előadást Horvátország helyzetéről. Ebéd előtt egy német és egy angolul beszélő idegenvezető mutatta be a város nevezetességeit. Ez alkalommal az Eltz kastélyt, egy lakatlan szállodát, a korábbi háborúskodás után hátra maradt romos ház történetéről kaptunk információt. Délután a csoporttagok bemutatkoztak egymásnak a szálloda konferenciatermében. A nap végén az egyes országok ének- és vers előadásai fokozták a hangulatot. Mi, magyarok is elénekelhettük a többi ország résztvevőinek kedvelt dalainkat, és A Dunánál verset is néhányan előadták közülünk több nyelven is. A románok még lézer show-val is kedveskedtek az ott levőknek. Este a 6 ország nemzeti ételeit kóstolhatták végig a meghívottak. Itt előkerültek olyan csemegék, mint a csalános pite, a Bulgáriában készült pálinka, az osztrák sajt, a bio almalé, a búzalikőr és más egyéb csemegék.

27-én szintén több előadás is elhangzott az egyes országok résztvevőitől. Az élethosszig való tanulás fontosságának hangsúlyozása kapott teret. Kivetítőn nézhettük meg például a Németországban működő, idősek aktivitását elősegítő szerveződést. Ezt Carmen Stadelhofer mutatta be a közönségnek. Továbbá Harald Kutzenberger az osztrák régiók együttműködését elősegítő tanulási folyamatról beszélt. Ebéd után buszos kirándulást tettünk a vukovári temetőbe, ahol az 1991-es háború áldozatainak néztük meg a sírhelyét.  A szállodába való visszatérés előtt a helyi gimnáziumban egy nemzetközi viszonylatokban is ismert mazsorett csoport kedveskedett a Danube-Stories  meghívottainak. Este a szálloda szomszédságában található koncertcsarnokban a német kisebbségi kórus adta elő a dalait. Népi táncot is bemutattak, továbbá a tangóharmonika is, és a fúvós eszközök is előkerültek.

Vasárnap Vukovár történelmét bemutató videofilmmel kiegészített előadás kötötte le a hallgatóság figyelmét. Azután a vukovári Európa Házba is ellátogattunk. Ott például beteg gyerekeket is foglalkoztatnak heti több alkalommal. Az ő általuk készített agyagból készült tárgyakat is megcsodálhattuk. Még a délelőtt folyamán sor került a kissé borongós időben Vukovár bemutatását célzó második idegenvezető által kísért sétára. Ebéd után Milutin Milanković, horvát csillagász egykori házába kalauzoltak el bennünket, amely mostanra már kulturális és tudományos központ. Utána az aljmasi (almási) modern templomot néztük meg. A lelkipásztor a templom történetét mondta el a templomban. (Az idegenvezető angol nyelvre lefordította a mondottakat). Ezt követően az erduti borospincében nézhettük meg az óriási hordókat, aztán pedig megízlelhettük az ottani borokat. Az estét a vukovári kisebbségek gasztronómiai sajátosságait bemutatóval egybekötött táncos kis mulattság zárta.

29-én a reggeli, a csomagolás és a búcsúzkodás után hazaút következett.

Mirk György – önkéntes

4., találkozó:

A Budapesti Találkozó 2012. november 29. és december1. között zajlott le, 10 osztrák, két román és kb. 20 magyar résztvevővel a XIII. kerületi Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

Csütörtökön a csoportok megérkezése után közös vacsora volt a szálláson, a Prémium Apartmanházban, majd látogatás a XIII. kerületi Polyglot klubban – nemzetközi idegenyelvű társalgási klubban.

Pénteken az Angyalföldért Egyesület meridián tornájával készültünk elő a hosszú napra. Majd a kerületben működő angol tanulókörök munkájáról tartott prezentációt Szigeti Gábor és Szirányi Tamás. Ebéd szünet után, mely a kerületben a Prémium Apartmanház éttermében volt, délután városnézés következett, a 2-es villamos nyomvonalán. A vacsora szintén a Prémium Apartmanban volt.

Szombaton újra meridián tornával kezdtük a napot, majd a közösségi kertekről szólt a délelőtt, Kátay György, a Nagycsaládosok Egyesületétől és Harald Kutzenberger, mint osztrák biogazda tartott élvezetes előadást. A kávészünet után egy workshop keretében természeti tárgyak festése zenére, földanyagú festékekkel zajlott. Ebéd után ellátogattunk a Leonardo Közösségi Kertbe, majd a Budai Várba tettünk látogatást. A program közös vacsorával zárult.

 

Vasárnap haza utaztak a csoportok.

Sarkadi Gabriella

 

Az utolsó találkozó a bulgáriai egyetemi városban, Rousse-ban volt.

2013. május 8-án indultunk repülővel Bukarestbe, és innen kocsival Rousseba, a Riga Hotelbe. A megérkezést követően elfoglaltuk a szobákat, majd együtt vacsoráztunk a többi ország (Németország, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária) képviselőivel.

Csütörtökön reggeli után a programot a Roussei Egyetem rektora nyitotta meg.
Aztán a projektvezetők beszámoltak az eddigi eredményekről.

Ebéd után, melyet a Campus kertjében költöttünk el, a Danube Stroies kiállítást tekintettük meg.

Majd a partner bemutatók – három legjobb történet a Dunával kapcsolatban -, és a DASTO, projekt összefoglaló könyv bemutatása következtek. A könyvet az ausztriai team készítette el, a partnerek anyagai alapján.
Vacsoráig szabad program volt. A közös vacsora a Riga Hotel Kilátó éttermében bonyolódott le.

Pénteken reggel előadást hallhattunk, az idősebb bolgár emberek problémáiról.

Délelőtt meglátogattuk az Ivanovoi Szikla Templomot, majd az ebéd egy kis faluban, Koshovban volt. A helyiek zenés, táncos műsorral is kedveskedtek.

Miután visszaérkeztünk Rousséba a zenés-táncos vacsoráig volt még időnk egy sétára a Duna partján.

 

Szombaton délelőtt vezetett városnézés volt, majd egy autentikus ebédet költöttünk el a Keresztapa étteremben.

Délután kirándulni mentünk egy nagyon érdekes és szép városba, Veliko Turnovoba.

Miután visszaértünk a Hotelbe projekt megbeszélést tartottunk a pozitív és negatív tapasztalatokról, és a jövőbeni terveinkről.

19.30-kor búcsúvacsorát tartottunk.

Vasárnap visszaindultunk Magyarországra.

 

Sarkadi Gabriella